Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранене на бъбреците

Какво хранене е необходимо за доброто здраве на бъбреците?

Функции на бъбреците

Бъбреците изпълняват множество функции, които са от жизнено важно значение. Основните от тях са отделянето от организма на вода и токсични вещества, образувани в резултат на жизнената ни дейност. Изчиствайки токсичните вещества от кръвта, бъбреците в същото време осигуряват обратно въвеждане в кръвта на полезни съединения (аминокиселини, глюкоза, микроелементи и т.н.). Кръвта многократно и повторно влиза в бъбреците, така че за денонощие през тях преминават около 230 литра кръв.

Бъбреците на човека отделят около 1- 1,5 литра урина на ден, макар че цифрата може да варира значително. При увеличено потребление на вода бъбреците реагират с увеличено производство на повече разредена урина, като по този начин поддържат нормалното съдържание на вода в организма. Отделянето на урина, обаче, не надвишава 1 литър на час. Ако потреблението на вода е ограничено, бъбреците помагат за съхранението и в организма, като използват по-малко вода за образуване на урина. Количеството на урината може да бъде намалено до 300 мл на ден, а концентрацията на извежданите продукти ще бъде съответно по-висока.

В процеса на еволюцията бъбреците започват да извеждат повече от 90% продукта, съдържащи азот. Отделянето на азот от червата е незначително. Бъбреците помагат за поддържане на киселинно-алкалното равновесие в организма, чрез премахване на водородните йони и амоняка. От стабилността на киселинно-алкалния баланс зависи правилното протичане на много метаболитни реакции в човешкото тяло.

Бъбреците също са важни ендокринни органи, т. е. те произвеждат някои хормони и хормоноподобни съединения, включително и ренин, еритропоетин, калцитриол, карнитин и др. Чрез ренин- ангиотензиновата система, бъбреците участват в регулирането на кръвното налягане. Синтезирайки еритропоетин, те поддържат образуването на еритроцитите и насищането им с хемоглобин.

Плътността на костите, силата на мускулното съкращение (включително сърдечния мускул и стените на съдовете), предаването на нервния импулс зависят от калцитриола- хормон, регулиращ фосфорно- калциевия обмен и имунитета на човека. Бъбреците участват и в регулацията на синтеза на някои хормони: инсулин, полови хормони, паратироиден хормон, калцитонин. Много от тях след разпадането също се извеждат от бъбреците. Всички деца се раждат с несъвършена бъбречна функция, която доразвиват главно през първата година от живота си.

Хронична бъбречна недостатъчност

Хроничната бъбречна недостатъчност е резултат от дългогодишни повтарящи се бъбречни заболявания. Тя се характеризира с прогресивна загуба на бъбречната функция, в следствие загуба на функционираща бъбречна тъкан. Скоростта на тази прогресия е зависима от основната патология. Тя може да протича бавно- в продължение на много години или много бързо- в рамките на няколко месеца. Загубените функции на нефрона (функционална единица на бъбреците, в двата бъбрека има почти 2 милиона нефрони) не се възстановяват.

Други нефрони поемат ролята на независими, поддържайки дейността на бъбреците дълго време. Все пак, ако болестния процес е значително изразен, едновременно страдат множество нефрони, което води до бърза загуба на бъбречната функция. Когато един бъбрек загуби функцията си, тя се изпълнява от другия, но най-често са увредени и двата бъбрека едновременно. Бъбречна недостатъчност се развива, когато останат по-малко от 1/3 функциониращи нефрони.

В резултат на загубата на големи филтриращи повърхности в кръвта започват да се натрупват продукти на обмена, основно азотни шлаки и се развива уремия (“урина в кръвта”). Тялото “помни” за забравените отделителни функции на лигавичните обвивки на стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, конюнктивите на кожата, които са слабо използвани при физиологични условия.

И като резултат от натрупването на кристалите на урината в лигавиците и кожата, се появява гадене, повръщане, загуба на апетит, сърбеж на кожата, мирис на урина от устата. Намаляването на апетита и по този начин спада на хранителни вещества води до това, че организма започва да изгаря собствените си резерви. При децата това се изразява в забавен или спрял растеж, загуба на мускулна маса, не се увеличава теглото.

Заболявания на бъбреците и хранене от Walter Last

Витамини, минерали и стимуланти

Двата минерала с отрицателен ефект върху бъбреците са натрий и кадмий. В едно проучване при хора, образуващи камъни, са нормализирали високите нива на калций чрез ограничаване приема на натрий. Кадмий е тежък метал, чието присъствие е значително увеличено в каменно- формиращите елементи. Той причинява тубуларни бъбречни увреждания и може да доведе до калцифицирани огнища с повишена оксалатна кристализация. Група бакърджии с хронично излагане на кадмий имали 40% честота на бъбречни камъни, в сравнение с 3,5% при населението.

Лимонената киселина е от съществено значение за клетъчното производство на енергия. Лица в напреднала възраст и тези с високо потребление на месо и мазнини са с ниски нива на лимонена киселина. Лимонената киселина предотвратява също и образуването на отделни кристали от калциеви соли, водещи до образуване на камъни. Затова, хората с тежко месно хранене лесно могат да станат формиращи камъни.

В един експеримент, с продължително добавяне на натриев цитрат не се намалило образуването на камъни, докато с калиев цитрат било намалено образуването на камъни с 86% при по-податливите хора. Цитрусовите плодове осигуряват висок прием на калиев цитрат. Налице е противоречие между калций и магнезий, поради общото им регулиране чрез паращитовидната жлеза.

Повишената магнезиева доставка има свойството да намалява калциевите загуби и да пречи за утаяване на калциевите соли в бъбреците. В две дългосрочни проучвания с допълнителен прием на магнезий се намалило формирането на калциеви камъни с повече от 90%.

Витамин B6 е от съществено значение за нормалния метаболизъм на оксаловата киселина. Недостигът води до натрупване на оксалова киселина. В едно проучване оксалат каменна формация е била намалена с 60 мг витамин B6 дневно, но не и с 20 мг. В друго проучване с дози от 75 до 600 мг витамин B6 е установено, че допълнителния прием на 150 мг дневно е оптимален за намаляване на оксалата в урината. Освен това, витамин А, фолиева киселина и цинк могат да помогнат за намаляване образуването на камъни и добавянето им може да бъде от полза.

Ниските им нива са причина различни обичайни хранителни вещества да образуват оксалова киселина. Дългосрочната употреба на кафе или кофеин като цяло е доказано, че води до увеличена загуба на калций. Две чаши кафе, причиняват допълнителна калциева загуба от 22 мг на ден. В допълнение, оксалат-образуващите камъни храни, тези с високо съдържание на оксалова киселина, е най-добре да се избягват, такива са ревен, какао, нес кафе, спанак и чай.

Прекалената употреба на чай, например, е била свързана с високата честота на оксалатни бъбречни камъни на британските войски в Индия по време на Втората световна война. Все пак, като цяло ефектът на оксалова киселина от храната е незначителен, освен ако не консумирате много рафинирани храни. При здравословна, главно нерафинирана диета, по-голямата част от оксаловата киселина се съединява в храносмилателния тракт с калция, за да образува неразтворимия калциев оксалат, който след това се отделя.

Само при диети с ниско съдържание на фибри, витамин B6 и калций, диетичния оксалат е фактор, които допринася за образуване на камъни. Има твърдения, че високите дози на аскорбинова киселина (витамин С) могат да доведат до образуване на оксалатни камъни в бъбреците. Въпреки че има леко покачване на оксалата в урината при мега дози, различни контролирани проучвания не са открили повишени каменни формации.

Точно обратното, има индикации, че по-високата киселинност на урината от аскорбиновата киселина помага за предотвратяване или разтваряне на фосфатните бъбречни камъни. Това, разбира се, е валидно само за аскорбинова киселина, а не за калциевия или натриевия аскорбат. Въпреки това, в случай на уремия или бъбречна недостатъчност висока доза витамин С ще допринесе за натоварването на бъбреците и добавянето и не трябва да надвишава 1 грам дневно.

Месото

Докато всички протеини увеличават фосфорните нива в известна степен, животинския протеин, особено от месо, има допълнително вредно въздействие върху формирането на камъни. В сравнение с урината на вегетарианците, отделянето на калций, оксалат и пикочна киселина е 50 – 400% по-високо при не-вегетарианците. Колкото по-висок е приема на животински протеини, толкова по-високо е нивото на тези каменно-формиращи вещества.

Образуващите камъни хора обикновено имат най-висок прием на животински протеин. Изчислено е, че рискът от формиране на камъни е около 6- 700% по-висок при тези с висок прием на животински протеин, в сравнение с вегетарианците. В допълнение, месото е основният източник на пикочна киселина. Докато уратните камъни представляват само малка част от бъбречните камъни, повишеното ниво на пикочна киселина е причина калциевия оксалат да се утаи и кристализира.

Хранене

Използвайте ниско алергична полу-вегетарианска диета, базирана основно на пресни, сурови или приготвени на пара зеленчуци. Количеството животински протеин, както и високо-протеиновите бобови растения трябва да се определя в зависимост от състоянието. Ако не е прекалено сериозно, т.е. диализа не е необходима или не се очаква, тогава може да се използва понякога риба, също и няколко яйца при слабост и малко до умерено количество кисело мляко или извара от козе мляко.

Обаче, при по-сериозни състояния, а също и като временни леки пречистващи периоди, избягвайте напълно всякакъв животински протеин, соя и използвайте умерено други бобови растения, за предпочитане в покълнала форма. Кафявият ориз и други не съдържащи глутен зърна, приготвени и сурови зеленчуци, както и студено пресования зехтин могат да осигурят по-голямата част от нужната енергия.

Между и преди хранене вземайте тръпчиви или кисели плодове, като грейпфрут, портокал, ананас, боровинки и ябълка. Ако не сте с ниско кръвно налягане и чувствителна кожа, можете да имате едно хранене с плодове и плодови дни. Особено полезни храни са пресните зеленчукови сокове, включително пшенична трева и други ядливи треви и листа с много магданоз и целина. А също, листа на глухарче, ако е на разположение, зелен фасул и чай от бобени шушулки, краставица, хрян, лимонов сок, сминдух, диня и банан. Ако имате на разположение можете да използвате и малко количество от Ерусалимски артишок с размер на кокоше яйце. За предпочитане е за няколко месеца да преминете на диета със сурови зеленчуци и плодове.

Ние можем да живеем здравословно на диета с много ниско протеиново съдържание, но само, ако по-голямата част от този протеин е суров или ненагряван. Добри източници за това са покълналите семена и пресните зеленчукови сокове, особено сок от треви и листа. Често разтваряйте една чаена лъжичка спирулина на прах и сок от ечемични или пшенични треви или екстракт на прах в чаша сок или вода и го пийте преди или между отделните хранения. Намалете до минимум месо, захар и подсладени храни, продукти от краве мляко и пшеница, обработени храни с добавени химикали, сол и солени храни, полинаситени масла и маргарин, безалкохолни напитки, ревен, кафе, чай, алкохол, никотин, бакпулвер и лекарствени средства.

Пийте много вода с добро качество, дъждовна или мека изворна вода, ако нямате такава то използвайте филтрирана или дестилирана, но определено не хлорирана и без флуорид вода. Пийте всеки ден по 1 литър от 30 до 60 минути преди закуска, обяд и вечеря. Може да се пие вода или слаби билкови чайове, разредени зеленчукови сокове или вода с лимонов сок. Кадмият е тежък метал, за който е доказано, че причинява бъбречна тубулни увреждания. Той е широко използван при производството на пластмаси и галванопластиката.

Избягвайте вода, отвеждана през черни полиетиленови тръби, също и от галванизирани съдове и първата вода, идваща от крана. Галванизираното желязо, съдържа известно количество кадмий, но то е по-малко вредно поради благоприятното съотношение на цинк към кадмий. Често имайте периоди на основно пречистване само на плодове, предимно тръпчиви и кисели сортове.

Също така гладуванията с диня са отлични; дъвчете и семената. Въпреки това, чувствителни хора е за предпочитане да използват пресни плодове и зеленчуци, а също и пресни зеленчукови сокове. Силно ви препоръчвам Основно Пречистване. Въвеждането отново на нормална храна след гладуване правете постепенно. Следете за никакви признаци на алергия, като например честотата на пулса, болка, дискомфорт или обрив. Особено, за всяко влошаване на бъбречните функции! За повече информация вижте също алергии и пристрастявания.

Добавки

При камъни в бъбреците, възпаление или инфекция на пикочните пътища и не повече от едно леко влошаване на бъбречна функция, може да се взема с всяко хранене до половин чаена лъжичка аскорбинова киселина и магнезиева добавка, 1 чаена лъжичка мляко от магнезия или половин чаена лъжичка магнезиев карбонат или магнезиев хлорид, или по-малко известния магнезиев оксид.

Също така вземайте В-комплекс с ниска потенция, натурален витамин Е и едно от двете масла от черен дроб на камбала или акула. При камъни в бъбреците използвайте допълнително витамин B6 за повишаване общото количество в храната до около 50 мг. Използвайте минерална добавка с високо съдържание на цинк и манган или използвайте отделни добавки с тях.

При сериозно увреждане на бъбречните функции използвайте мултивитамини-минерали само с ниска потенция и нито един от другите споменати по-горе. Въпреки това, при диета с много ниско потребление на протеини, вземайте добавки с основните аминокиселини. Това е особено важно за децата! Тествайте тези аминокиселини, а също и всички добавки за алергия.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Автоимунни заболявания

Универсалният лечител- Керосинът

Рецепта с магданоз за изчистване на бъбреците

Парацетамолът може да ви остави без бъбреци!

Горещината способства за образуването на камъни в бъбреците

Болните бъбреци повишават риска от инсулт

Магнезий (Mg)- основен минерал

Синбиотици

Спирулина (Spirulina)

Алкализиране на тялото

Киселинно- алкален баланс

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации