Сяра (Sulfur)

Сярата често е наричана горящ камък. Възпламеняващата се сяра се споменава в древните летописи на много страни, като била използвана в религиозни церемонии, за изчистване или опушване на сгради. Името, което сега носи, произлиза от латинската дума sulphurum. Споменава се в медицинските книги на Диоскорид и Плиний. Римляните я използвали като лекарство по време на война.

Алхимиците признават сярата като минерално вещество, което може да се разтопи и изгори. За първи път е класифицирана през 1777 година. Органичната сяра е неметален елемент, открит във всички телесни тъкани.

Тя е особено концентрирана в хрущялите и кератина на кожата и косата. Тя е киселинно-формиращ минерал и съставка на аминокиселините, таурин, цистеин, глутатион и метионин, а също и на В- витамините тиамин, пантотенова киселина и биотин.

Също така е неразделна част от инсулина и някои ензими, включително и коензим А. Сярата помага на черния дроб в жлъчната секреция и поддържа кислородния баланс за правилното функциониране на мозъка, участва в съсирването на кръвта.

Тя помага в борбата срещу бактериалните инфекции чрез дезинфекция на кръвта, помага на организма да се бори с бактериите и защитава клетъчната протоплазма. Като допълнителна полза, заради способността й да предпазва от вредното въздействие на радиацията и замърсяването, сярата забавя процеса на стареене.

Няма определена дневна доза, съгласно RDA, но всяка диета с достатъчно протеини ще осигури достатъчно сяра.

Симптоми за недостиг:

• слаба коса,

• влошаване цвета на лицето,

• кожни обриви,

• абсцеси,

• хронични сълзящи язви,

• влошаване на ноктите,

• намаляване на бактериалната резистентност,

• жълто покритие върху задната част на езика,

• умора,

• болки в крайниците.

Токсичност: Не са известни токсични ефекти от органична сяра, но големи количества от неорганичните форми могат да бъдат опасни.

Инхибитори: недостатъчно протеини или В-витамини.

Помощници: комплекс от В-витамини, B1, B5, Bw и протеини.

Източник: www.innvista.com

Още по темата:

Приемате ли достатъчно Вода

Минерали

Книги за самолечение на Walter Last

Тест за недостиг на витамини и минерали

Натрий (Na)- основен минерал

Калий (К)- основен минерал

Калций (Ca)- основен минерал

Фосфор (Phosphorus)

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

recepti_dietichni
Нутриенти

Сяра (Sulfur)

Сярата често е наричана горящ камък. Възпламеняващата се сяра се споменава в древните летописи на много страни, като била използвана в религиозни церемонии, за изчистване

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност