Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да се грижим за кожата на децата?!

Производството на козметични продукти за кожата на децата (най-вече за бебетата) става все по печеливш бизнес. Това е така, защото много семейства вече разполагат с финансова стабилност и определен стандарт на живот. В резултат на това, много жени се отдават напълно в грижите за бебето, не жалейки усилия и пари.

И това е разбираемо, родителите веднага се оказват под обстрела на рекламата, която ги насърчава да купуват комплекти с козметика. “Щом е нужно, значи трябва да се купи: нали здравето на детето е най-важно?” – така твърдят мнозина.

Други напълно в правото си питат: Доколко е необходима козметиката за деца и доколко тя е безопасна? Въпросът е абсолютно правилен! Кожата на децата има редица важни различия с кожата на възрастните, а именно:

1. При децата съотношението телесна повърхност/ обем на тяло, е по-високо от това на възрастните. Следователно относителната площ на кожата е също по-висока. Ако в крема, който родителите са нанесли върху цялата кожа на бебето, се съдържат вредни вещества, те ще проникнат през кожата и техните токсични ефекти върху целия организъм ще бъдат по-високи, отколкото при възрастния човек.

2. Кожата на децата е по-тънка, отколкото на възрастните, затова вероятността от навлизане на всички вещества през кожата на децата е по-висока.

3. При децата, родени нормално (не преждевременно), кожната бариера към момента на раждане вече е напълно формирана и способна да изпълнява своите задачи. Обаче, роговият слой, отговарящ за бариерните свойства на кожата при децата, съдържа повече вода и по-малко липиди, отколкото при възрастните.  Сцеплението между клетките на роговия слой е по-слабо. Следователно водоразтворимите вещества преминават през кожата на детето по-лесно, отколкото през кожата на възрастните.

4. Новородените деца имат почти неутрален рН на кожата (приблизително 6,5, докато при възрастните той е равен на 5.5).

Но през първия месец от живота, рН на кожата достига 5.5. Както и при кожата на възрастните, слабокиселата смес от пот и кожна мазнина на повърхността на кожата (киселинна мантия) предотвратява развитието на патогенните микроорганизми. Създава условия за развитие на нормална микрофлора на кожата. Киселинната мантия на кожата на децата, също както и епидермалната бариера, е в състояние надлежно да изпълнява своята функция, без много външна помощ. Въпреки това, тя е много чувствителна към външни влияния.

Както виждате, дори и на основата на чисто анатомичните особености на детската кожа, продуктите, които се грижат за нея, трябва да отговарят на други критерии. Повече, отколкото продуктите за възрастна кожа. И тъй като кожата на здравото дете, по принцип е в състояние сама да се справя със своите задачи, то изниква въпроса за безопасността на козметиката. За съжаление, много козметични средства са способни да нарушат функционирането на защитната система на детската кожа и дори напълно да я разстроят.

Почистване на кожата

кожата на децатаОчевидно е, че детските продукти за почистване на кожата не трябва да съдържат вещества, които дразнят или увреждат кожата, или лигавицата на клепачите и устата. В качеството си на повърхностно активни вещества (ПАВ), в детските почистващи средства трябва да се включват бетаини, алкилполигликозиди и други меки ПАВ. За съжаление, още могат да се срещнат детски почистващи средства, в които има натриев лаурил сулфат. Като правило, в случай на използване на този ПАВ, в рецептата се добавят и специални агенти.

Независимо от това, е необходимо да запомните, че натриевият лаурил сулфат не само е в състояние да предизвика дразнене на кожата, но също има и токсичен ефект върху клетките (дори в ниска концентрация). Също има и кумулативен ефект – при многократно използване върху кожата, неговото токсично действие се усилва. Много родители, по няколко пъти на ден мият децата си със сапун, смятайки, че това ще ги защити от микроби.

Със сигурност, резултатите от честото миене по-скоро ще бъдат обратни. Сапун, имащ алкално рН, може да наруши свойствата на киселината мантия на кожата, увеличавайки риска от инфекции. Тъй като кожата на децата произвежда малко мазнина и пот, възстановяването на киселинната мантия на кожата на децата изисква повече време, отколкото на възрастните. Ето защо, за да не се нарушават защитните свойства на детската кожа, сапуна или средството, съдържащи ПАВ, трябва да се прилагат, колкото е възможно по-рядко и само когато е необходимо.

При това, по-добре е да се изберат меки почистващи лосиони с рН 5,5, глицеринов сапун, а също сапуни, съдържащи растителни масла (палмово, маслиново). Повечето чуждестранни педиатри предупреждават, че използването на антибактериални сапуни може да има негативно влияние върху нормалната микрофлора на детската кожа. При къпане на деца не се препоръчва използването на пяна за вана (дори детска), тъй като тя засилва разрушителното действие на къпането върху защитния слой на детската кожа.

Вместо това, можете да добавите във водата няколко капки лавандулово масло, отвара от лайка, градински чай, копър, розмарин. При грижите за бебетата специално внимание се отделя на “зоната на пелените”. Тъй като кожата там се намира в по-трудни условия на повишена влажност и липса на кислород. Много родители усилено мият тази област със сапун, стараейки се да я направят чиста и с приятен аромат. Вместо това, по-добре почистете леко кожата със салфетка, напоена с малко масло, и по-често оставяйте детето без памперси.

Кремове за кожа

Кремът за кожата на децата се избира по същите критерии, както крема за суха и чувствителна кожа. За областта на памперса и за лицето по време на разходка се препоръчва емулсия от типа вода- в- масло, а за останалата част от кожата- масло- във- вода. В продуктите за кожа на деца, по правило доминира вазелинът, тъй като той е най-инертен и е проверен във времето. Обаче, по-добре е да се избират продукти, базирани на естествени масла като кайсия, праскова, шеа.

Трябва се има предвид, че сред козметичните съставки могат да бъдат онези, които предизвикват алергии или раздразване на кожата. Козметичните рецепти за деца трябва да бъдат колкото е възможно по-прости, т.е. те не трябва да съдържат твърде много компоненти. В тях могат да влизат антиоксиданти (витамин Е), противовъзпалителни средства (Бисаболол, екстракт от лайка, гел от алое) ранозаздравяващи (пантенол), хидратиращи (глицерин, сорбитол, хиалуронова киселина) и антимикробни (цинков оксид) добавки.

Консерванти, аромати

Противно на популярното мнение, детската козметика трябва да бъде с консерванти, тъй като микробното замърсяване е много по-опасно от самите консерванти. Веществата, използвани като алтернатива на консервантите (етерични масла, алкохол), много по-често са причина за алергични реакции или дразнене на кожата, отколкото добре подбраните консерванти. Ароматите са допустими, тъй като хигиенните процедури би трябвало да се харесват на детето. Разбира се, при избора на тези съставки трябва да се обърне специално внимание на тяхната безопасност.

А при наличие на алергия, нейродермит, екзема и други у детето, трябва да се избират средства за кожата без да аромати. Не може напълно да се изключи наличието в детската козметика на потенциално вредни за кожата вещества. Но е недопустимо да се използват средства, които повишават пропускливостта на кожата. Всички съставки, влизащи в състава на детската козметика, не трябва да проникват през неувредената кожа. Основните принципи на грижите за кожата на децата са същите, както при суха и раздразнена кожа, но има една важна разлика.

Въпреки че кожата на децата е по-тънка от кожата на възрастните, по-пропусклива и по-малко устойчива на разрушителни въздействия, тя, за разлика от зрялата кожа, е на върха на своите адаптационни възможности. Тя активно се развива – учи се да разпознава вредните микроби и да се бори тях. Придобива способността да поддържа водния баланс, независимо от колебанията на влажността на външната среда.  Настройва реактивността на имунната система, така че да осигури ефективна защита, но да не създава проблеми и т.н.

Следователно свръх грижата и пазене от вредни фактори (постоянното използване на хидратиращи, антимикробни и други средства), могат да окажат на кожата на детето лоша услуга. В този период, когато става настройването на механизмите за саморегулация, самозащита и самовъзстановяване на кожата. Те ще бъдат определящи за здравето на кожата през целия живот и всяка намеса в кожата трябва да се ограничи до необходимия минимум.

Ако с кожата на детето всичко е наред, по-добре е да се избягва козметиката. С изключение само за проверени във времето билкови добавки за ваната (лайка и др.), растителни масла и малки количества пудра за поръсване. При поява на дразнене, особено в областта на памперсите, това, което трябва да направите, е да увеличите времето без памперси. Да отстраните излишъка от топли дрехи, да изключите нагревателните уреди, често да проветрявате стаята.

В повечето случаи, кожните проблеми на детето (обриви, дразнене) са предизвикани от прегряване и твърде плътно увиване. В същото време козметиката е в състояние по-скоро да влоши ситуацията, отколкото да донесе някаква полза. Обикновено козметичните продукти са необходими само за почистване на кожата на детето и за нейната защита от неблагоприятни външни въздействия – студ, прекалено сух или прашен въздух, слънце.

В този случай трябва да изберете най-простите рецепти, не я претоварвайте с активни вещества. Кожата на детето трябва да бъде чиста, толкова колкото е необходимо за нейното здраве. Няма никаква нужда постоянно да се чисти, овлажнява и омекотява. А още повече, обилно да се подправя с антиоксиданти и антибактериални добавки. Затова, при използване на детска козметика, родителите трябва да се ръководят не толкова от емоции, колкото от разум и чувство за мярка.

Източник: selfcare.ru
Алманах “Козметика и медицина”

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Витамини

Минерали

Аминокиселини

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Йодна решетка

Свързани публикации