Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Слънчеви бани срещу множествената склероза

Пряката слънчева светлина може да облекчи симптомите на множествената склероза, както изяснили учените. Оказва се, че витамин Д е важен за тези, които страдат от това заболяване. Множествената склероза е тежко невродегенеративно заболяване, при което изтънява миелиновата обвивка на нервите.

В резултат на това пациентите имат проблеми с движението, координацията, зрението. Често жертвите на МС се оказват в инвалидни колички. Изследване на учени от Оксфордския университет открили връзка между броя на хоспитализираните пациенти с МС и ниското ниво на витамин Д. Тези данни са базирани на анализ на повече от 70 хиляди документирани случаи в различни здравни заведения, в продължение на повече от 10 години.

Това позволява предположението, че цитирания витамин, който се произвежда от нашата кожа, в отговор на слънчевата светлина, играе важна роля в развитието на болестта. Осен това, смяната на сезоните е много важен фактор в развитието на това сложно неврологично заболяване. Предишни изследвания показали, че хората, родени през пролетта (и следователно, получили по време на бременността минимум слънчева светлина в утробата на майката), имат най-висок риск от развитие на множествена склероза по-късно в живота.

Най-малко бъдещи жертви на МС се раждат през ноември, а най-много през май. Това също ни позволява да говорим за ролята на слънчева светлина и витамин Д. Що се отнася до пациентите с това заболяване, за тях слънчевите бани могат да бъдат мощен превантивен инструмент за ограничаване прогресирането на болестта.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации