Хранене на бъбреците

Какво хранене е необходимо за доброто здраве на бъбреците?

Функции на бъбреците

Бъбреците изпълняват множество функции, които са от жизнено важно значение. Основните от тях са отделянето от организма на вода и токсични вещества, образувани в резултат на жизнената ни дейност. Изчиствайки токсичните вещества от кръвта, бъбреците в същото време осигуряват обратно въвеждане в кръвта на полезни съединения (аминокиселини, глюкоза, микроелементи и т.н.). Кръвта многократно и повторно влиза в бъбреците, така че за денонощие през тях преминават около 230 литра кръв.

Бъбреците на човека отделят около 1- 1,5 литра урина на ден, макар че цифрата може да варира значително. При увеличено потребление на вода бъбреците реагират с увеличено производство на повече разредена урина, като по този начин поддържат нормалното съдържание на вода в организма. Отделянето на урина, обаче, не надвишава 1 литър на час. Ако потреблението на вода е ограничено, бъбреците помагат за съхранението и в организма, като използват по-малко вода за образуване на урина. Количеството на урината може да бъде намалено до 300 мл на ден, а концентрацията на извежданите продукти ще бъде съответно по-висока.

В процеса на еволюцията бъбреците започват да извеждат повече от 90% продукта, съдържащи азот. Отделянето на азот от червата е незначително. Бъбреците помагат за поддържане на киселинно-алкалното равновесие в организма, чрез премахване на водородните йони и амоняка. От стабилността на киселинно-алкалния баланс зависи правилното протичане на много метаболитни реакции в човешкото тяло.

Бъбреците също са важни ендокринни органи, т. е. те произвеждат някои хормони и хормоноподобни съединения, включително и ренин, еритропоетин, калцитриол, карнитин и др. Чрез ренин- ангиотензиновата система, бъбреците участват в регулирането на кръвното налягане. Синтезирайки еритропоетин, те поддържат образуването на еритроцитите и насищането им с хемоглобин.

Плътността на костите, силата на мускулното съкращение (включително сърдечния мускул и стените на съдовете), предаването на нервния импулс зависят от калцитриола- хормон, регулиращ фосфорно- калциевия обмен и имунитета на човека. Бъбреците участват и в регулацията на синтеза на някои хормони: инсулин, полови хормони, паратироиден хормон, калцитонин. Много от тях след разпадането също се извеждат от бъбреците. Всички деца се раждат с несъвършена бъбречна функция, която доразвиват главно през първата година от живота си.

Хронична бъбречна недостатъчност

Хроничната бъбречна недостатъчност е резултат от дългогодишни повтарящи се бъбречни заболявания. Тя се характеризира с прогресивна загуба на бъбречната функция, в следствие загуба на функционираща бъбречна тъкан. Скоростта на тази прогресия е зависима от основната патология. Тя може да протича бавно- в продължение на много години или много бързо- в рамките на няколко месеца. Загубените функции на нефрона (функционална единица на бъбреците, в двата бъбрека има почти 2 милиона нефрони) не се възстановяват.

Други нефрони поемат ролята на независими, поддържайки дейността на бъбреците дълго време. Все пак, ако болестния процес е значително изразен, едновременно страдат множество нефрони, което води до бърза загуба на бъбречната функция. Когато един бъбрек загуби функцията си, тя се изпълнява от другия, но най-често са увредени и двата бъбрека едновременно. Бъбречна недостатъчност се развива, когато останат по-малко от 1/3 функциониращи нефрони.

В резултат на загубата на големи филтриращи повърхности в кръвта започват да се натрупват продукти на обмена, основно азотни шлаки и се развива уремия („урина в кръвта“). Тялото „помни“ за забравените отделителни функции на лигавичните обвивки на стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, конюнктивите на кожата, които са слабо използвани при физиологични условия.

И като резултат от натрупването на кристалите на урината в лигавиците и кожата, се появява гадене, повръщане, загуба на апетит, сърбеж на кожата, мирис на урина от устата. Намаляването на апетита и по този начин спада на хранителни вещества води до това, че организма започва да изгаря собствените си резерви. При децата това се изразява в забавен или спрял растеж, загуба на мускулна маса, не се увеличава теглото.

Заболявания на бъбреците и хранене от Walter Last

Витамини, минерали и стимуланти

Двата минерала с отрицателен ефект върху бъбреците са натрий и кадмий. В едно проучване при хора, образуващи камъни, са нормализирали високите нива на калций чрез ограничаване приема на натрий. Кадмий е тежък метал, чието присъствие е значително увеличено в каменно- формиращите елементи. Той причинява тубуларни бъбречни увреждания и може да доведе до калцифицирани огнища с повишена оксалатна кристализация. Група бакърджии с хронично излагане на кадмий имали 40% честота на бъбречни камъни, в сравнение с 3,5% при населението.

Лимонената киселина е от съществено значение за клетъчното производство на енергия. Лица в напреднала възраст и тези с високо потребление на месо и мазнини са с ниски нива на лимонена киселина. Лимонената киселина предотвратява също и образуването на отделни кристали от калциеви соли, водещи до образуване на камъни. Затова, хората с тежко месно хранене лесно могат да станат формиращи камъни.

В един експеримент, с продължително добавяне на натриев цитрат не се намалило образуването на камъни, докато с калиев цитрат било намалено образуването на камъни с 86% при по-податливите хора. Цитрусовите плодове осигуряват висок прием на калиев цитрат. Налице е противоречие между калций и магнезий, поради общото им регулиране чрез паращитовидната жлеза.

Повишената магнезиева доставка има свойството да намалява калциевите загуби и да пречи за утаяване на калциевите соли в бъбреците. В две дългосрочни проучвания с допълнителен прием на магнезий се намалило формирането на калциеви камъни с повече от 90%.

Витамин B6 е от съществено значение за нормалния метаболизъм на оксаловата киселина. Недостигът води до натрупване на оксалова киселина. В едно проучване оксалат каменна формация е била намалена с 60 мг витамин B6 дневно, но не и с 20 мг. В друго проучване с дози от 75 до 600 мг витамин B6 е установено, че допълнителния прием на 150 мг дневно е оптимален за намаляване на оксалата в урината. Освен това, витамин А, фолиева киселина и цинк могат да помогнат за намаляване образуването на камъни и добавянето им може да бъде от полза.

Ниските им нива са причина различни обичайни хранителни вещества да образуват оксалова киселина. Дългосрочната употреба на кафе или кофеин като цяло е доказано, че води до увеличена загуба на калций. Две чаши кафе, причиняват допълнителна калциева загуба от 22 мг на ден. В допълнение, оксалат-образуващите камъни храни, тези с високо съдържание на оксалова киселина, е най-добре да се избягват, такива са ревен, какао, нес кафе, спанак и чай.

Прекалената употреба на чай, например, е била свързана с високата честота на оксалатни бъбречни камъни на британските войски в Индия по време на Втората световна война. Все пак, като цяло ефектът на оксалова киселина от храната е незначителен, освен ако не консумирате много рафинирани храни. При здравословна, главно нерафинирана диета, по-голямата част от оксаловата киселина се съединява в храносмилателния тракт с калция, за да образува неразтворимия калциев оксалат, който след това се отделя.

Само при диети с ниско съдържание на фибри, витамин B6 и калций, диетичния оксалат е фактор, които допринася за образуване на камъни. Има твърдения, че високите дози на аскорбинова киселина (витамин С) могат да доведат до образуване на оксалатни камъни в бъбреците. Въпреки че има леко покачване на оксалата в урината при мега дози, различни контролирани проучвания не са открили повишени каменни формации.

Точно обратното, има индикации, че по-високата киселинност на урината от аскорбиновата киселина помага за предотвратяване или разтваряне на фосфатните бъбречни камъни. Това, разбира се, е валидно само за аскорбинова киселина, а не за калциевия или натриевия аскорбат. Въпреки това, в случай на уремия или бъбречна недостатъчност висока доза витамин С ще допринесе за натоварването на бъбреците и добавянето и не трябва да надвишава 1 грам дневно.

Месото

Докато всички протеини увеличават фосфорните нива в известна степен, животинския протеин, особено от месо, има допълнително вредно въздействие върху формирането на камъни. В сравнение с урината на вегетарианците, отделянето на калций, оксалат и пикочна киселина е 50 – 400% по-високо при не-вегетарианците. Колкото по-висок е приема на животински протеини, толкова по-високо е нивото на тези каменно-формиращи вещества.

Образуващите камъни хора обикновено имат най-висок прием на животински протеин. Изчислено е, че рискът от формиране на камъни е около 6- 700% по-висок при тези с висок прием на животински протеин, в сравнение с вегетарианците. В допълнение, месото е основният източник на пикочна киселина. Докато уратните камъни представляват само малка част от бъбречните камъни, повишеното ниво на пикочна киселина е причина калциевия оксалат да се утаи и кристализира.

Хранене

Използвайте ниско алергична полу-вегетарианска диета, базирана основно на пресни, сурови или приготвени на пара зеленчуци. Количеството животински протеин, както и високо-протеиновите бобови растения трябва да се определя в зависимост от състоянието. Ако не е прекалено сериозно, т.е. диализа не е необходима или не се очаква, тогава може да се използва понякога риба, също и няколко яйца при слабост и малко до умерено количество кисело мляко или извара от козе мляко.

Обаче, при по-сериозни състояния, а също и като временни леки пречистващи периоди, избягвайте напълно всякакъв животински протеин, соя и използвайте умерено други бобови растения, за предпочитане в покълнала форма. Кафявият ориз и други не съдържащи глутен зърна, приготвени и сурови зеленчуци, както и студено пресования зехтин могат да осигурят по-голямата част от нужната енергия.

Между и преди хранене вземайте тръпчиви или кисели плодове, като грейпфрут, портокал, ананас, боровинки и ябълка. Ако не сте с ниско кръвно налягане и чувствителна кожа, можете да имате едно хранене с плодове и плодови дни. Особено полезни храни са пресните зеленчукови сокове, включително пшенична трева и други ядливи треви и листа с много магданоз и целина. А също, листа на глухарче, ако е на разположение, зелен фасул и чай от бобени шушулки, краставица, хрян, лимонов сок, сминдух, диня и банан. Ако имате на разположение можете да използвате и малко количество от Ерусалимски артишок с размер на кокоше яйце. За предпочитане е за няколко месеца да преминете на диета със сурови зеленчуци и плодове.

Ние можем да живеем здравословно на диета с много ниско протеиново съдържание, но само, ако по-голямата част от този протеин е суров или ненагряван. Добри източници за това са покълналите семена и пресните зеленчукови сокове, особено сок от треви и листа. Често разтваряйте една чаена лъжичка спирулина на прах и сок от ечемични или пшенични треви или екстракт на прах в чаша сок или вода и го пийте преди или между отделните хранения. Намалете до минимум месо, захар и подсладени храни, продукти от краве мляко и пшеница, обработени храни с добавени химикали, сол и солени храни, полинаситени масла и маргарин, безалкохолни напитки, ревен, кафе, чай, алкохол, никотин, бакпулвер и лекарствени средства.

Пийте много вода с добро качество, дъждовна или мека изворна вода, ако нямате такава то използвайте филтрирана или дестилирана, но определено не хлорирана и без флуорид вода. Пийте всеки ден по 1 литър от 30 до 60 минути преди закуска, обяд и вечеря. Може да се пие вода или слаби билкови чайове, разредени зеленчукови сокове или вода с лимонов сок. Кадмият е тежък метал, за който е доказано, че причинява бъбречна тубулни увреждания. Той е широко използван при производството на пластмаси и галванопластиката.

Избягвайте вода, отвеждана през черни полиетиленови тръби, също и от галванизирани съдове и първата вода, идваща от крана. Галванизираното желязо, съдържа известно количество кадмий, но то е по-малко вредно поради благоприятното съотношение на цинк към кадмий. Често имайте периоди на основно пречистване само на плодове, предимно тръпчиви и кисели сортове.

Също така постенията на диня са отлични; дъвчете и семената. Въпреки това, чувствителни хора е за предпочитане да използват пресни плодове и зеленчуци, а също и пресни зеленчукови сокове. Силно ви препоръчвам Основно Пречистване. Въвеждането отново на нормална храна след постене правете постепенно и следете за никакви признаци на алергия, като например честотата на пулса, болка, дискомфорт или обрив и особено за всяко влошаване на бъбречните функции. За повече информация вижте също алергии и пристрастявания.

Добавки

При камъни в бъбреците, възпаление или инфекция на пикочните пътища и не повече от едно леко влошаване на бъбречна функция може да се взема с всяко хранене до половин чаена лъжичка аскорбинова киселина и магнезиева добавка, 1 чаена лъжичка мляко от магнезия или половин чаена лъжичка магнезиев карбонат или магнезиев хлорид, или по-малко известния магнезиев оксид.

Също така вземайте В-комплекс с ниска потенция, натурален витамин Е и едно от двете масла от черен дроб на камбала или акула. При камъни в бъбреците използвайте допълнително витамин B6 за повишаване общото количество в храната до около 50 мг. Използвайте минерална добавка с високо съдържание на цинк и манган или използвайте отделни добавки с тях.

При сериозно увреждане на бъбречните функции използвайте мултивитамини-минерали само с ниска потенция и нито един от другите споменати по-горе. Въпреки това, при диета с много ниско потребление на протеини, вземайте добавки с основните аминокиселини, това е особено важно за децата. Тествайте тези аминокиселини, а също и всички добавки за алергия.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Автоимунни заболявания

Универсалният лечител- Керосинът

Рецепта с магданоз за изчистване на бъбреците

Парацетамолът може да ви остави без бъбреци!

Горещината способства за образуването на камъни в бъбреците

Болните бъбреци повишават риска от инсулт

Магнезий (Mg)- основен минерал

Синбиотици

Спирулина (Spirulina)

Алкализиране на тялото

Киселинно- алкален баланс

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации