Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да избираме детска козметика: 6 важни правила!

Рафтовете в детските магазини са пълни с шарени кутийки с гланц за устни, сенки и лакове… детска козметика!

Какво трябва да знаете за нея?

• Дори високо качествената козметика за деца съдържа опасни химикали, затова лекарите съветват да не се използва от деца под 10- 12- годишна възраст, – предупреждава козметолога Олга Романова. – Всичко е заради особеностите на детската кожа. Тя не е само нежна:

• Децата имат много слаба защитна функция на кожата. А горния рогов слой е два пъти по-тънък от този на възрастния човек.

• Кожата на 5 до 10- годишните деца има слаб местен имунитет, тя лесно хваща инфекции. Поради това е важно кожата правилно и редовно да се почиства, каква ти там пудра с червило…

• Също така, бебешката кожа има несъвършен механизъм за съхранение на влагата. Ето защо, е склонна към сухота и раздразнение.

• А тя също се отличава с повишена абсорбция. Когато върху кожата попаднат химикали те веднага се оказват вътре в организма.

Ако все пак решите да купите козметичен комплект. За какво трябва да внимавате при избор на детска козметика?

1. Детската козметика не трябва да съдържа минерално, техническо масло- на етикетите го означават като Mineral Oil (минерално масло). То се произвежда чрез дестилация на петролни продукти. Маслото образува водоустойчив пласт, под който кожата престава да диша нормално. Забавя се растежа и развитието на клетките. Така че и на възрастните такава козметика не се препоръчва.

2. На козметиката трябва да бъде указано, че притежава противовъзпалителни и антиалергични свойства.

3. Колкото повече натурални съставки има в състава, толкова тя е по- качествена и по-безопасна: растителни екстракти, масла (бадемово масло, масло от жожоба, масло от ший), витамини (A, D, C, E), глицерин, пчелен восък.

4. Лак за нокти, дори на водна основа, не бива да се използва от деца под 6 години.

5. Ако едно дете обича да гримира лицето си, по-добре купете детски грим- но не произведен в Китай. Трябва да е подходящ за деца над 3 години. Да е на мазна основа, да не се абсорбира в кожата и да се отмива лесно. И да дава възможност за много ярко изразяване на насъбраното вътре “творчество”, тъй като момичето иска да се гримира не толкова, за да имитира майка си, колкото да експериментира. Иска да се опита да стане някой друг!

6. Вместо лак за коса за фиксиране прическата на детето, далече по-екологична е подсладената вода, налята в спрей. Достатъчни са до 2 чаени лъжички на чаша вода.

Източник: medikforum.ru

Още по темата:

Как да се грижим за кожата на децата?!

Лечение на кожата – лечебна картинка

Тест за паразити

Дерматит от пелени

Тест за недостиг на витамини и минерали

Как да избегнем недостига на витамини при децата!

Хранене и имунна система

Здравословно хранене

Водата

Алтернативно лечение на кожни микози

Свързани публикации