Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Чесънът може да намали кръвното налягане

Чесънът може да намали кръвното налягане, смятат австралийски учени от Аделаида.

Учените провели изследване, в което група хора получавали добавки с екстракт от чесън. Оказало се, че тяхното кръвно налягане намаляло, в сравнение с участниците в контролната група. Тестваните, на които систоличното кръвно налягане било над 140, вземали по четири капсули екстракт от чесън ежедневно и налягането им намаляло с 10 пункта спрямо това на членовете от контролната група, които получавали плацебо, пояснили специалистите.

Изследователите използвали в експеримента си пресен, готвен чесън, чесън на прах и екстракт от чесън. Екстрактът се оказал най-ефективното средство, тъй като чесъна на прах трудно се дозирал, а маслото от чесън не съдържало активната съставка.

Проблемът с високото кръвно налягане е много актуален в световен мащаб, защото води до заболявания на сърдечносъдовата система. Смята се, че чесънът може да намали кръвното налягане, защото стимулира производството на вещества, които отпускат кръвоносните съдове.

Освен чесъна, положителен ефект върху налягането оказва и шоколада, въпреки че той не е толкова ефективен, колкото него и освен това може да доведе до нежелани последици, като например, наднормено тегло, твърдят експертите.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации