Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Дерматит от пелени – изследване

Тема на изследването: “Локално прилагане на мед, зехтин и пчелен восък при Дерматит от пелени.”

Инфекции и антимикробна терапия в педиатрията. Зехтинът, пчелният восък и медът са природни продукти, които съдържат флавоноиди, антиоксиданти, антибактериални и противогъбични компоненти. Те предизвикват производство на цитокини (молекули, които имунната система използва като химически “съобщения”) от кожните клетки при локално прилагане.

Предишни изследвания са доказали ефективността на тази смес, състояща се от зехтин, пчелен восък и мед (в съотношение 1:1:1) при лечение на дерматит, псориазис и гъбични инфекции на кожата. Както е записано в това проучване, беше изследвано прилагането на тази смес за локална терапия при дерматит от пелени.

Дерматитът от пелени е сред най-често срещаните дерматологични проблеми, възникващи при 25-65% от децата под 1 година, вследствие дразнещите въздействия на екскременти (отделящи се вещества) при използването на памперси или пелени.

При децата с дерматит от пелени, колонизация на Candida spp. се среща значително по-често, отколкото при децата със здрава кожа, докато нивото на колонизация от S.aureus не се различава между двете групи. Кортикостероиди, цинкова паста и еозин са добре известни медицински средства за локално лечение на дерматит от пелени.

Локалните противогъбични препрати не се препоръчват при дерматита от пелени; освен това не е определена тяхната безопасност и ефективност от използването им при кърмачета. За участие в изследването бяха избрани произволно 8 момчета и 4 момичета на възраст от 3 месеца до 1,5 години, страдащи от дерматит от пелени. При всички деца се е появил дерматит от пелени, въпреки стриктното спазване на хигиенните препоръки за грижи към кожата.

При първоначалното посещение и в края на изследването беше направена намазка от повърхността на кожните обриви, ерозии или улцерации за наличие на Candida ablicans. Степента на изразеност на обрива бе оценявана по петобалната скала (0- липса на обриви, 1- леко зачервяване, 2- умерена еритема, 3- умерена еритема с наличие на мацерации, 4- изразена еритема с брадавици или язви) на първоначалната визита, на 3, 5 и 7-ия ден от лечението. Всеки нов признак или симптом, регистриран по време на изследването, се разглеждаше като нежелано явление.

Положителен терапевтичен ефект е регистриран, в случай че изразената или умерена еритема спре частично или напълно. На родителите на пациентите бе дадена препоръка да се нанася сместа с леко втриване 4 пъти дневно в продължение на 7 дни, детето да се къпе в топла вода и да се сменят памперсите (пелените) след уриниране или дефекация. Всички родители използваха памперси (пелени) на един производител в рамките на изследването.

В случай че пациентът не се повлиява от провежданото лечение в рамките на 7 дни, се провеждаше стандартната терапия и се документираше неефективността на локалното прилагане на горната смес в лечението на дерматит на пелените. По време на това изследване не се използваха никакви други средства за локална употреба.

Изследването беше открито и затова беше неетично да се използва плацебо- контрол за дадената група пациенти. Candida ablicans бе открита в пробите, взети от увредените повърхности на първоначалната визита, при 4 пациента. Оказа се, че присъствието на C.ablicans влияе на степента на изразеност на обрива: в 2 от 3 деца с изразени обриви и язви бе открита C.ablicans. При девет деца имаше умерена еритема, пет от тях- с мацерация.

Общо средното ниво на изразеност на обрива по оценъчната скала в началото на изследването съставляваше 2,91 ± 0,79, на 3-ия ден на лечение 2,0 ± 0,96, на 5-ия ден на лечение 1,25 ± 0,96 (р <0, 05) и в края на изследването цифрата е 0,66 ± 0,98. При десет от 12 пациенти в края на изследването остава само леко зачервяване или дерматита от пелените е напълно спрял. След приключване на изследването ликвидирането на C.ablicans е наблюдавана при 2-ма от 4-мата първоначално-позитивни пациенти.

При двама пациенти беше регистрирана неефективността на локалното лечение на дерматита от пелените, при тях първоначално беше открита C.ablicans и обрива имаше характер на умерена еритема; тези пациенти бяха пролекувани с общоприетото стандартно лечение. По време на изследването не бяха регистрирани нежелани реакции и този метод на лечение на дерматит от пелени, според родителите, е лесен за използване и добре поносим.

Автор: N.S. Al- Waili. Clinical and mycological benefits of topical application of honey, olive oil and beeswax in diaper dermatitis. Clinical Microbiology and Infection. 2005; 11 (2): 160-3.

Източник: www.researchgate.net

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации