Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

III Чакра (Манипура) – слънчев сплит

Трета чакра – Енергия на жизнената сила

трета чакраСлънчев сплит. В тази чакра е съсредоточен основния склад на прана за човека, в много упражнения за натрупване на прана, тя мислено се насочва именно в тази чакра.

Трета чакра се нарича още аурална, тъй като поддържа външното енергийно поле, защитата (което също се използва в бойните техники). Намира се в района на слънчевия сплит, приблизително между белите дробове и стомаха, на нивото на пъпа.

Символ – обърнат триъгълник
Елемент на чакрата – ОГЪН
Цвят – честотата на трептене на енергийната среда на чакрата съответства на жълтия цвят.
Мантра за трета чакра: ДАМ ДХАМ НАМ ТАМ ТХАМ ДАМ ДХАМ МАМ ПАМ ПХАМ

Органи на тялото
Стомах, черен дроб (частично)

Действие върху области на тялото
Храносмилане, черен дроб, жлъчен мехур, далак, бъбреци и надбъбречни жлези, вегетативна нервна система.

Физически характеристики
Свързана е с храносмилателната система, надбъбречните жлези, стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, дейността на лявото полукълбо на мозъка.

Енергия, лежаща в основата на силата на трета чакра

Център за емоционалния живот на чувствата. Енергия за разкриване на личността, надмощие и власт. Удовлетвореност от постигнатото. Придобиване на мъдрост. Разбиране на емоциите. Воля, властност, напористост, високо самочувствие. Някои наричат тази чакра “център на страха”. В нея се записват страховете, които в един нормален човек не са малко. Страховете, имат двойна природа, именно в този център линейното мислене дава двойнствена оценка на събитията от живота.

Този енергиен център контролира личността и емоциите, той е физическа, материална и духовна поддръжка, удовлетворение, благодетел. Блокирането на енергията в тази област причинява неприятни усещания в слънчевия сплит, стрес и нервно напрежение. Блокировките в тази чакра могат да се проявят като язва на стомаха, стомашно-чревни разстройства, диабет, хепатит.

Тъй като тази чакра е свързана с интелектуалните способности, при разстройство на чакрата могат да се появят проблеми със способността да се разсъждава и вземат решения. Тук се формира духовна мъдрост и съзнание за универсалността на Вселената, хармонията на живота в нея, осъзнаването на собственото място във Вселената. При нормално действаща чакра, човек, физически и психически, е здрав и може сам да се лекува. Въздействието върху чакрата на слънчевия сплит стимулира духовната мъдрост.

Влияе благотворно върху нервната система и други жизненоважни органи- включително на жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса. Активирането на чакрата влияе върху центъра на диафрагмата, помага за постигане на по-дълбоко дишане с цялата сила на белите дробове. Въздействието върху тази област увеличава целебните способности и дарява с допълнителен заряд от здраве.

Трета чакраОбичайни състояния, блокиращи трета чакра

Отразяват проблеми с властта и господстването. Неудовлетвореност, злоба. Властност и твърдоглавие. Да се властва може чрез страх, заплахи, предупреждения, обвинения, подозрения, сълзи и т.н., скъперничество.

Липсва радост по отношение на себе си и другите. Нежелание да разбере и вярва в своите чувства. Комплекс за малоценност, отричане на собствените физически потребности (както и отричане на любовта и секса). Зависимост по отношение на родители и други хора. Тясна връзка и комуникация с майката. Нежелание да бъде здрав.

Симптоми за хиперактивност на трета чакра

Придирчивост и критичност, самохвалство за своите умствени способности, позиция на абсолютизъм, вечно планиране и липса на действия, упоритост, необходимост от постоянни промени и разнообразие. При хиперактивна чакра става стесняване на коронарните артерии. Хипертония, сърдечни заболявания, язви на стомаха и дванадесетопръстника са свързани с нарушенията в III и IV чакра.

Симптоми за недостатъчна активност на трета чакра

Усещане за липса на признание, отчуждение, чувство за изолация, страх от научаването на нещо ново, психосоматични проблеми. Човекът става властен и досадно напорист, не се съобразява с мнението на околните и пренебрегва тяхното становище, стреми се към постигане на власт, сила, контрол над ситуацията, чувство на превъзходство, потискане на околните.

Обзет е от страхове, които му пречат да довърши започнатото. Свързани с това качества са: срам, непостоянство, ревност, подозрителност, желание, мързел, тъга, глупост, невежество, отвращение, страх, изумление.

Сексуални проблеми, ако отношенията се разглеждат като “спорт”, дават своя отпечатък, именно, тук. Един от видовете страхове, който е характерен тук- страх от авторитети, учители, комплекс за вина. Тази чакра е пряко свързана с центъра на глада в хипоталамуса.

Интересно е да се отбележи, че сексуалното пренапрежение или неудовлетвореност предизвикват глад за сладко. За хората с нарушена енергия на тази чакра е характерно чувството на тревожност в стомаха, придружено от спазми, сърцебиене и тремор, което свидетелства за дейността на симпатиковата нервна система.

Ако те преживяват сериозна травма, стрес, инцидент след който се развива невроза, се появява чувство на страх. Такъв страх при спомен за обстоятелства, предизвиква спазми в стомаха. Загуба на апетит и нисък праг на емоционална активност се проявяват при недостатъчно развита чакра.

Нарушенията на енергията водят до заболявания на стомаха и панкреаса. Разширен стомах и наднормено тегло се образуват при хора, вследствие задържането на енергията в тази чакра, заради многото страхове, които са записани в нея.

В резултат на напрежението в кръста, свързани със стомаха, гръбначният стълб в тази област започва да пада напред. Коремните мускули се избутват напред и надолу, като се създава свободно пространство, което се запълва с мазнини. Нарастващото напрежение в мускулите, разположени в хълбоците удебелява талията. Като цяло, решаването на проблема със стомаха е, като се приеме за част от тялото и се спре борбата с него.

Използване на цветове (дрехи, бижута, помещение, изглед, медитация и т.н.):
Липса на активност- жълто.
Хиперактивност – виолетово или пурпурно, с лек жълт оттенък.

Към трета чакра се отнася и Центъра на черния дроб, който не се разглежда в много източници на информация за човешката енергийна система. Този център се намира в същата област, както и черния дроб. Основната емоция на центъра е гнева.

На Изток казват: “Гневът ранява черния дроб” Смята се, че центъра на черния дроб е отговорен и за проявите на артрит, алергии и множествена склероза. В това има логика, тъй като черният дроб играе важна роля в много метаболитни процеси и е един от най-важните “филтри” на тялото.

Източната медицина смята черния дроб за “Главна царица”. Напрежения в тялото при блокиране на този център се образуват в резултат на необходимостта да се сдържат емоциите на гняв и ярост или неконтролируемо да се изхвърлят.

Още по темата:

III Чакра – изчистване и зареждане (лечебна картинка)

Камъни според чакрите

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Лечебни картинки

Функциониране на чакрите

Отблокиране на чакрите

Енергизиране на тялото

Енергетика на тъканите и кожите

Свързани публикации