Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

IV чакра (Анахата) – сърдечна

Четвърта чакра – Любов

четвърта чакраСърдечна. Намира се в средата на гръдния кош в областта на сърцето. Чувствителност, любов, сърдечност. Сърдечна чакра, на нивото на сърцето.

НАЙ-ВАЖНАТА ЧАКРА!

Анахата е център на Любовта, на любовта към Бог, към света, към хората. Чашата на сърцето – хранилище на всички натрупвания на човека в неговата серия от превъплъщения.

Тази чакра, независимо от факта, че е едва 4-та по ред, извършва най-важната роля: тя е хранилище на Пламъка на Любовта. Ако по-подробно се разгледа, всъщност, пламъкът е триаспектен.

Той гори в Чашата на сърцето, образувайки триъгълник: Анахата- в ляво, където е сърцето, Атма- на същото ниво, само че вдясно, и централната чакра, слънчевия сплит.

Тройственият пламък гори, а неговите венчелистчетата са следните:

1) Небесносиньо, Божествената сила, Божествена Воля, Божествена Мощ.
2) Златисто, Божествена Мъдрост.
3) Розово, Божествената Любов.

Четвърта чакра – е обител на духовния Учител на човека, неговото Висше Аз, или съзнанието на Христос.

Доминиращото чувство на четвърта чакра е усещането, орган на чувствата – кожа, орган на действието – ръце, тази чакра контролира ума и емоциите. В тази чакра, любовта превръща радостта на живота в радост на отдаването, насладата от споделянето с другите на самоизразяването. Този център придава на човешкия живот своеобразна чувственост и морално – етична окраска.

Символ – звезда с два триъгълника.
Елемент – ВЪЗДУХ

Цвят – честота на трептене на енергийната среда на чакрата съответства на зеления цвят. Но той зависи изцяло от правилното функциониране на всички чакри на човека.

Мантра за четвърта чакра: КАМ КХАМ ГАМ ГХАМ НГАМ ЧХАМ ЧХХАМ ДЖАМ ДЖХАМ ИНЬЯМ ТАМ ТХАМ

Органи на тялото:
Сърце, бял дроб. Сърдечен сплит, самото сърце.

Действие върху области на тялото:
Горна част на гърба, сърце, бели дробове, кръвообръщение, ръце, кожа, очи.

Четвърта чакраФизически характеристики на четвърта чакра

Оказва влияние върху дейността на тимусната жлеза и цялата имунна система. Свързана е с дейността на сърцето, белите дробове и кръвообращението.

Оказва влияние върху усвояването на хранителните вещества, детски болести. Осигурява енергия на близко разположените органи на сърдечносъдовата система, гръдния кош и ръцете.

Енергия, лежаща в основата на силата на четвърта чакра

Управлява самооценката, любовта, радостта, самоуважението, сигурността, ангажираността, отношението и грижата за другите. Дава усещането за любов към всички и всичко в живота, позитивната саможертва, сила на волята, която определя живота ни. Блокирането на енергията в тази чакра води до егоизъм, трудности в общуването. Всяко разстройство на чакрата се отразява върху сърцето или белите дробове. Обикновено, тази чакра е блокирана в различна степен при повечето хора.

Сърдечната чакра балансира енергията на всички чакри, тъй като е разположена почти в центъра между долните и горните чакри, тя е от най-важните центрове за поддържане на живота. Тя свързва горната и долната част, ляво и дясно, вътрешно и външно. Не случайно, енергийните удари, отнасящи се към категорията “проклятие”, са именно тук, ако те не са насочени към унищожаване на конкретни други функции.

Сърцето и другите жизнено важни органи се управляват пряко от тук. Въздействието върху тази чакра подобрява способността за отдаване и възприемане на любовта. Повишаването на енергията в тази област на тялото може да облекчи болката от емоционален срив. Активирането на сърдечната чакра отзад намалява стреса в тази област на гърба и хармонизира отношението към света.

Обичайни състояния, блокиращи четвърта чакра

Разочарования в любовта- мен не ме обичат, аз не заслужавам любов. Чувство за вина пред любимия човек. Не ми отговарят с взаимност. Прикривана и потискана любов. Всички ми пречат да живея, както аз искам. Светът е жесток, тук цари правото на големия и силния. Не ме интересува нищо, аз правя така, както искам. Аз живея само като се нагаждам, защото така трябва и по-добро не чакам. Отразява проблемите с любовта.

Симптоми за хиперактивност на четвърта чакра:

Гняв, ревност, другите хора са виновни за всичко, стиснатост и скъперничество, прекалена самоувереност.

Симптоми за недостатъчна активност на четвърта чакра:

Необходимост от постоянно потвърждение на собствената ценност, неувереност, неспособност за проява на воля, собственическо отношение, съмнения в себе си, усещане, че не ви обичат. Когато човек се нуждае от любов отвън, а тя не идва, може да възникнат проблеми в чакрата под формата на сърдечни проблеми, например, сърцебиене.

Използване на цветове (дрехи, бижута, помещение, изглед, медитация и т.н.):
Липса на активност- зелено.
Хиперактивност- розов или светло червен цвят, с лек зелен оттенък.

Още по темата:

IV чакра – изчистване и зареждане (лечебна картинка)

Камъни според чакрите

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Лечебни картинки

Функциониране на чакрите

Отблокиране на чакрите

Енергизиране на тялото

Енергетика на тъканите и кожите

Свързани публикации