Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Алтернативно лечение на кожни микози

Алтернативно лечение на кожни микози като различни форми на трихофития: в ингвиналните области (tinea cruris), по тялото – tinea corporis, tinea faciei и pityriasis versicolor (разноцветен лишей), с локално приложение на смес от мед, зехтин и пчелен восък.

Отворено експериментално изследване.

ЦЕЛ: Да се направи оценка за възможната роля на меда, зехтина и пчелния восък при лечението на гъбични инфекции на кожата.

ПАЦИЕНТИ И МЕТОДИ: Тридесет и седем пациенти с pityriasis versicolor, tinea cruris, tinea corporis и tinea faciei бяха изследвани. След клинична оценка на зачервяване, лющене, сърбеж и усещане за болка/парене и микологична оценка, сместа, съдържаща мед, зехтин и пчелен восък (1:1:1) беше прилагана върху лезиите три пъти дневно в продължение на максимум 4 седмици.

РЕЗУЛТАТИ: Клиничен отговор бе получен при 86% от пациентите с pityriasis versicolor, 78% от пациентите с tinea cruris и при 75% от пациентите с tinea corporis. Микологично излекуване беше получено в 75, 71 и 62% от пациентите с PV, tinea cruris и tinea corporis, съответно. Пациентът с tinea faciei показа клинично и микологично излекуване 3 седмици след започване на терапията.

ИЗВОД: Медната смес може да има място в лечението на тези кожни микози и контролираните изпитания са оправдани. Complementary therapies in medicine. 01/04/200404/2004; 12(1):45-7. ISSN: 0965-2299 DOI: 10.1016/j.ctim.2004.01.002

Източник: www.researchgate.net

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Лечение на кожата – лечебна картинка

Карамфиловото масло – лек срещу акне и други кожни проблеми

Изгаряне на кожата

Хранене на кожата и косата

Свързани публикации