Агастаче (Giant Hyssop)

Ботаническо наименование: Agastache rugosa (Набръчкано агастаче), Agastache mexicanum syn. Cedronella Mexicana, Agastache foeniculum (лавандулов исоп)

Семейство Устноцветни (Labiatae / Lamiaceae)

Предупреждения

Няма регистрирани

История

Това растение за първи път се споменава в китайски лекарствен текст, написан около 500 пр. н.е. Ацтеките използвали тези видове декоративно, както и за лечение на рани.

Днес, в Мексико, все още билката се смесва със свинска мас за направата на мехлем.

Шайените правели чай от листа на лавандулов исоп, който се вземал при болки в гърдите, свързани с кашлица или слабо сърце. Стритите листа се втривали върху тялото за охлаждащ ефект по време на трески и се използвали за предизвикване на изпотяване. Също така често включвали цветовете в своите лечебни превръзки.

Основни действия

• спазмолитично

• противовъзпалително

• антивирусно

• противогъбично

• храносмилателен стимулант и помощник

Ключови компоненти

• летливи масла (включително methyl chavicol, анетол, анисалдехид и лимонен)

Лечебни части
Надземни части

Традиционна употреба

В китайската медицина билката се смята за “затопляща” и се използва при лошо храносмилане, за стимулиране и затопляне на храносмилателния тракт, облекчаване на симптоми като подуване на корема, гадене, стомашно разстройство и повръщане. Тя обикновено се използва за облекчаване или предотвратяване на повръщане, или сутрешно гадене.

Тя се използва и за лечение на ранни етапи на вирусни инфекции, които са със симптоми като гадене или болки в корема.

Билката често се комбинира с превара (skullcap) и други билки при симптоми на неразположение, треска, болки в мускулите и летаргия.

Лосион с билката се използва външно и за гъбични инфекции по кожата.

В Мексико, се използва главно като средство за нервни разстройства, нарушено храносмилане, безсъние, менструални крампи и главоболие.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Камъни и кристали

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

healing_session
Публикации

Лечебни сеанси

Скъпи Братя и Сестри! Всички, които желаят, могат да получават лечебен сеанс всяка вечер в 22.00 часа от 15.03.2020г. до 15.06.2020 г.! Минимална продължителност на

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност