Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Може ли медитацията да направи човека по-състрадателен?

Досега учените изследваха ползите от медитацията върху мозъка и тялото. Ново изследване, проведено в Psychological Science, се фокусира върху това, дали медитацията може да има въздействие върху междуличностната хармония и състрадание.

Изследването се провело като били използвани актьори. Те имитирали голяма физическа болка пред групи хора, преминали два различни вида медитация, немедитирали хора, както и актьори, които реагирали с безразличие на тази гледка.

Наблюдавана била реакцията. Дали биха се притекли на помощ или ще си отворят книгата за четене, или ще разговарят по телефона, както направили част от подставените актьори. “Ние знаем, че медитацията подобрява собственото психическо и физическо състояние”, казва един от изследователите Пол Кондън. “Искахме да знаем, дали тя всъщност повишава състрадателното поведение.” Сред немедитиралите участници, само около 15 процента от хората веднага се притекли на помощ.

А сред участниците, които провели медитация “ние успяхме да повишим процента до 50 на сто и този резултат беше еднакъв и за двете групи медитиращи, независимо от формата на медитация.”, казва изследователя ДеСтено.

“Наистина изненадващият аспект на това откритие е, че медитацията прави хората, желаещи да действат добронамерено- да помагат на този, който страда – дори срещу нормата, да не го правят,” Де Стено казва, “Фактът, че част от актьорите игнорираха болката, действаше като “ефект на наблюдателя”, който обикновено намалява желанието за помощ.

Хората често си задават въпроса “Защо трябва да помагам на някого, като никой друг не го прави?” Тези резултати, както изглежда, потвърждават това, което будистките теолози отдавна вярват. А именно, медитацията води до усещане на повече състрадание и любов към всички живи същества. Но дори и за не-будистите, резултатите предлагат научни доказателства, че техниките за медитация могат да променят моралното съзнание.

Още по темата

Лечение на Ума

Психология

Слънчевата светлина

Лечение на депресия – лечебна картинка

Основни правила за здравословен начин на живот

Лечение с Цветове

Чакри

Недостигът на слънчева светлина намалява познавателните способности на хората с депресия

Употребата на транс мазнини води до депресия

Неправилното хранене води до депресия

Депресията убива не по-лошо от цигарите

Болката в шията може да означава – депресия!

Свързани публикации