Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Методи за спиране на вътрешния диалог или как да постигнем вътрешно мълчание

Как да постигнем вътрешно мълчание:

1. Най-простият и значително ефективен метод е броенето от 1 до 100, като е желателно да броите бавно, може и до 200, 250, 500, както ви е удобно. Веднага щом усетите, че някаква мисъл започва да се промъква, започвайте да броите отново. Когато успеете да достигнете до 25-50, без странични мисли, започнете да комбинирате броенето с дишане: вдишвате мълчание, издишвате – число (вдишване – издишване – едно – вдишване – издишване – две –  вдишване – издишване – три и т.н.), дишайте бавно, без напрежение, не мислете за дишането, то става автоматично, след това преминете към обикновено дишане, без да броите (сами ще разберете, кога трябва да спрете броенето).

Важното е, че можете да броите до 25-50, без странични мисли. Това упражнение трябва да изпълнявате всеки ден по 10 или повече минути, докато не се научите да запазвате вътрешно мълчание без напрягане, още по-ефективно ще бъде, ако го изпълнявате в състояние на релакс и спокойна обстановка, в която нищо няма да ви разсейва.

2. Просто се съсредоточавате върху дишането си.

3. Представете си черен кръг (топка) в центъра на някакво виртуално пространство. Установете връзка между този кръг и мислите. Разполагането на кръга в центъра, означава отсъствие на мисли, това е неговото първоначално, балансирано състояние. При възникване на някакви мисли си представете, как кръга се измества от своето центрирано положение, все едно е нестабилно.

Колкото по-ярка и по-силна е мисълта, толкова отместването е по-голямо, при повърхностни незабележими мисли, кръгът леко вибрира. Вашата задача е да настроите кръга, да го установите в неподвижно състояние. Упражнението можете да приспособите към себе си, да си представите това, което на вас ви е удобно. (Можете да си представите езеро, където заради мислите се появяват вълни, вашата задача е да запазите езерото спокойно).

4. Чрез подмяна: вместо думи, се съсредоточавате върху образи и усещания. Не се произнася нещо, а се чувства. Получава се, мислене с целево късче от усещания. Умствената дейност си остава, но тя придобива друго качество. (Всъщност, това състояние обикновено възниква естествено в миговете на съзерцание).

5. Често се случва така, че в главата ни постоянно се върти някаква досадна мелодия или припев на някоя популярна песен, от което е доста трудно да се отървем. Ако наблюдавате тази музика, ще забележите, че обикновено звучи само някакъв малък фрагмент от песента. В самия край на фрагмента става скок към началото на този пасаж. И така в безкраен цикъл, мелодията много дълго време може да ни дотяга.

И тъй като това също е форма на вътрешен диалог, е добре да бъде спряно. Идеята е в това, да намалите този откъс от песента до минимален размер. В рамките до два звука с някаква дума. И да повтаряте тези два звука със същия ритъм. Както се оказва, умът лесно приема такава подмяна. След минута, непрекъснатото напяване на тези звуци така те уморява, че музиката повече не се връща.

6. Създаване на “Бял Шум“: Затваряте очи, мислено си представяте пред очите бял екран и на всеки 2-3 секунди премествате погледа от единия ъгъл в другия, а след това просто в хаотичен ред.

7. Разтоварване на Съзнанието чрез Блокиране на Постъпващата Информация.

Въздействие: С постоянното повтаряне на една единствена дума, цялото съдържание на нашето съзнание се изпълва с нея така, че информацията за заобикалящия ни свят и материалното тяло не намират мястото си в него. Тази блокировка на нашето съзнание, която води до това, че ние не възприемаме света около нас, освобождава нашето тяло, нашите емоции и нашето съзнание за паранормални мисловни процеси.

Упражнение: За да направим това ние се нуждаем от “мантра”, т.е. дума, с която ние напълно се концентрираме. Ние можем да използваме думите, изброени по-долу, или да изберем сами една дума, която трябва да звучи благозвучно. В никакъв случай да не се използва дума, “заредена” емоционално, а също имена или думи, които предизвикват силна и вълнуваща асоциация.

Думата трябва да звучи в нашето съзнание и да предизвиква чувство на непринудено спокойствие. Ако думата е необичайна и тайнствена, то тя ще ни помогне още по-добре да освободим съзнанието си от всекидневните мисли и тревоги. За нас, с течение на времето, тази мантра ще придобие особено значение и ще ни позволи по всяко време да освобождаваме съзнанието си.

Повторете всяка от следните мантри в ума си или с тих глас, за да изберете една, най-приятна и звучаща успокояващо за вас: Фри-ден (мир)/ Ру-е (покой)/ Ра-ум (пространство)/ Ах-нам/ Ши-рим/ Ра-ма. Ако нито една от тези думи не се окаже близка за вас, то следва сами да намерите собствената дума. След като вече имаме мантра, седяме удобно. Насочваме очите към приятен обект, например, стайно растение и силно произнасяме мантрата. Повтаряме я ритмично и монотонно, ние се радваме, произнасяйки я. Ние си играем с нея – експериментираме със звуците – леко се полюляваме с нейния ритъм напред и назад.

Във времето, когато я повтаряме, я произнасяме все по-тихо и по-тихо, докато тя се превърне в почти недоловим шепот. След това напълно спираме да произнасяме мантрата на глас, затваряме очи и се вслушваме в мантрата, как тя звучи вътре в нас, изцяло изпълвайки нашето съзнание. Отпускаме мускулите на лицето, мислейки за нашата мантра, слушаме как тя се “върти” в съзнанието ни.

В това се състои цялата медитация – да седнете спокойно, да позволите на мантрата да се върти в съзнанието ви: да допуснете тя да се променя, както иска – да става силна или по-тиха, да изчезва или да се появява отново, да се забавя или да става по-бърза. Медитацията – е като плаване в лодка без гребла: не се нуждаем от гребла – ние нямаме цел! Продължителност на упражнението: Ежедневно 20 минути. След тяхното изтичане, оставаме седнали за още 2-3 минути, без медитация. След това можем да станем.

Източник: Парапсихология – 1 том; Учебен курс на Мюнхенския институт по парапсихология

8. Покой на мислите (общо упражнение):

Определяне на целта: Подготовка за изпразване на съзнанието

Въздействие: Ние напълваме нашето съзнание с цел, след това постепенно да го изпразним. Обаче, в дадения случай ние опростяваме и ускоряваме този процес с това, че правим само едно – единствено нещо, но, затова пък по-богато на съдържание и след това го изхвърляме.

Упражнение: Настаняваме се удобно в седнало или легнало положение и си представяме горещ въртящ се диск. Със затворени очи се концентрираме върху този ярко светещ диск, цветът на който трябва да бъде червеникаво-жълт, до момента, в който не го видим толкова ясно и отчетливо, както с отворени очи виждаме пламъка на свещ от разстояние 20 см.

В момента, в който ние сме в състояние моментално да видим в съзнанието си този горещ диск (което се случва след няколкодневни тренировки), му позволяваме постепенно да намалява размера си, дотогава, докато остане само тъмен фон. Постигането на абсолютен духовен вакум тренираме дотогава, докато не успеем да го извикваме по всяко време без усилие. Продължителност на упражнението: Всеки ден от 15 до 30 минути.

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните.

Лечение с кристали

Почистване активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Лечебни картинки

Функциониране на чакрите

Отблокиране на чакрите

Енергизиране на тялото

Енергетика на тъканите и кожите

Свързани публикации