Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лесни правила за по-добра мозъчна дейност

Съвети за по-добра мозъчна дейност

Традиционно за опазване на здравето се препоръчват физическите занимания. Изследване, публикувано през юли в списанието “Frontiers in Aging Neuroscience”, открива връзка между разходките пеш и подобряването на мозъчната функция.

В това изследване оценявали мозъчната активност на хора от 59 до 80 години, водещи заседнал начин на живот. Установили, че ходенето пеш отслабва дегенеративните изменения в мозъка, които в напреднала възраст предизвикат влошаване на паметта. Простата причина за това явление е, че в този случай, очевидно, се подобрява притока на кръв към мозъка. Като цяло, тъканите, включително и нервната тъкан, функционират по-добре, когато притока на кръв към тях се увеличи.

Адекватното кръвоснабдяване подобрява притока на кислород и хранителни вещества. В скорошно проучване, беше проверено влиянието на приема на мултивитамини и минерали върху някои мозъчни функции и усещането за настроение и умора. Докладът, публикуван през август в списанието “Психофармакология на човека”, бяха представени данните от изследването на 215 жени на възраст 25-50 години, които на случаен принцип били разделени на две групи. Една от групите за девет седмици получавала мултивитаминен препарат, а другата – плацебо.

В началото и в края на проучването, била оценява мозъчната дейност на жените въз основата на различни задачи, включително тестове за способността им едновременно да изпълняват няколко задачи. Също така било оценявано и влиянието на тестовете върху тяхното настроение и умора. Оказало се, че жените, които получавали мултивитамини и минерали били в състояние да изпълняват няколко неща едновременно, а също имали по-добри резултати в другите видове дейности, включително математиката.

Тези жени били в добро настроение и след изпълнението на всички задачи били по-активни. Това проучване ясно показва, че хранителните добавки (мултивитамини и минерали) могат да да осигурят добра мозъчна дейност. Има и други начини, които могат да помогнат за поддържане на нашите умствени способности в добро състояние.

Тук са изброени няколко от тях в произволен ред:

• Пийте достатъчно течности. Дехидратацията може да доведе до забележимо намаляване на умствената дейност. Всеки ден, трябва да се пие толкова вода, че урината да бъде бледо жълта на цвят.

• Придържайте се към основна диета. Това е храна, съдържаща месо, риба, морски дарове, ядки, семена, зеленчуци с ниско съдържание на скорбяла и малко количество плодове. По този начин ще можете да си осигурите стабилно хранене на мозъка.

• Прибавете към това и протеини, съдържащи аминокиселини, които са градивните елементи на невротрансмитерите в мозъка.

• Поддържайте на високо ниво консумацията на омега-3 мастни киселини. Мазнините Омега-3, такива като EPA и DHA, са от съществено значение за оптималното функциониране на мозъка. Те се съдържат в рибата (особено мазната риба, като скумрия, херинга, сардина, сьомга и пъстърва), лененото семе и в малки количества в млякото и месото.

• Спете достатъчно. Липсата на сън може да доведе до много рязко влошаване на мозъчната функция. Стремете се да спите около осем часа (в зависимост от вашите нужди) и се опитайте да си лягате по-рано, когато е възможно.

• Бъдете активни. Разходките два или три пъти на ден, особено в озеленени площи, могат да бъдат достатъчни за подобряване на настроението и по- добра мозъчна дейност.

• Не забравяйте за слънчевата светлина. Липсата на слънчева светлина през зимата е основната причина за лошото настроение и загубата на сили. Дори в облачен ден си струва да се приеме директно малко слънчева светлина. Някой могат да се замислят за закупуване на устройство, което имитира слънчеви лъчи.

Д-р Джон Бриф- практикуващ лекар в Лондон и автор на публикации в областта на храненето и природната медицина.

Неговият сайт е www.drbriffa.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Омега-3

Водата

Основни правила за здравословен начин на живот

Витамин Д. “Разбит със захар жълтък” – по-добре…

Слънчевата светлина

Лечение със Слънчева светлина

Хранене на мозъка

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Свързани публикации