Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

I чакра (Муладхара) – коренна/основа

Първа чакра – Енергия на властта

първа чакраКоренна/основа. Тази чакра е преимуществено свързана с физическото тяло. Намира се в края на гръбначния стълб. Тазовият сплит.
Цвят червен.
Чувства – гняв, чувственост, сила, енергия, целеустременост.

Управлява умствената и физическа сила, невинност, мъдрост, чистота. Свързана е със секса. С тази енергия човек извършва монотонна физическа работа, която не изисква умствени усилия.

Блокирането на енергията в тази чакра води до агресия и психически проблеми. Недостигът на енергия води до хронична болка в долната част на гърба. Излишъкът от енергия може да бъде причина за насилствено, неконтролирано поведение.

Въздействието върху първа чакра стимулира надбъбречните жлези, които стимулират физическата енергия и усилват волята за живот. Може да се въздейства на гръбначния стълб и бъбреците. Активирането на точката на сакралната чакра повишава сексуалната енергия.

Много традиции смятат това място в основата на гърба като точка, чрез която можем да приемем енергията на Земята в нашето тяло, да подобрим своето физическо благополучие и да добавим сили.

Честотата на трептене на енергийната среда на първа чакра съответства на червения цвят.

Елемент на първа чакра – земя. Енергии, лежащи в основата на силата. Основна енергия, която свързва хората с физическия свят, пробивна способност, физическа сила, жизненост, устойчивост, силна воля за живот.

Мантра за първа чакра: ВАМ КШАМ ШАМ САМ
Действие върху части на тялото на първа чакра
Скелет, гръбначен стълб, зъби, нокти, крака, ректум, дебело черво, простата, основа на таза и перинеум, кръв, структура на клетките.

Популярни състояния, които блокират първа чакра

Липса на вяра в собствената си жизнена сила. Липса на желание за живот. Злоба към тези, които са жизнени и енергични. Отрицание на физическата сила- за какво ми е, аз имам умна глава. Депресия. Желание за примиряване с живота или да се избяга от него. Показва проблемите с жизнената сила.

Първа чакраФункции на първа чакра

Отговаря за функционирането на кръвоносна система, репродуктивна система и долни крайници. Влияе върху тестисите и яйчниците, краката, стъпалата и таза. Осигурява енергия на близките до нея органи- ректум и опорно-двигателен апарат. С добре развита първа чакра човек има силно усещане за миризмите, има развито обоняние. Тя дава усещане за сигурност и стабилност, чувство за единство, увереност и пълна безопасност.

Симптоми на хиперактивност на първа чакра:
Физическа агресивност, войнственост, импулсивност, невъзможност да се осъзнае границата, натрапчива сексуалност, повишена активност, неусмиримост.

Симптоми на недостатъчна активност на първа чакра

Склонност към манипулиране, прекалена предпазливост, собственическо отношение към другите хора, потребност от одобрение, жажда за вълнение и промяна, в случай на бездействие, прекомерна умора, липса на енергия, за да правите това, което искате. При блокиране на чакрата човекът няма вид на силна личност, може да бъде слабо активен, потиснат и болнав на вид. Чести са заболявания на бъбреците, травми на опашната кост. Вътрешно, човекът не приема своето физическо тяло, живота във физическия свят.

В тази чакра започва любовта към себе си (тялото) и света. В човека преобладава тенденция към депресия и безнадеждност. В него преобладават негативни емоции, като страх, тревожност и отчаяние. Той е склонен към избухвания, депресия и чести промени в настроението. Ниското ниво на тази енергия означава ниска жизненост, емоционална несигурност, страх от бъдещето. Целият свят около човека му изглежда пълен с опасности. Страшно е не само бъдещето, но и настоящето.

Несигурността провокира постоянни притеснения от това, какво може да се случи. Толкова се страхува, че привлича към себе си това, от което се страхува и страхът го парализира. Блокирането на чакрата създава мускулно напрежение във всички мускули на опашната кост, често опашката, като че ли е сгъната навътре. Истинската увереност е състояние на съзнанието, а не физическа реалност. Фройд казва, че който пренебрегва тази чакра страда от запек и алчност.

Понякога тези симптоми се обострят и тогава те могат или да ви разкъсат на части, или да насочат енергията ви към по-висше съзнание. Ако сексуалната енергия “замръзне” в тази чакра и не успее да излезе и да се трансформира, възникват комплекси за вина и малоценност, развиват се неврози и шизофрения, живота се осакатява.

Сексуалните победи и загуби влияят върху нашия живот и често водят до голяма загуба на енергия, което пречи на по-нататъшното повишаване на енергията и повдигането на кундалини. Използване на цветове (дрехи, бижута, помещение, изглед, медитация и т.н.): Липса на активност- червен цвят. Хиперактивност – зелено, с малка доза червено.

Отваряне на първа чакра

Отварянето на тази чакра ще даде на човека възможност да поддържа връзка с физическия и подсъзнателен свят, с най-ниските, в духовно и интелектуално отношение, негови региони; с това, което в нашия физически свят се нарича мръсотия и зло, а в теософията- хаос и безредици. Отварянето на тази чакра при затворени всички други чакри ще даде на човека черти на тъпо, упорито, злобно същество. Ще има всичко, което причинява болка и страдание на хората около него.

Смисълът от отварянето на първа чакра е в следното: човек сам може да я отвори, създавайки чистота. С други думи, можем да кажем, че тя се отваря за достойните за нея: в един случай- за потискане на заплаха от развиващата се в човека духовност, а в друг- когато човек сам се превръща в бойно поле между доброто и злото. Учения, като будизма, казват, че когато отворите първа чакра се изисква присъствието на учител, който може да управлява излезлите извън контрол тъмни прояви на страстите.

Още по темата:

I чакра – изчистване и зареждане (лечебна картинка)

Камъни според чакрите

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Лечебни картинки

Функциониране на чакрите

Отблокиране на чакрите

Енергизиране на тялото

Енергетика на тъканите и кожите

Свързани публикации