Учените предлагат, как да разпознавате, кога човек казва лъжи. Учени от Университета в Торонто решили да изследват природата на лъжата. Д-р Алън Хърш вярва, че лъжата е част от еволюционната стратегия на човека. И най- често човек лъже за възрастта си. Но, учените ни дават ключ към разгадаване на лъжата.

Има няколко симптома, чрез които можем да отличим лъжата от истината:

– Лъжльото почесва носа си. Това е така, защото му се повишава налягането и се освобождава хистамин. Това предизвиква възпаление на лигавицата на носа. И той започва да се чеше.

– Лъжльото има студени ръце и крака. Поради факта, че се стесняват артериалните съдове, които доставят кръв в централната част на тялото.

– Лъжльото присяда или се доближава по- близо. По този начин, той, като че ли се опитва да привлече и някой друг в лъжата си, опитва се да направи другия негов съучастник.

– Лъжльото променя речта си. Като правило, честните хора се опитват да говорят по- малко. А лъжците се разпростират повече.

– Лъжльото много се повтаря. Ако човек често използва израза „по същество“, „понякога“, „почти никога“, най-вероятно, той скрива истината или дори сам вярва в нея.

– Лъжльото прави паузи. Паузите се правят, когато човек измисля следващия си ход.

– На лъжльото му пресъхват устните и устата. Поради прекалено многото адреналин се появява сухота в устата. Затова се появява желанието да оближе устните си, да пийне вода или да се изкашля.

Кръстосани ръце, а също стиснати юмруци или поднасяне на чаша към устата по време на разговора, също биха могли да показват лъжа.

Какво казва статистиката?

Около 20 % от двегодишните деца лъжат. Към четиригодишна възраст, вече 90 % от децата послъгват.

Смята се, че някои форми на лъжа, могат да бъдат крайъгълен камък в развитието на детето. Ако двегодишното дете се отличава с остроумие, то тийнейджърите (сред тях лъжат не по-малко от 70 %) вече използват лъжата като средство за спасяване от по-възрастните.

При това лъжат по-изкусно от децата, защото се учат от своите родители. За десетминутно общуване 60% от хората излъгали 2-3 пъти. При това, много от тях твърдели, че никога не лъжат. Като цяло, ние всички говорим неистини 1.68 пъти на ден.

Още новини:

Чаша вино – за психично здраве

Лекарство за спиране на тютюнопушенето увеличава риска от сърдечни проблеми

Витамин убива рака на кожата за 10 дни

Слънчевите бани- лекарство срещу склероза

Беконът и кренвиршите са заплаха за диабет

Хъркането е свързано с диетата

Бананите намаляват риска от високо кръвно налягане

Гроздето спасява от пагубната радиация

Защо при стрес търсим сладко?

Откриха Виагра в енергийни напитки

Любителите на „суши“ са застрашени от проблеми с щитовидната жлеза

Защо всъщност мъжете изневеряват, а защо- жените?

Как ругатните влияят върху здравето!

Не наричайте дъщеря си красавица!