Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

N-ацетилглюкозамин (Глюкозамин) – основна захар

N-ацетилглюкозаминът (Глюкозамин) е една от осемте основни захари, необходими за доброто здраве и функциониране на човешкото тяло, и подобно на другите гликонутриенти повишава комуникацията между клетките.

N-ацетилглюкозаминът (или Глюкозамин – негова метаболитна производна) помага на имунната система да функционира по специфичен начин спрямо ХИВ и туморите.

Освен това, N-ацетилглюкозаминът намалява болката и възпалението, подобрява движението при остеоартрозни пациенти и помага за възстановяване на хрущялите. N-ацетилглюкозаминът също беше определен като сигурно помощно средство при обучение, по време изследвания с мишки. Захаридът или неговите производни са открити в мозъците на бозайниците, което предполага връзката му с нервното функциониране при обучение.

N-ацетилглюкозаминът е било доказано, че възстановява лигавичната отбранителна бариера, наричана гликозаминогликанов слой (GAG). Недостигът в този слой е бил свързан с болестта на Крон, интерстициалния цистит и улцерозния колит.

Недостигът на N-ацетилглюкозамин беше свързан и с болести на червата, и пикочния мехур. Хората с рак на дебелото черво показват специфичен недостиг. Според изследвания при животни, N-ацетилглюкозаминът помога за предпазване от заразяване с грипен вирус и херпес вирус.

Той също така оказва влияние за ограничаване на холестероловата абсорбция и намаляване на инсулиновата секреция. N-ацетилглюкозаминовите рецептори са открити в щитовидната жлеза, което показва, че той играе роля при транспортирането на тиреоглобулина (йодо-съдържащ гликопротеин).

Концентрирани количества N-ацетилглюкозамин са открити в тестисите, черния дроб, тънките черва, епителните клетки на ендокринните и мастните жлези и ендотелните клетки на кръвоносните съдове, което показва, че той участва в тези области.

Изследователите продължават проучванията в тези области, за да видят точно каква роля играе той в тях. N-ацетилглюкозаминът може да се набави от хрущял на акула, гъби шийтаке и от хранителни добавки. Хрущялът на акула не бива да се използва от хора с бъбречни заболявания или от диабетици.

Обърнете внимание: Основните захари не трябва да се приемат преди хранене. Те няма да навредят, но няма да направят и доброто, за което се вземат, защото захарите от храната ще отидат за гориво или съхранение. Когато тялото е вече задоволено, основните захари, взети след хранене, ще се използват по предназначение.

Още по темата:

Основни Захари

Тест за нивото на кръвната захар

Симптоми за алергии и проблеми с кръвната захар

Тест за алергии

Тест за диабет

Преодолей Диабета

Диабет

Тест за недостиг на витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Тест за паразити

Хранене на органите

Здравословно хранене

Свързани публикации