Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Превара (Skullcap)

Наименование: Превара (Skullcap)
Ботанически наименования: Scutellaria lateriflora; Scutellaria baicalensis; S. macrantha
Други видове: Превара висока (Scutellaria altissima); Превара копиелистна (Scutellaria hastifolia); Превара обикновена (Scutellaria galericulata)

Семейство Устоцветни (Labiatae)

Предупреждения

Последните изследвания показват, че чернодробна токсичност, свързана с билки, може да бъде причинена от подъбичето, една билка, която понякога се продава като превара.

Билката трябва да се използва с известна предпазливост, тъй като при предозиране предизвиква виене на свят, ступор, объркване и потрепвания.

Не се препоръчва за деца под 6 години.

История

Има осем вида превара, които се срещат навсякъде в прериите на Северна Америка. Билката била използвана от индианците за бяс много преди тя да бъде приета от европейските билкари, от където получава името си “Mad dog”- бясно куче. През годините имало много спорове по отношение употребата на растението при лечение на бяс.

Мескуаките използвали преварата (Scutellaria parvula) за лечение на диария.

Чероките я използвали за предизвикване на менструация, облекчаване на болки в гърдите, както и за стимулиране отделянето на плацентата след раждането. Тя била използвана и в пречистващите церемонии.

Последователите на Англо-американското училище по билкова медицина през 19-ти век, наричани физиомедикалисти, са първите, които открили приложението на преварата като тоник за нервите. Те отчели, че тя има “дълбоко” действие върху нервната система, много повече от всяка друга билка и я използвали при истерия, епилептични гърчове и такива сериозни психични заболявания като шизофренията.

През 1973 г. в гробница от втори век в Северозападен Китай били открити 92 вдървени таблетки. Сред билките, открити там, била и Scutellaria baicalensis (baical skullcap). Освен това, имало отбелязани и други предписания като отвари, тинктури, хапчета и мехлеми. Този китайски вид превара има дълга история на употреба, заема централно място в китайската билкова медицина и се използва за лечение на “горещи и влажни” състояния, дизентерия и диария.

Основни действия

(а) Scutellaria lateriflora

• спазмолитично
• лек битер
• отпуска нервите

(б) Scutellaria baicalensis

• антибактериално
• спазмолитично
• антиалергично
• охлаждащо
• диуретик
• стимулира жлъчния поток
• силно противовъзпалително
• седативно

Ключови компоненти

(а) Scutellaria lateriflora

• флавоноиди (скутеларин)
• танини
• горчиви иридоиди (каталпол)
• летливо масло
• полезни минерали

(б) Scutellaria baicalensis

• флавоноиди (около 12%, включително байкалин и вогонизид)
• ситостероли
• бензоена киселина

Лечебни части
Надземни части (S. lateriflora), корен (S. baicalensis)

Проучванията показват, че видовете превара притежават няколко съставки, които имат спазмолитични свойства.

Използвани лечебни средства

ПревараОтвара от пресни надземни части (ако е възможно) се използва за успокояване на нервно изтощение, превъзбуденост, прекалено безпокойство и пременструално напрежение.

В комбинация с дива маруля или пасифлора се приема преди лягане, за лечение на безсъние.

Тинктурите са най-добри, когато са направени от пресни билки. Те са много мощно лечебно средство за успокояване на нервите.

Отвара от корена се използва в комбинация с други студени и горчиви билки, като хидрастис, за изчистване на тялото от топлината. Когато се комбинира с тези билки, като “ju hua” (вариант на хризантемите), намалява високото кръвно налягане.

Капсулите са удобен начин за лечение на нервно напрежение и главоболие.

Таблетките често съдържат други седативни билки в допълнение към преварата. Те се вземат за безсъние.

Лапи със S. baicalensis се прилагат за рани, отоци, циреи и са особено полезни при проблеми с кръвообращението, произтичащи от диабетни състояния.

Традиционна употреба

Днес, преварата е една от най-добрите билки за лечение на нарушения на нервната система и е тоник в периодите на стрес. Има горчив, леко стипчив вкус. Нейните възстановяващи свойства допринасят за подпомагане и подхранване на нервната система, успокояване на стреса и облекчаване на тревожността.

Нейното спазмолитично действие е особено полезно, когато стресът и притесненията причиняват мускулно напрежение. Преварата често се предписва, самостоятелно или смесена с други седативни билки за лечение на безсъние или менструални болки.

В миналото, Европейската превара (S. galericulata) и по-малката превара (S. minor) са били използвани по същия начин, както Scutellaria lateriflora, но днес се смята, че те имат по-малко значение като терапевтично действие.

Китайската превара (S. baicalensis) е широко изследвана в Китай и тя ясно показва силните си противовъзпалителни свойства, дължащи се в голяма степен на флавоноидите. Подобно на други билки, които имат значителни нива флавоноиди, е вероятно тя да може да помогне при венозни проблеми и чупливи капиляри.

Тъй като S. baicalensis е “студена и горчива” билка, тя се използва за лечение на такива горещи и сухи състояния като висока температура, кашлица с гъсти жълти храчки и стомашно-чревни инфекции, които причиняват диария. Тя също е полезна при болезнени състояния на пикочните пътища и алергични състояния. В съчетание с други билки се използва за лечение на високо кръвно налягане, атеросклероза, разширени вени и леки натъртвания.

Също така е полезна за проблемите, произтичащи от диабета, като катарактата. Малките дози са полезни при нервни спазми, напрегнато главоболие, мускулни тремори, аритмия, безсъние, раздразнителност, хорея, болест на Паркинсон, както и хидрофобия (болезнен страх от вода), което също е класически симптом на бяс.

Преварата вече не се използва за тази болест и затова двете състояния трябва да бъдат разграничавани. Някои канадски сортове превара са особено силни адстрингенти (стягащи) и билкарите прилагат течен екстракт върху отворени рани за стимулиране бързото зарастване на тъканите.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билки за добър сън

Агастаче (Giant Hyssop)

Паркинсонова болест

Алцхаймер- естественото лечение

Комбинации от нутриенти, които могат да помогнат при проблеми с очите

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още