Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Рецепта за ябълков оцет

Рецепта за ябълков оцет (3 литра)

2 кг. ябълки
100 гр. кафява захар или мед + 3 с.л кафява захар
2-2,5 литра вода

Първи етап
Ябълките се измиват, подсушават с кърпа, почистват се от всички изгнили места, махат се дръжките и се рендосват. Здравината на ябълките е важна, за да не се развали след това оцета! Поставете рендосаните ябълки в стъклен буркан (3 л.) или емайлиран съд. Добавете захарта и водата. Получава се гъста смес, но с достатъчно вода. Разбъркайте добре и поставете плътна кухненска кърпа (ако е марля- 6-8 слоя), която хванете за съда с ластик. Оставете на тъмно при стайна температура. Разбърквайте 2 пъти дневно всеки ден, за да не се образува плесен отгоре.

Втори етап
След 10-14 дни процеса на ферментация приключва и сместа е готова за прецеждане. Прецедете първо през сито, след това през марля и налейте в стъклени буркани. Добавете захар към прецедения сок, на 1 литър сок – 1 с.л захар. Затворете бурканите с капачки и оставете на тъмно в покой.

Трети етап
Оцетът е готов, когато на повърхността се образува оцетна гъба, разтворът се е избистрил, а утайката е изцяло на дъното на съда. Обикновено са необходими 2 месеца.
Когато това стане, извадете внимателно оцетната гъба и я сложете с малко оцет в буркан за съхранение. Можете да използвате оцетната гъба за следващата доза оцет, като я добавите към ябълковия ферментирал сок (втори етап). С нея оцета става за един, а не за два месеца.

Съхранявайте своя ябълков оцет на тъмно, за да не загуби полезните си микронутриенти!

Вижте още

Ябълков оцет – еликсир на здравето

Ябълков оцет за намаляване на кръвната захар!

Свързани публикации