Рецепта за ябълков оцет

Рецепта за ябълков оцет (3 литра)

2 кг. ябълки
100 гр. кафява захар или мед + 3 с.л кафява захар
2-2,5 литра вода

Първи етап
Ябълките се измиват, подсушават с кърпа, почистват се от всички изгнили места, махат се дръжките и се рендосват. Здравината на ябълките е важна, за да не се развали след това оцета! Поставете рендосаните ябълки в стъклен буркан (3 л.) или емайлиран съд. Добавете захарта и водата. Получава се гъста смес, но с достатъчно вода. Разбъркайте добре и поставете плътна кухненска кърпа (ако е марля- 6-8 слоя), която хванете за съда с ластик. Оставете на тъмно при стайна температура. Разбърквайте 2 пъти дневно всеки ден, за да не се образува плесен отгоре.

Втори етап
След 10-14 дни процеса на ферментация приключва и сместа е готова за прецеждане. Прецедете първо през сито, след това през марля и налейте в стъклени буркани. Добавете захар към прецедения сок, на 1 литър сок – 1 с.л захар. Затворете бурканите с капачки и оставете на тъмно в покой.

Трети етап
Оцетът е готов, когато на повърхността се образува оцетна гъба, разтворът се е избистрил, а утайката е изцяло на дъното на съда. Обикновено са необходими 2 месеца.
Когато това стане, извадете внимателно оцетната гъба и я сложете с малко оцет в буркан за съхранение. Можете да използвате оцетната гъба за следващата доза оцет, като я добавите към ябълковия ферментирал сок (втори етап). С нея оцета става за един, а не за два месеца.

Съхранявайте своя ябълков оцет на тъмно, за да не загуби полезните си микронутриенти!

Вижте още

Ябълков оцет – еликсир на здравето

Ябълков оцет за намаляване на кръвната захар!

Свързани публикации