I чакра (Муладхара)- коренна/основа

Енергия на властта

Главни чакри

Тази чакра е преимуществено свързана с физическото тяло.Намира се в края на гръбначния стълб. Тазовият сплит. Цвят червен. Чувства- гняв, чувственост, сила, енергия, целеустременост.

Управлява умствената и физическа сила, невинност, мъдрост, чистота. Свързана е със секса. С тази енергия човек извършва монотонна физическа работа, която не изисква умствени усилия.

Блокирането на енергията в тази чакра води до агресия и психически проблеми. Недостигът на енергия води до хронична болка в долната част на гърба. Излишъкът от енергия може да бъде причина за насилствено, неконтролирано поведение.

Въздействието върху тази чакра стимулира надбъбречните жлези, които стимулират физическата енергия и усилват волята за живот. Може да се въздейства на гръбначния стълб и бъбреците. Активирането на точката на сакралната чакра повишава сексуалната енергия.

Много традиции смятат това място в основата на гърба като точка, чрез която можем да приемем енергията на Земята в нашето тяло, да подобрим своето физическо благополучие и да добавим сили.

Честотата на трептене на енергийната среда на чакрата съответства на червения цвят.

Елемент на чакрата– земя. Енергии, лежащи в основата на силата. Основна енергия, която свързва хората с физическия свят, пробивна способност, физическа сила, жизненост, устойчивост, силна воля за живот.

Мантра за чакрата: ВАМ КШАМ ШАМ САМ

Действие върху части на тялото

Скелет, гръбначен стълб, зъби, нокти, крака, ректум, дебело черво, простата, основа на таза и перинеум, кръв, структура на клетките.

Популярни състояния, които блокират чакрата

Липса на вяра в собствената си жизнена сила. Липса на желание за живот. Злоба към тези, които са жизнени и енергични. Отрицание на физическата сила- за какво ми е, аз имам умна глава. Депресия. Желание за примиряване с живота или да се избяга от него. Показва проблемите с жизнената сила.

Функции на чакрата:

Функции на кръвоносната система, репродуктивната система и долните крайници. Влияе върху тестисите и яйчниците, краката, стъпалата и таза. Осигурява енергия на близките до нея органи- ректум и опорно-двигателен апарат. С добре развита първа чакра човек има силно усещане за миризмите, има развито обоняние. Тя дава усещане за сигурност и стабилност, чувство за единство, увереност и пълна безопасност.

Симптоми на хиперактивност:

Физическа агресивност, войнственост, импулсивност, невъзможност да се осъзнае границата, натрапчива сексуалност, повишена активност, неусмиримост.

Симптоми на недостатъчна активност:

Склонност към манипулиране, прекалена предпазливост, собственическо отношение към другите хора, потребност от одобрение, жажда за вълнение и промяна, в случай на бездействие, прекомерна умора, липса на енергия, за да правите това, което искате. При блокиране на чакрата човекът няма вид на силна личност, може да бъде слабо активен, потиснат и болнав на вид. Чести са заболявания на бъбреците, травми на опашната кост. Вътрешно, човекът не приема своето физическо тяло, живота във физическия свят.

В тази чакра започва любовта към себе си (тялото) и света. В човека преобладава тенденция към депресия и безнадеждност. В него преобладават негативни емоции, като страх, тревожност и отчаяние. Той е склонен към избухвания, депресия и чести промени в настроението. Ниското ниво на тази енергия означава ниска жизненост, емоционална несигурност, страх от бъдещето. Целият свят около човека му изглежда пълен с опасности. Страшно е не само бъдещето, но и настоящето.

Несигурността провокира постоянни притеснения от това, какво може да се случи. Толкова се страхува, че привлича към себе си това, от което се страхува и страхът го парализира. Блокирането на чакрата създава мускулно напрежение във всички мускули на опашната кост, често опашката, като че ли е сгъната навътре. Истинската увереност е състояние на съзнанието, а не физическа реалност. Фройд казва, че който пренебрегва тази чакра страда от запек и алчност.

Понякога тези симптоми се обострят и тогава те могат или да ви разкъсат на части, или да насочат енергията ви към по-висше съзнание. Ако сексуалната енергия “замръзне” в тази чакра и не успее да излезе и да се трансформира, възникват комплекси за вина и малоценност, развиват се неврози и шизофрения, живота се осакатява.

Сексуалните победи и загуби влияят върху нашия живот и често водят до голяма загуба на енергия, което пречи на по-нататъшното повишаване на енергията и повдигането на кундалини. Използване на цветове (дрехи, бижута, помещение, изглед, медитация и т.н.): Липса на активност- червен цвят. Хиперактивност- зелено, с малка доза червено.

Отваряне на чакрата

Отварянето на тази чакра ще даде на човека възможност да поддържа връзка с физическия и подсъзнателен свят, с най-ниските, в духовно и интелектуално отношение, негови региони; с това, което в нашия физически свят се нарича мръсотия и зло, а в теософията- хаос и безредици. Отварянето на тази чакра при затворени всички други чакри ще даде на човека черти на тъпо, упорито, злобно същество. Ще има всичко, което причинява болка и страдание на хората около него.

Смисълът от отварянето на първа чакра е в следното: човек сам може да я отвори, създавайки чистота. С други думи, можем да кажем, че тя се отваря за достойните за нея: в един случай- за потискане на заплаха от развиващата се в човека духовност, а в друг- когато човек сам се превръща в бойно поле между доброто и злото. Учения, като будизма, казват, че когато отворите първа чакра се изисква присъствието на учител, който може да управлява излезлите извън контрол тъмни прояви на страстите.

Още по темата:

Камъни според чакрите

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване активиране и грижи за камъните

Минерални елексири- лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Лечебни картинки

Функциониране на чакрите

Отблокиране на чакрите

Енергизиране на тялото

Енергетика на тъканите и кожите

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

healing_session
Публикации

Лечебни сеанси

Скъпи Братя и Сестри! Всички, които желаят, могат да получават лечебен сеанс всяка вечер в 22.00 часа от 15.03.2020г. до 15.06.2020 г.! Минимална продължителност на

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност