Фруктозата увеличава риска от появата на високо кръвно налягане

Фруктозата или плодовата захар е монозахарид, който в свободна форма присъства в почти всички сладки плодове и зеленчуци. Употребата на храни и напитки с високо съдържание на фруктоза значително повишава риска от високо кръвно налягане, твърдят американски експерти.

Много хора предпочитат да заменят захарта не със синтетични продукти, а с природната фруктоза. Обаче, използването на фруктоза, както се оказва, не е безвредно. Учените от университета Колорадо в Денвър провели изследване, което установило, че консумацията на сладки храни и напитки с високо съдържание на фруктоза може да увеличи кръвното налягане и да доведе до заболявания на бъбреците и сърцето.

Въпреки че фруктозата се смята за по-малко вредна от захарозата, в големи количества тя оказва отрицателно въздействие върху здравето, обясниха експертите. Специалистите твърдят, че употребата на сладки храни и напитки, подсладени със захароза или фруктоза, влияят отрицателно върху здравето, повишавайки риска от различни заболявания.

Единственият начин за намаляване негативното въздействие на тези вещества в тялото, е като се намали до минимум употребата на сладко, казват учените.

Още по темата

Много плодове може да е вредно!

Захарта и затлъстяването на черния дроб!

Основни Захари

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации