Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Работата като диагноза: вредните професии

Кои са вредните професии?

Как да разберете – с какво е опасна тази или онази работа? Известно е, че повечето професии дават своя отпечатък върху човека. Не винаги, но все пак често.

Най-напълняващи…

Разбира се, едни от най-“тлъстите” професии – по обективни причини- са на готвачите, хлебарите и сладкарите. Колкото по-висок клас е производството, толкова по-малък е риска от затлъстяване сред тези, които са принудени всеки ден да опитват най-различни деликатеси и сладкиши. Между другото, най-много дебели готвачи работят в ресторанти с руска, украинска и немска кухня, а най-малко с азиатска, италианска и гръцка.

Предразположени към наднормено тегло, са и всички онези, които работят в почти изцяло женски офисни колективи. Такива като счетоводители, учители, работници от различни отдели и други офиси. Проблемът е не толкова в естеството на работата, обездвижване, колкото в традицията да се пият много чай и кафе с висококалорични бисквити, сладкиши и сандвичи.

В резултат на това общите калории на “закуските” могат да надвишат потребността от енергия на организма 4-5 пъти! Например, ако по време на 8-часов работен ден, счетоводителят изпие 4 чаши чай с две лъжички захар и закуси с 4 козуначени кифли и почти не стане от своя стол. Той ще изяде около 2100 ккал, а ще използва (дори като се има предвид силната интелектуална дейност) – около 700… Така и смятайте, при него ще се образува запас. Вредна професия- счетоводител!

Най-изкривяващи…

Проблемите с гърба, като правило, настигат представителите на такива вредни професии, които са свързани с продължително стоене в принудително напрегната поза. Такива са професиите на някои медицински работници (зъболекари, хирурзи и техните медицински сестри, акушерки), шивачи, а също и фотомоделите.

Към проблемите води така нареченият дисбаланс и неправилно натоварване на мускулния корсет на гръбначния стълб, в който се нарушава притока на кръв и възниква възпаление. Положението се влошава и от наднорменото тегло, заболявания на съдовете и някои ендокринни проблеми. Подобрява състоянието- навикът да се спортува, най-малко половин час, но не повече от 3-4 пъти в седмицата.

Най-състаряващи…

Някои от вредните професии директно открадват младостта. На борда на самолета, както е известно- има изкуствено създадена среда: много суха (20-40% относителна влажност на въздуха, вместо необходимата за кожата и лигавиците 65-75%), с неестествен йонен състав. Както казват дерматолозите, дори и най-красивата и млада стюардеса след 200 летателни часа остарява, най-малко с 3-4 години: по-точно старее нейната кожа. Уви, нито силните овлажняващи кремове, нито термалните спрейове с минерална вода са в състояние да напоят кожата…В този смисъл, едни от най- вредните и опасни професии са тези на пилотите и стюардесите.

Най-нервни…

Основните жертви на нервни и ендокринни заболявания- това са мениджърите на средно ниво, възпитателите в детските градини и учителите в началното училище. По правило, именно при тези специалисти най- често срещани са проблемите с функцията на щитовидната жлеза, които влияят на общото състояние на централната нервна система. За да се предпазите от сериозно заболяване е добре поне веднъж в годината, да правите минимални изследвания. Ехографско изследване на щитовидната жлеза и кръвни изследвания за щитовидните хормони.

Най-късогледи…

Проблемите със зрението възникват в представителите на много от вредните професии, но лидерите са тези, при които по-голямата част от работното време е пред монитора. Тук трябва да опровергаем главния мит- че един добър монитор не разваля зрението. Разваля, дори най-модерния екран, по абсолютно същия начин, както и старата “кутия”.

По този начин, под ударите попада огромна група от професии, от IT-специалисти да писатели и икономисти. Уви, сто процентова профилактика срещу нарушения на зрението при тази работа няма. Лекарите дават само два съвета по отношение на опасната работа: възможно най-често да се откъсвате от монитора и да гледате надалече с разфокусиран поглед. Да си осигурите пълноценен сън- само той “съживява” измъчените очи след работния ден.

Най- настиващи…

Колкото и да е странно, това не са хората, които работят на открито. На повечето настинки и хронични заболявания на горните дихателни пътища са подложени професионалните оратори: говорители, политици, актьори… Проблемът е, че при такава “говореща” работа, лигавиците в гърлото и носоглътката изпитват претоварване и не могат да се справят със своята защитна функция.

В резултат на това локалния имунитет на горните дихателни пътища силно намалява. Всеки коварен микроб може лесно да ви организира и възпалено гърло, и ларингит, и възпаление на сливиците, и ринит. Съветите за това, как да го избегнете, са ни познати от детството: не пийте в топли помещения ледени напитки, не крещете песни на студено и се опитвайте възможно най-често да мълчите и да дишате през носа.

А кои са най-здравословни?

Абсолютно безвредни професии, уви, не съществуват – всички са опасни по своему. Но има мнение (въпреки, че е трудно да бъдат събрани точни статистически данни), че най- здравословните професии са на лесничеите и ловците, астрономите, цветарите и… ветеринарите. И не е чудно – защо да боледувате, ако наоколо е природата, цветята, животните, а над главата ви- невероятното звездно небе…

Още по темата:

Полезните минерали

Витамините

Преодолей Кандида

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Тест за паразити

Имунен тест

Тест за алергии

Тест за киселинност на тялото

Лечебни картинки

Лечение със сол

Свързани публикации