Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Меридиани и органи в китайската медицина

Меридиани – каналите, по които тече жизнената енергия Ци. Местата, където можете да усетите този поток от енергия, се наричат ​​акупунктурни точки.

Традиционната китайска медицина разглежда меридианите като мрежа, която свързва вътрешното и външното. Вътрешни органи и повърхността на тялото, тъкани и дух, Ин и Ян, земя и небе. Тази система се състои от енергийни канали, разположени предимно по вертикалната ос на тялото, съдовете Лиу (Liu) и специален канал Дай Май (Dai Mai), който обгражда талията като колан.

Западните лекари сравняват китайската меридианна система на човешкото тяло с меридианната система на Земята: меридианите на тялото съответстват на меридианите на Земята, съдовете Лиу съответстват на паралелите, а Дай Май съответства на екватора.

Още в трактата за вътрешните болести на Жълтия император Хуанд, датиращ от около 3-ти век пр. н. е., било описано точно разположението на всички меридиани и ефектите от въздействието върху акупунктурните точки. В този трактат меридианите се сравняват с големите реки на Китай, измиващи земята.

Понятието меридиан се изразява с китайски йероглиф “清”, който означава “река, път, пътека” и “кръвоносен съд”. Меридианната система включва меридианите на дванадесетте органа, наречени дванадесет постоянни канала. Всеки един от тях е свързан с определен орган и го свързва с други органи.
Дванадесетте меридиана образуват двойки. Всеки меридиан Ин е свързан с меридиан Ян на същия елемент.

Тези двойки се наричат ​​двойни меридиани, тъй като потокът на Ци в меридианите се балансира от две “порти”. Тези “порти” са съдовете на Лиу. Тяхната основна задача е да осигурят еднакво ниво на енергийния поток в двойните меридиани. Това намалява риска от излишък или недостиг на Ци в един от меридианите, а следователно и в съответния орган.

Доброто функциониране на меридианите и съдовете на Лиу осигурява пълноценна циркулация на енергията Ци в тялото и следователно достатъчното хранене и безопасност на всички органи, съгласуваност на тяхната работа. Трябва да се отбележи, че китайската представа за вътрешни органи и тъкани на човека се различава от тази на Запад. Разликата се дължи преди всичко на това, че китайската традиция не разделя тялото и душата.

Китайската медицина твърди, че освен чисто физически функции, всеки орган притежава и емоционална, умствена и духовна функция. Тоест душата и разумът съществуват във всяка клетка на тялото и в неговото енергийно поле. Затова вътрешните органи се разглеждат по-скоро като единство на тяло, ум и дух, отколкото като анатомични образувания с определени физиологични функции. Всеки орган въздейства върху личността като цяло, а взаимодействието на всички органи определя мисловните и сетивни процеси.

Тъй като вътрешните органи не се разглеждат от физиологична гледна точка, анатомичните определения в китайската медицина се различават от тези в западната медицина.

За да се избегне объркването, всички имена на органи, в техния китайски смисъл, се пишат с главни букви. Например органите, които в западната медицина се наричат ​​стомах, дванадесетопръстник и началната част на тънките черва, в китайската медицина се наричат ​​просто Стомах. Процесът на храносмилане и транспортирането на хранителни вещества от стомашно-чревния тракт в кръвта се счита за основна задача на стомаха. А това, което в китайската медицина се нарича Далак, включва не само далака, но и панкреаса и цялата лимфна система. Тоест това са органите, които формират човешката имунна система. Физиологичната цел на Далака е да защитава тялото като цяло.

6 органи Ин и 6 органи Ян в китайската медицина

Органите Ин се наричат ​​Джан, което означава твърди, плътни. Друго име за органите Джан са органи хранилища, тъй като освен че изпълняват своите физиологични функции, те също така произвеждат, натрупват и трансформират различни форми на енергия Чи. Органите Джан са – Сърце, Перикард, Черен дроб, Бъбреци, Бели дробове и Далак.

Органите Ян се наричат ​​Фу, което означава кухи. Основните задачи на органите Фу са прием и храносмилане на храната, усвояване на хранителните вещества и отделяне на токсините. Органите Фу включват – Стомах, Тънки черва, Дебело черво, Жлъчен мехур, Пикочен мехур и Троен Нагревател.

Функцията на Тройния нагревател е – регулиране на телесната температура, координиране на дейността на дихателната и кръвоносната система, храносмилателната и пикочно-половата система.

Вижте още:

Балансиране на меридианите – лечебна картинка

Балансиране на двойката Троен нагревател (Ян) и Перикард (Ин)– лечебна картинка

Балансиране на 5-те елемента – лечебна картинка

Ин и Ян в китайската медицина

Жизнена енергия Ци (Чи, Ки, Прана)

Балансиране на Ин и Ян – лечебна картинка

Атлас на акупунктурните меридиани

Свързани публикации