Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Основни меридиани

Съгласно традиционната китайска медицина, в човешкото тяло има 12 основни меридиана (двойки), 2 единични канала (преден/заден) и 8 канала, наречени “чудесни” (“спасители”). Това са енергийни потоци, по които се движат жизненоважни Ци вихри, които свързват основните и външните органи, осигурявайки здравето на целия организъм.

Застоят на кръвта и увеличаването на нейната гъстота вреди на свободното движение на енергията Ци. Или казано на съвременен език, наличието на вируси и бактерии, инфекциозни заболявания, както и дисбалансът на душевното състояние, пречат на движението на кръвта в голям кръг.

Това води до “блокиране” на меридианите – натрупване на енергия по пътя към далака, белите дробове или черния дроб,  а това до проблеми в тялото.

Човешките меридиани работят по график. Сверявайки се с “часовника на органа”, когато през него преминава енергиен поток с максимална сила, можете да се очаквате най-добри резултати от терапевтичния ефект.

В таблицата по- долу са указани основните меридиани, тяхното действие и връзка с органи, както и периодите на активност.

Меридиан Органи и системи Действие Активност
Бял дроб (ИН) Самите бели дробове, кожни тъкани и 2 вида нервни системи (централна и периферна). Контролира нивото на метаболизма и дишането, назофаринкса, ларинкса, сливиците, трахеята и бронхите. Максимум 3.00-5.00ч. Минимум 15.00-17.00 ч.
Дебело черво (ЯН) Транспортен канал за изхвърляне на отпадъците на храносмилането. Контролира извеждането на токсините от тялото, влияе върху имунната система и състоянието на кожата. Максимум 5.00-7.00 ч. Минимум 17.00-19.00 ч.
Стомах (ЯН) Отговорен за приема на храната и храносмилането. Осигурява баланс между процесите. Контролира храносмилането, въздейства на всички храносмилателни органи, особено на стомаха. Влияе върху състоянието на щитовидната жлеза и млечните жлези. Максимум 7.00-9.00 ч. Минимум 19.00-21.00 ч.
Далак – панкреас (ИН) Свързан е с всички органи на храносмилателния тракт, отговаря за обработката и усвояването на храната, отделянето на токсините. Контролира придвижването и усвояването на храната, съхраняването на хранителните вещества. Влияе върху функционирането на лимфната система, отлагането на мастни натрупвания и метаболизма. Максимум 9.00-11.00 ч. Минимум 21.00-23.00 ч.
Сърце (ИН) Осигурява транспорта на кръвта. Контролира състоянието на сърдечно-съдовата система, работата на психиката. Максимум 11.00-13.00 ч. Минимум 23.00-1.00 ч.
Тънки черва (ЯН) Управлява приема на хранителни вещества, тяхната обработка и разпределението им в тялото. Контролира усвояването на хранителни вещества и течности, влияе върху психическото състояние на човека. Максимум 13.00-15.00 ч. Минимум 1.00-3.00 ч.
Пикочен мехур (ЯН) Отделителната структура, свързана е с бъбреците. Включен е в системата за обмен на течности, тяхното изпаряване и обработка. Меридианът на пикочния мехур е най-дългият от 12-те меридиана. Регулира циркулацията на течности в тялото, събирането и отделянето на урина. Влияе върху функцията на пикочния мехур, бъбреците, половите органи, структурата на костите, гръбначния стълб, ушите. Максимум 17.00-19.00 ч. Минимум 3.00-5.00 ч.
Бъбреци (ИН) Те отговарят за костния скелет, производството на мозъчни вещества, отговарят за зачеването, половия инстинкт и растежа. Състоянието на този меридиан оказва голямо влияние върху качеството и продължителността на човешкия живот. Често е наричан “Каналът на вечното блаженство”. Меридианът на бъбреците съдържа цялата наследствена информация за човешкото здраве. Енергията на бъбреците е в основата на растежа, развитието и възпроизводството. Влияе върху дейността на вътрешните органи и системите на тялото. На първо място, това засяга работата на самите бъбреци и пикочно-половата система. Свързва се със състоянието на костната тъкан, гръбначния стълб, имунната система, слуховите органи, косата и зъбите. Максимум 17.00-19.00 ч. Минимум 5.00-7.00 ч.
Перикард (ИН) Защитната обвивка на сърцето. Осигурява циркулацията на кръвта през съдовете. В съчетание със Сърцето участва в работата на централната нервна система (психика, интелект). Основната функция е да защитава сърцето и да му оказва допълнителна помощ. Заедно с меридиана на тройния нагревател той участва в управлението на енергийната система на тялото. Влияе върху ендокринната система и метаболитните процеси в човешкия организъм. Максимум 19.00-21.00 ч. Минимум 7.00-9.00 ч.
Троен Нагревател (ЯН) В категорията на меридиана влизат 3 нагревателя: горният включва белите дробове и сърцето, долният включва бъбреците и черния дроб, а към средния се отнасят стомаха и далака. Тройният нагревател е отговорен за взаимодействието и хармоничната работа на всички вътрешни органи, осигурява обменните и енергийни процеси в тялото. Максимум 21.00-23.00 ч. Минимум 9.00-11.00 ч.
Жлъчен мехур (ЯН) Структурата натрупва жлъч и отделя жлъчен секрет в храносмилателния тракт. Енергийно свързан с психиката. Отговаря за всички движения, които се случват в човешкото тяло – стави, мускули, кръв, лимфа, свиване на сърцето. Максимум 23.00-1.00 ч. Минимум 11.00-13.00 ч.
Черен дроб (ИН) Система за производство на кръв и ензими, регулиране на състава, управление на връзките. Осигурява транспорт и отделяне на ненужните елементи. Контролира разпределението на кръвта в организма, влияе върху функцията на черния дроб и пикочно-половата система, състоянието на сухожилията. Максимум 1.00-3.00 ч. Минимум 13.00-15.00 ч.

Чудесни меридиани

Основната функция на 8-те чудесни меридиани се състои в регулирането на енергийните потоци в основните 12 канала. 12-те канала само пренасят енергия, а чудесните меридиани регулират нейното количество:
Ду-Май – контролира всички меридиани Ян и отговаря за състоянието на защитните сили на организма.
Жен-Май – управлява всички Ин меридиани.
Дай-Май – меридиан на талията.
Чун-Май – меридиан на страстта.

Вижте още:

Балансиране на Ин и Ян – лечебна картинка

Жизнена енергия Ци (Чи, Ки, Прана)

Меридиани и органи в китайската медицина

Ин и Ян в китайската медицина

Атлас на акупунктурните меридиани– подробна информация

Книги за самолечение и изчистване на организма от Walter Last

Свързани публикации