Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Контролирайте кръвното си налягане

Поддържането на еластични артерии е ключово за доставянето на кислород до сърдечния мускул. Това предпазва от високо кръвно налягане (хипертония), инсулт и инфаркт. Доклад, публикуван в Journal of American Medical Association казва, че това, което е полезно за сърцето, може да е полезно и за мозъка.

В изследването участвали 9 300 души на възраст над 50 години, средна възраст 68 години, с хипертония. Те също така имали и по още един рисков фактор за сърдечно-съдово заболяване, анамнеза за инсулт или деменция. Това е огромно изследване, включващо пациенти от над 100 внимателно наблюдавани медицински центрове на САЩ.

Половината от пациентите получавали помощ по „Златен стандарт“. Това означава, че им били давани лекарства, които понижават систолното кръвно налягане (горното число) до по-малко от 120. Другата половина просто се стремели към стандартното налягане до 140.

Какво се случило? Когато след известен период изследването показало, че едната група има лоши резултати (високо кръвно налягане), то трябвало да бъде спряно по етични причини. И така, когато златната стандартна група спечелила след период от три години, изследването внезапно приключило.

Златният стандарт на лечение намалил сърдечно-съдовите проблеми и смъртността с 25 процента. Но изследването разпалило вече продължаващия дебат за това, дали нормалното ниво на кръвното налягане трябва да се променя от 140/80 на 130/80.

Имало още един ефект. Изследователите се чудели, дали понижаването на кръвното налягане в златната стандартна група би имало ефект върху риска от деменция. Затова те проследили тези две групи по-нататък във времето, за да видят, дали промените в кръвното налягане имат някакъв ефект върху мозъчната функция.

Резултатът? След още две години изследователите не открили статистическа разлика в количеството „вероятна деменция“ между двете групи. Но забелязали 19% по-нисък процент на леко когнитивно увреждане (MCI) в групата със златен стандарт.

MCI е сива, неопределима област между нормалната мозъчна функция и ранната деменция. Погледнато по друг начин, при 287 от 4280 пациенти в златната група и 353 от същия брой в стандартната група се развили MCI за петгодишен период. Не е огромна разлика, но достатъчно голяма, за да бъде отбелязана.

Изследователите подчертават, че въпреки че в някои случаи на MCI продължава да се развива деменция, много други продължават с години наред без никакви проблеми. Някои пациенти дори се връщат към нормите.

И така, какъв е изводът? Добрият разум диктува, че овладяването на хипертонията е добра мярка за мозъка. Но, прекаленото й понижаване може да причини хипотония (ниско кръвно налягане), припадък и възможно увреждане на бъбреците. Всъщност в реалния свят опитът да се постигне идеалното кръвно налягане може да бъде съмнителен.

Изследователите казват, че най-добрият вариант за здравето на мозъка, е да останете физически активни и да поддържате целеустременост в живота си. Това винаги е полезно за мозъка. Контролът на теглото, особено в областта на корема, е от съществено значение, тъй като то е свързано с деменция. Но тъй като затлъстяването често се приписва на диабета от 2-ри тип, е трудно да се разбере кой е основният виновник за хипертонията и деменцията.

Тъй като диабетът от 2-ри тип стеснява мозъчните артерии и намалява нивото на кислород в кръвта към мозъка, това заедно с хипертонията е лоша комбинация.

Приемете мъдрия съвет на Елинор Рузвелт присърце: “Правете това, което смятате, че не можете”. За да избегнете тези двама убийци трябва повече от късмет. По-скоро може да се наложи вашата диета и начин на живот да претърпят драстични промени. Избягването на болестите може да е подарък от добра генетика, но помага да се приложат известни усилия за управление на шансовете ви за здраве и дълголетие.

Стратегии за отслабване

Много диети са основани на ограничаване приема на въглехидрати, мазнини и захар. Но бъдете внимателни с намаляването на калориите толкова драстично, че да чувствате постоянен глад. Добрата стратегия е да намалите размера на храненето и да се съсредоточите върху протеините, зеленчуците и здравословните мазнини. С тази стратегия на внимателна умереност, в сравнение с драстичните диети, ще се чувствате по-малко гладни между храненията, ще намалите желанието за похапване и ще имате енергия за деня.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Алергии

Тест за алергии

5 храни за намаляване на кръвното

Чесънът може да намали кръвното налягане

Как да се намали високо кръвно налягане?

Как за 5 минути да намалите кръвното налягане!

Фруктозата увеличава риска от появата на високо кръвно налягане

Силно сърце – здрав мозък

Рецепти за нормализиране на кръвното налягане

Свързани публикации