Алтернативно лечение на кожни микози

Алтернативно лечение на кожни микози като различни форми на трихофития: в ингвиналните области (tinea cruris), по тялото – tinea corporis, tinea faciei и pityriasis versicolor (разноцветен лишей), с локално приложение на смес от мед, зехтин и пчелен восък.

Отворено експериментално изследване.

ЦЕЛ: Да се направи оценка за възможната роля на меда, зехтина и пчелния восък при лечението на гъбични инфекции на кожата.

ПАЦИЕНТИ И МЕТОДИ: Тридесет и седем пациенти с pityriasis versicolor, tinea cruris, tinea corporis и tinea faciei бяха изследвани. След клинична оценка на зачервяване, лющене, сърбеж и усещане за болка/парене и микологична оценка, сместа, съдържаща мед, зехтин и пчелен восък (1:1:1) беше прилагана върху лезиите три пъти дневно в продължение на максимум 4 седмици.

РЕЗУЛТАТИ: Клиничен отговор бе получен при 86% от пациентите с pityriasis versicolor, 78% от пациентите с tinea cruris и при 75% от пациентите с tinea corporis. Микологично излекуване беше получено в 75, 71 и 62% от пациентите с PV, tinea cruris и tinea corporis, съответно. Пациентът с tinea faciei показа клинично и микологично излекуване 3 седмици след започване на терапията.

ИЗВОД: Медната смес може да има място в лечението на тези кожни микози и контролираните изпитания са оправдани. Complementary therapies in medicine. 01/04/200404/2004; 12(1):45-7. ISSN: 0965-2299 DOI: 10.1016/j.ctim.2004.01.002

Източник: www.researchgate.net

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Лечение на кожата – лечебна картинка

Карамфиловото масло – лек срещу акне и други кожни проблеми

Изгаряне на кожата

Хранене на кожата и косата

Свързани публикации