Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Целина – добре, но репички е по-добре!

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци?

Учените назоваха най-полезните плодове и зеленчуци. Във всички плодове и зеленчуци има много необходими витамини и минерали – това е аксиома. Но, кои от тях са все пак са най-важни за нашия организъм?

Добро: черна боровинка
По-добро: черен касис

Черното френско грозде съдържа повече антиоксиданти и витамин С. Освен това, повече антоцианини – пурпурни пигменти, които предпазват от рак и сърдечни заболявания. Те също имат противовъзпалителен ефект и се борят с инфекциите на пикочно-половата система. Замразеният касис е толкова добър, колкото и пресния.

Добро: целина
По-добро: репички

И двете растения са доставчици на калий, който регулира кръвното налягане. Но репичка е богата на специфични вещества изотиоцианати, които имат противораково действие, съобщават експерти на Daily Mail.

Добро: картофи
По-добро: сладки картофи

В тези продукти се съдържат много въглехидрати. В сладките картофи, освен това има много витамин С, бета каротин и витамин Е – борци срещу сърдечносъдовите заболявания и рака.

Добро: зеле
По-добро: младо зеле

Именно, в младото зеле калцият е до четири пъти повече, отколкото в обикновеното зеле. Дори в млякото калцият е почти два пъти по-малко. Освен това, съдържанието на витамин С в младото зеле е по-високо.

Добро: портокали
По-добро: папая

Отново, случаят е във витамин С, а също антиоксидантите и бета-криптоксантинина, които намаляват риска от артрит и които в папаята са 15 пъти повече! Папаята ефективно се бори със запека и запазва нормалните нива на холестерола.

Добро: банани
По-добро: сушени кайсии

Един банан съдържа 100 килокалории – толкова колкото в шест парченца сушени кайсии. Но, сушените кайсии са по-богати на желязо и магнезий, които са важни за енергията и здравите нерви.

Добро: ябълки
По-добро: киви

В кивито има повече витамин C и лутеин, който подобрява здравето на очите. В кивито също има фолиева киселина и витамини от група B, които са важни за червените кръвни клетки.

Коментар на специалиста

Не всеки плод е другар и приятел!

Светлана Бережная – диетолог, гастроентеролог: “Всичко това е вярно, но дори и най-полезните пресни зеленчуци, плодове и ягодови имат противопоказания. Те съдържат много активни ензими, киселини и хора с различни здравословни проблеми, трябва внимателно да се отнасят към един или друг от тях.

Например, кайсиите не се препоръчват за голяма консумация от тези, които имат болен черен дроб или понижена функция на щитовидната жлеза, а също трябва да се ограничават при диабет.
Гроздето – е противопоказно при диабет, язва на стомаха, затлъстяване и колит. Гроздовият сок ускорява развитието на кариеса, след неговата консумация е добре да изплакнете устата си с разтвор на сода за хляб.
Вишнята – влошава състоянието при язва, гастрит с висока киселинност.
Цариградското грозде – не бива да се консумира при диабет, язва на стомаха, ентерит.
Прясното бяло зеле и червено зеле, репичките – могат да навредят при язва на стомаха, при склонност към спазми на червата и жлъчните пътища.
Дюлята – е вредна при язва на стомаха и ентероколит.
Доматите – не са препоръчителни при камъни в жлъчката, проблеми с червата.
Цвеклото – при нарушения на метаболизма, особено при бъбречно – каменна болест.
Пресните краставици не бива да се консумират при гастрит и ентероколит.”

Още по темата:

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

Елдата- незаменима храна за децата и цялото семейство!

5 цвята на здравето

Малки трикове срещу “зимните” килограми!

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните “диети” или как да съсипете здравето си?!

Книги за самолечение

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си Тест

Свързани публикации