Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Жизнена енергия Ци (Чи, Ки, Прана)

Ци (Чи) е китайското наименование за жизнена енергия или жизнена сила. Японците я наричат ​​Ки, а в Йога се нарича Прана.

Знанието за жизнената сила, циркулираща във въздуха, растенията, животните и в човешкото тяло, е съществувало още в най-древните култури. Това е енергията, която се намира във всички форми на материя и се концентрира в живите организми, “живот извън атома”.

Преди повече от три хиляди години в Индия и Китай били разработени системи за лечение и медитация насочени към повишаване на жизнената енергия в хората с цел профилактика и лечение на болести. Китайците определили различни видове жизнена сила Ци.

За да разберем по-задълбочено тази концепция е необходимо да отбележим още две важни понятия, свързани с енергията Ци – това са Ши и Сю.

Ши – означава пълнота или излишък от енергия, което в повечето случаи причинява Ян симптоми като възпаление, остра болка и треска.

Сю – означава изтощение или липса на енергия и се проявява като ИН симптоми: втрисане, хронична болка и подуване.

С помощта на упражнения и различни техники за меридианите можете да премахнете излишъка или недостига на жизнена енергия Ци и да я приведете в баланс в различните меридиани и съответните им органи. Благодарение на това здравето се укрепва, благосъстоянието се подобрява и старостта се отдалечава.

Вижте още:

Балансиране на меридианите – лечебна картинка

Балансиране на двойката Троен нагревател (Ян) и Перикард (Ин)– лечебна картинка

Балансиране на 5-те елемента – лечебна картинка

Меридиани и органи в китайската медицина

Ин и Ян в китайската медицина

Балансиране на Ин и Ян – лечебна картинка

Атлас на акупунктурните меридиани

Свързани публикации