Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Енергизиране на тялото

Енергизиране на тялото. Култивиране на енергия

За увеличаване или поддържане на нашето здраве и жизненост е препоръчително да се работи директно с нашата жизнена сила. Тя да се култивира, така, както казват китайските учители. Съществуват два основни аспекта на това енергийно култивиране.

Първоначално ние се учим да акумулираме био-енергия или прана и след това практикуваме циркулирането и през нашето тяло. Нашият основен енергиен приемник и разпределителна система е Чакра системата. Чакрите могат да се сравнят с големи електроцентрали, докато акупунктурните меридиани може да се разглеждат като основни електропреносни линии.

Чакра система/ Главни чакри

Чакрите са вихрово-подобни енергийни центрове. Най-често се споменават седем основни чакри. От тях шест са вкоренени в гръбначния стълб и една е на върха на главата.

Ние получаваме основния прием на чакра енергии през коронната чакра. Оттам потоците преминават от една чакра към друга, променят се, използват се и сгъстяват, и накрая текат през акупунктурните меридиани. Те от своя страна хранят и поддържат вътрешните органи и мускулите.

Здравoсловен проблем в определена област на тялото обикновено е свързан с нарушена функция на чакра, управляваща тази област.

Нормализирането и хармонизирането на нашите чакри функции е важно за лечението на определени проблемни места. Но и за увеличаване на наличната ни енергия като цяло, за придобиване на цялостност и балансираност.

Функционирането е като призма, чакра системата разделя входящата етерна бяла светлина на седемте етерни цветове на дъгата. Всеки цвят има особено значение за жлезите и органите, намиращи се близо до съответната чакра.

По време на медитация и релаксация могат да се визуализират жлези и органи, къпещи се в обозначените за тях чакра цветове. Характеристиките на седемте основни чакри може да се видят от таблицата по-долу.

Освен това, съществуват още много второстепенни чакри, особено важни са: чакра на далака, една над тимусната жлеза и за енергиен трансфер, също и тези на дланите на ръцете. Всяко от по-висшите или фини енергийни тела, като емоционалното или астралното и психическо тяло има своя собствена чакра система с различни цветове и други характеристики.

Съответните чакри в различните тела са взаимосвързани. Колкото повече ние се развиваме духовното, толкова по-голям става обмена на енергия между различните тела, като цяло енергията тече от фините към по-плътните тела.

Отличен набор от книги за енергийно лечение, енергийни тела и Чакра системи са “Ръце от Светлина” и “Светлинно очертание” от Барбара Ан Бренън (Hands of Light and Light Emerging by Barbara Ann Brennan (Bantam)).

Основните чакри или енергийни центрове

Корен/основа (Muladhara)

• Свързана жлеза: Надбъбречни жлези
• Етерен цвят: червен
• Гръбначно положение: Опашен 4
• Психологичен и енергиен аспект: Воля за живот, оцеляване, жизненост, обучение, земни енергии

Лонен (Swadistana)

• Свързана жлеза: Полови жлези
• Етерен цвят: оранжев
• Гръбначно положение: Кръстен 1
• Психологичен и енергиен аспект: Сексуална енергия, физическа сила, приемане или деформация на собственото аз

Слънчев сплит (Manipura)

• Свързана жлеза: Панкреас
• Етерен цвят: жълт
• Гръбначно положение: гръбен 8
• Психологичен и енергиен аспект: Емоционална връзка с другите и обществото, силови изменения, усещане за безопасност

Сърце (Anahata)

• Свързана жлеза: Тимус
• Етерен цвят: зелен
• Гръбначно положение: гръбен 1
• Психологичен и енергиен аспект: Духовни чувства: универсална любов, състрадание

Гърло (Vishudda)

• Свързана жлеза: Щитовидна жлеза
• Етерен цвят: син
• Гръбначно положение: шиен 3
• Психологичен и енергиен аспект: Връзка, създавана с думи и звуци, изразяваща нашата истина

Чело или вежди (Ajna)

• Свързана жлеза: Хипофиза
• Етерен цвят: индиго
• Гръбначно положение: шиен 1
• Психологичен и енергиен аспект: Висок манталитет, визуализация, само-приемане, интуиция

Корона (Sahasrara)

• Свързана жлеза: Епифизна жлеза
• Етерен цвят: виолетово
• Гръбначно положение: няма
• Психологичен и енергиен аспект: Духовност, връзка с Висшето Аз и Божественост

Можете да експериментирате с два допълващи се метода за повишаване на вашия енергиен запас. В единия вие си представяте енергийно навлизане през коронната Чакра, докато в другия си представяте, че запазвате праната, която вие вдишвате от въздуха. С някои практики можете дори да съчетаете двете упражнения и да ги правите по едно и също време. Основното правило във всичко това е, че енергийните потоци следват нашето съзнание и намерения.

Чакра – Упражнения

Енергизиране на тялотоСеднете или легнете в отпуснато състояние и се съсредоточете върху една Чакра на всяка сесия. Започнете с коронната Чакра или корона центъра.

Дръжте вашето съзнание съсредоточено в горната част на главата си, докато не почувствате лек натиск, топлина, изтръпване или друго образуващо се в тази област усещане. Независимо от това, което можете да почувствате, засилвайте го.

Въпреки това, е за предпочитане да замените всяко чувство на натиск с усещане за топлина, това може да бъде направено веднага, с цел да се избегне неприятния натиск. Можете също така да си представяте поток от бяла светлина, влизащ в горната част на главата или може да визуализирате вихрова енергия в тази позиция. Тя се върти по часовниковата стрелка в северното полукълбо и срещу часовниковата стрелка в Южното полукълбо.

Можете да комбинирате всички или няколко от тези въображения и да използвате това, което е най-подходящо, за да развиете осъзнато чувство за тази Чакра. Повторете, съсредоточавайки се върху същата Чакра в следващите сесии, докато лесно можете да почувствате присъствието и. След това преминете към Чакрата на челото. В допълнение към опита да почувствате лек натиск или топлината, полезно е да затворите очи и да ги съсредоточите все едно търсите най-вътрешната част на центъра между вашите вежди.

Може също да си представите бяла светлина, протичаща в горната част на главата, където тя става виолетова и след това продължава да тече в центъра на челото и го осветява с цвят индиго. С Чакрата на гърлото можете да използвате подобни изображения, но накрая се създава син цвят. В допълнение можете да почувствате топлината на вашите изходящи дихания, първоначално с носа си и след това прехвърляне на това усещане към гърлото. Увеличете топлината и я комбинирайте със синьото в пулсиращ ритъм.

С Чакрата на сърцето също така опитайте друг метод: представете си, че вашето дихание се движи в и от гърдите през средата на вашата гръдна кост. Можете да опитате това въображаемо дишане през кожата и костите и с някоя от другите чакри, така е много лесно да научите центъра на сърцето. По този начин се научавате да чувствате по-ниските чакри, слънчевия сплит, лонната и основната Чакра.

Представете си основната Чакра като енергиен вихър, който указва основата на гръбначния стълб. С това, коронния вихър и основния вихър са подобни на пясъчен часовник, който е обособен от дължината на гръбначния стълб. Всички други „чакра- вихри” са перпендикулярни на гръбначния стълб. Всъщност най-добрият и безопасен начин за развиване на Чакра система е с подходящ начин на живот във всички житейски ситуации, със силен поток от положителни чувства, свързани с различните енергийни центрове.

Съхранение на прана

За да се натрупва и съхранява прана от въздуха, представете си, че вдишвания въздух се състои от две части, физическите въздушни молекули, а също така и праната. По време на вдишване белите дробове автоматично разделят праната от въздушните молекули. Вие само издишвате “празен” въздух, докато „прана- потоците”, текат там, където ги отведете със своето съзнателно внимание. Тялото използва корема с неговото високо съдържание на вода като резервоар за съхранение на излишната био-енергия.

За енергизиране на корема си представете и се опитайте да почувствате как енергията на дишането се движи направо в корема по време на вдишване. При издишване си представете, че вие притискате енергията надолу, така че тя започва да се сгъстява в долната част на корема. С всяко следващо дишане повече сгъстена енергия се натрупва, докато целевата област се почувства достатъчно енергитизирана.

Можете да чувствате това като топлина, изтръпване, натискане или друго усещане. Ако можете да визуализира цветове, може също да опитате да видите енергията, която се съхранява като златисто-жълта течност, която постепенно запълва целия корем. Първоначално можете да видите запълването на целия корем като газ, с много слабо оцветяване, който става по-силно наситен с всяко дишане.

Въпреки това, не е достатъчно просто да се визуализира, важно е също и усещането за енергия. Друг важен въпрос е фактическото съдържание на прана от въздуха, който дишаме. Вие получавате повече енергия, когато въздухът е с по-високо съдържание на прана, както е на открито в естествена среда при слънчев ден. Обаче, през повечето време ви ще се упражнявате по този начин, далеч от идеалните условия.

Въпреки това, упорито продължавайте да се опитвате да увеличите праната в своя вдишван въздух чрез отваряне на прозорци, занимания на открито и свеждане до минимум на негативните елементи, от типа на електромагнитни сили и синтетики във вашата стая.

За разлика от натрупаната прана чрез дишането, няма такова ограничение при получаване на енергия през горната част на главата, тъй като тя идва от друго ниво на измерение. Но след като и двете енергии са с различни честоти и се допълват взаимно, полезно е да се работи и с двата метода.

Енергизиране на тялото

С друг метод можете да си представите, че гръбначния ви стълб е куха тръба. Докато вдишвате си представете праната, протичаща нагоре по тръбата до върха и по време на последващото издишване оставете енергията отново да се спусне надолу по гръбначната тръба до основата. Докато не сте напреднали в областта на енергийните упражнения, не правете повече от десет такива дихателни цикли наведнъж.

С всички енергийни упражнения, свързани с гръбначния стълб, се опитайте да го държите изправен или седнал с изправен гръб (но спокойно), или легнал по гръб. Въпреки това можете да практикувате тези упражнения навсякъде и по всяко време. При шофиране, или докато чакате някъде или се разхождате, или извършвате домакинска работа, колкото повече толкова по-добре. Друг препоръчван начин за култивиране на вътрешни енергии е чрез бавни движения, съсредоточавайки се върху усещанията, които пробудените енергийни потоци могат да произведат.

Това се прави с упражнения, като например Тайджи. Все пак, може да не е необходимо да изучавате структурирания Тайджи цикъл и просто да експериментирате със свои собствени импровизирани бавни движения. Разпространена, особено в Китай, е практиката на Чигун.

Вие получавате енергия в тялото чрез комбинация от дишане, движения и управляеми образи. Това е особено ефективно, ако се прави в енергизирана област на открито. Например, да ходите боси по трева в парка, на плажа или в планината. Има много книги и уебсайтове с инструкции по Чигун.

Относително лесен начин за приучаване към усещането за био-енергия е да разклащате бързо тялото и особено китките на ръцете за около минута. В същото време дишате дълбоко и бързо, а след това изведнъж спирате. Все още оставате изцяло с китки леко повдигнати пред вашия корем или гърди, както при хващане на голяма плажна топка.

Концентрирайте се върху усещането в ръцете и китките си. След това започнете бавно движение на ръцете и тялото си. Опитайте се да засилите енергийното усещане, което чувствате. Когато успеете да почувствате силно енергията, можете мислено да я отведете в тази област на тялото, където имате конкретен здравен проблем.

Алтернативно можете да излъчвате енергия от дланите на ръцете си там, където искате да енергизирате себе си. Добре е да правите това като постоянно ежедневно упражнение. И накрая, може директно да енергизирате слаб или заболял орган, или част от тялото, чувствайки или дишайки в него.

Ако запазите своето внимание фокусирано върху определена област на тялото, тогава можете да почувствате затопляне и евентуално изтръпване след известно време. Тогава можете да използвате образи за усилване на топлината или изтръпването.

Също така представете си, че вашето дишане или праната от въздуха са вашите дихателни потоци в тази област. Така ще ускорите своето оздравяване. Дори и без конкретен проблем, можете да се съсредоточите върху един орган. След това върху друг и по този начин да енергизирате цялото тяло. След като лесно можете да почувствате топлина в избрана целева област, можете да разработите поредица от енергизиране на чакрите. Като се започне с короната чакра, след това циркулация на енергията няколко пъти. И накрая енергизиране на отделни органи или части на тялото.

Също така по време на ежедневните си занимания се опитайте да задържате енергии в различни части на тялото. За повече информация относно чакрите и енергийната работа вижте “Лечение с любов”. Всъщност, най-добрият и безопасен начин да се развие чакра система е с по-подходящ начин на живот. Във всички житейски ситуации силен поток от различни положителни чувства.

Най-здравите индивиди имат сравнително добре развити 3-те ниско долу чакри. Затова ние трябва да се концентрираме главно върху развитието на 4-те високо горе чакри. Качеството на нашата чакра система показва нашето място по стълбицата на духовната еволюция.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last

Още по темата :

Основни меридиани

Меридиани и органи в китайската медицина

Балансиране на меридианите – лечебна картинка

Ин и Ян в китайската медицина

Балансиране на Ин и Ян – лечебна картинка

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Лечебни картинки

Чакри

Свързани публикации