Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

V чакра (Вишудха) – гърлена

Пета чакра – Вдъхновение и Общуване

пета чакраГърлена. Намира се в областта на шията, гърлото, на нивото на ларинкса.

Гърленият център се отнася към тройката на трите висши центъра, той е свързан с емоциите на творческата самоизява, изразяването и общуването.

Управлява интелектуалните способности в прилагането им към ментална или чувствена изява.

Това е чакрата на творчеството и съзиданието в най-широкия смисъл на думата. Тя е и науката, и изкуството.

Тя е отговорна за проявлението на волята, за реализацията на собствените желания, за усвояването на информацията във всичките й форми, включително пари и материални ценности, които също са форма на енергия.

Свързана е с телепатията и отварянето на чакрата ще ви даде възможност да разбирате и говорите всички езици. Отговаря за начина, по който представяме себе си пред околните, колективно съзнание, меко общуване, предпазливост.

Тази област помага за развитието на егото. Тя дава на човека чувство на хуманност, състрадателност и привързаност. Благодарение на нея човек притежава самоконтрол и може да усети истинската любов.

Благодарение на нея животът се възприема такъв, какъвто е, без предразсъдъци и предубеждения. Тя е извора на младостта, която се активира всеки път, когато кундалини преминава през нея.

Символ – кръг или овал
Елемент– ЕФИР

Цвят – Честота на трептене на енергийната среда на чакрата съответства на синия цвят.

Мантра за пета чакра- АМ ААМ ИМ ИИМ УМ УУМ РИМ РИИМ ЛРИМ ЛРИИМ ЕМ АИМ ОМ АУМ и с две вдишвания AM AHM

Органи на тялото:
Шиен сплит (щитовидната жлеза). Шия, ръце, уста, език, лице.

Действие върху части на тялото:
Горната част на белите дробове, бронхите, ларинкса, гласните струни, челюстта и езика.

Физически характеристики:
Свързана е с дейността на хранопровода, гърлото, устата, зъбите, щитовидната и паращитовидната жлези. Оказва силно влияние върху дихателната система и гласовия апарат. Предоставя енергия на близко разположените органи- дихателна система, слух, гърло и кожа.

Енергия, лежаща в основата на силата на пета чакра

Комуникация и откритост. Самостоятелност и независимост. Вдъхновение, приспособимост към живота. Отстояване на собствените права. Късмет. Чувство на уважение. Блокирането на тази енергия води до това, че човек говори на другите с команден тон, държи се твърде властно или обратно, не може да се защити.

Блокирането ще се проявява като заболяване на щитовидната жлеза, ларингит или заболявания на гърлото. Въздействието върху тази чакра ще помогне за подобряване на комуникативните способности. Прилагането на техники, свързани с чакрата, ще стимулират енергията в тази част на тялото (шия) и ще подобрят качеството на общуване, както на емоционално, така и на вербално ниво. Ще се подобрят уменията за общуване и ще се повиши доверието към другите.

Пета чакраВъздействието върху чакрата ще помогне за справяне с инатливостта, която е пряко свързана с липсата на еластичност на мускулите в тази част на тялото. Също така ще се стимулира обмяната на веществата.

Пробуждането на чакрата прояснява съзнанието, обостря вътрешния слух (т.е. слуха на ума, а не на ушите), изчиства паметта от баласта на предразсъдъците, премахва мнителността, страховете и въжделенията.

Обичайни състояния, блокиращи пета чакра

Проблеми в общуването със света. Нервозни действия, чувство на безпомощност. Всички чувства, които стягат гърлото и предизвикат задушаване от сълзи. Неумение, невъзможност да живееш своя личен живот, тъй като някой или нещо пречи. Неумение да се приеме това, което предлага животът. Неразбиране на своите желания. Обвиняване на другите. Убеждение, че “всички ми мислят лошото”. “На никой не му е до мен”. Чувство на отхвърляне. Страх от провал. Клеветничене за другите. Всички състояния отразяват проблеми с общуването.

Симптоми за хиперактивност на пета чакра:

Авторитаризъм, догматизъм, фанатизъм, реакции на свръхчувствителност, негативни и резки изказвания, стремеж за вкопчване в традицията, прекалена активност.

Симптоми за недостатъчна активност на пета чакра:

Подчиняване на другите, съпротива срещу промените, меланхолия, забавени реакции, инатливост. Блокировките в тази чакра могат да се проявят като кашлица, упорито мълчание, логоневроза, напрежение на речевия апарат. Заболявания на щитовидната жлеза, гърлото или ларингит.

Напрежението в тялото са проявява в широки, наклонени рамене и широка шия, раменете могат да са прегърбени, повдигнати, хлътнали, висящи. Когато има напрежение в мускулите, се блокира кръвния поток и енергията в каналите, клетките не се възстановяват в обичайния естествен ритъм, образува се застой в свързаните с блокировката области. Така се появява остеохондрозата и мигрената.

Няма човек без остеохондроза, проявена в една или друга степен. Няма човек, който да не е имал някакви страхове. В този център се намира гордостта, която служи като защитна маска, скриваща самоуважението, слабостите, ниското самочувствие, или така наречения комплекс за малоценност. Няма човек, който да не е преживял неуспехи в живота, което предполага наличие в него на разбирането за собствената му слабост.

Ако поне веднъж са били поставени под съмнение сексуалните качества на човека, правотата на неговите действия, то това означава, че в него живеят всички тези блокировки. Страховете от провалите се записват тук. Страховете от промените- също тук. И как можете и може ли изобщо да очаквате положителни промени в живота на един човек, ако той се страхува от промените по принцип? Не е трудно да се разбере значението на гърления център и работата с него.

Използване на цветове (дрехи, бижута, помещение, изглед, медитация и т.н.):
Липса на активност- синьо.

Хиперактивност – оранжево, с леко син оттенък.

Още по темата:

V чакра – изчистване и зареждане (лечебна картинка)

Камъни според чакрите

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Лечебни картинки

Функциониране на чакрите

Отблокиране на чакрите

Енергизиране на тялото

Енергетика на тъканите и кожите

Свързани публикации