Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Липсата на енергия се дължи на анемия?

Уилям I (германски император, 1871) казва на смъртното си легло: “Нямам време да се уморявам”. Но често хората страдат от умора и слаба енергия години преди да напуснат тази планета. За някои, страдащи от умора, най-доброто лечение ще е рецепта за 8-часова ежедневна употреба на възглавницата. Но милиони хора имат недиагностицирана анемия, състояние породено от ниското ниво на червени кръвни телца, които пренасят кислородната кръв към тъканите на тялото. Възможно ли е анемията да доведе и до погрешно диагностициране на болестта на Алцхаймер?

Какво трябва да направите, ако се чувствате уморени и слаби без очевидна причина?

Необходим е методичен подход. Първо, ако проблемът е анемия, тогава лесно може да се коригира, особено ако се дължи на храненето. Следователно няма нужда да се паникьосвате. Но трябва да посетите Вашия лекар, за да изключите по-сериозни проблеми.

Например, анемията може да се дължи на рак на червата, когато злокачественият тумор кърви. Други причини могат да бъдат чревни заболявания, като язвен колит, болест на Крон, целиакия или пептична язва. Наследствените заболявания като сърповидно-клетъчна болест или заболяване на костния мозък могат да доведат до анемия.

Но основната причина за умора и анемия е дефицитът на желязо, по-често срещан при жените. Това не е изненадващо, тъй като жените губят кръв при менструация. Бременните жени са изложени на повишен риск и трябва да приемат мултивитамини с фолиева киселина. Възрастните жени може да губят кръв от доброкачествена миома в матката.

Има основателна причина за дискусия относно витамин В12. Липсата на този витамин или лошото му усвояване може да причини злокачествена анемия със сериозни последици, ако не бъде диагностицирана и коригирана.

Д-р Алис Х. Лихтенщайн, професор в Училището за диетология на университета “Тафтс”, казва: “С напредването на възрастта много от нас произвеждат по-малко стомашна киселина, необходима за усвояването на витамин В12.” Освен това много пациенти в напреднала възраст приемат лекарства, които потискат киселинността и така намаляват абсорбцията на витамин В12.

Трагичното е, когато силната липса на В12 причинява симптоми на деменция като объркване, раздразнителност, скованост и изтръпване на ръцете и краката. Това е рядка ситуация, но в някои случаи тези пациенти са погрешно диагностицирани за болест на Алцхаймер. B12 ще разреши объркването им.

И така, как можете да предотвратите желязодефицитна анемия?

Първо се отървете от едно погрешно схващане. Много хора вярват, че червеното месо е най-добрият източник на желязо. Всъщност има много други възможности за избор, включително морски дарове, птици, боб, леща, тофу, тъмнозелени листни зеленчуци, кашу и обогатени зърнени храни.

Витамин С повишава усвояването на желязо, така че включвайте храни, богати на витамина като ягоди, малини и домати. Насладете се на чаша портокалов сок.

Вегетарианците трябва да знаят, че витамин В12 се съдържа предимно в животинските продукти, така че те рискуват от развитие на такъв дефицит. Постарайте се да включите в диетата си храни, които не са животински, като хранителни дрожди и обогатени зърнени храни, растителни заместители на млякото. За да си осигурите достатъчно B12, консултирайте се с лекар за препоръка относно добавки с B12.

Някои хора са постоянно уморени и имат достатъчно желязо в кръвта. Тези хора може да страдат от друга разновидност на умората – такава, дължаща се на шеф, който не можете да издържате, семеен проблем, за който ще ви трябва цял екип от психиатри, финансови затруднения или проблеми, свързани със стреса в тези трудни времена. Или ключът към избавяне от умората може да бъде просто добрата възглавницата за по-спокоен сън.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Симптоми за желязодефицитна анемия

Желязодефицитна анемия

Анемия

Витамин В12

Загубата на енергия. Хронична умора

Как да махнете умората за 5 минути?

Синдром на хроничната умора

Свързани публикации