Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хемохроматоза – натурална терапия

Хемохроматоза – потенциално фатално заболяване със запаси от желязо в големи железни депозити, особено в черния дроб. Тя е едно от множеството нелечими от медицинска гледна точка заболявания. Единственото полезно медицинско лечение е честото кръвопускане, за да се намали излишъка на желязо.

Обаче, често пациентите умират все пак, най-вече заради чернодробна дегенерация. Харесва ми да представям следващата история на един случай от миналото, за да покажа, че правилното натурално лечение може да бъде ефективно. Особено, когато няма никаква надежда с обичайните медицински процедури.

Медицинското лечение обикновено се опитва да намери и неутрализира определен агент, причиняващ болестта. Натуралната терапия в допълнение към специфичното лечение се опитва да подобри цялостното здраве на пациента и така тя може да бъде успешна при много по-широк спектър от заболявания.

Хемохроматозата като цяло се смята, че е генетичен дефект. Тя обикновено се появява при мъже и започва на възраст между 30 и 50. Желязото се натрупва в 3-валентна форма, феритин или хемосидерин. Серумните нива на феритин отразяват тъканните нива и са значително завишени. Диагнозата се потвърждава чрез чернодробна биопсия.

Историята на един случай

Моят пациент е 51-годишен мъж. Той припаднал по време на работа 3 години по-рано. Неговите основни симптоми са световъртеж, тахикардия, силно изпотяване, затруднено дишане и прекалена слабост. Той е освободен от интензивното отделение без диагноза и неговата загуба на тегло и слабост продължила. Диагнозата на хемохроматоза е поставена 15 месеца по-късно след чернодробна биопсия и серумно ниво на феритин 1585 ng/ml, нормалното за мъжете е 30-400 ng/ml.

Първоначално е пускан един литър кръв на две седмици, а по-късно ежемесечно кръвопускане, което води до ниво на феритин 440 ng/ml. През цялото това време пациентът е много слаб и като допълнително усложнение специалиста диагностицира и болест на Мениер. И накрая, неговият лекар му казва, че лечението не работи и му остават около пет седмици живот. По това време, през декември 1990 г., три години след неговия колапс и 20 месеца след неговата диагноза на хемохроматоза, той спря с кръвопускането и започна натурална терапия.

Натурална терапия при хемохроматоза

Аз не знаех за някакво успешно лечение, съобщено в литературата. Затова пациента започна с вегетарианска сурова диета, като главен акцент беше поставен върху покълнали семена, по-специално покълнал боб мунг, домашно приготвено соево мляко- йогурт с ацидофилус и бифидус култури, както и прясно изстискани сокове от зеленчуци, пшенична трева и ръжена трева (тревни семена, а не житни ръжени семена). Всички разпространени хранителни алергени, особено към пшеница, мая и млечни продукти, първоначално също яйца и други глутен съдържащи зърна (ечемик, овес и ръж) строго се избягваха.

Аз препоръчвам чревно изчистване, което възстановява нормалната, здрава чревна флора за всеки, но в този случай изглеждаше, че е от особена важност, тъй като патологично завишената абсорбция на желязо може да се дължи на повредена чревна стена. Това е и основната причина за хранителната алергия.

Според моето разбиране, медицинската антибиотична терапия е основна причина за нездравата чревна флора, което и уврежда чревната стена. Химикалите, независимо дали са под формата на лекарства или хранителни замърсители, също и глутена, както е известно, причиняват или влошават чревните увреждания. Затова, моят пациент използва само не пръскани или органично отглеждани храни.

Добавки при хемохроматоза

Първоначалните добавки бяха В- комплекс витамини, подезичен витамин В12, чесън, 1 ч.л. лецитин на гранули в храната. Минерали цинк, манган и мед, както и високи дози антиоксиданти: 20 грама витамин С, 1000 IU на натурален витамин Е и 10000 IU витамин А, всичко в разделени дози. С цел да се сведе до минимум всяка повишена абсорбция на желязо, поради аскорбата (витамин С), той първоначално беше приеман с вода или плодов сок много време преди хранене. Аскорбиновата киселина, причинява стомашни проблеми, затова беше използван натриев аскорбат вместо нея.

В момента аз също така препоръчвам да се използва масло от черен дроб на треска, вместо витамин А. Една супена лъжица масло от черен дроб на треска, смесена с лецитин и сок се приема през устата, в допълнение може да се втрие в кожата масло от черен дроб на треска, за преодоляване на мастни малабсорбционни проблеми.

Мултивитамините да се избягват, поради тяхното съдържание на желязо. Сега също е известно, че зелен чай и 300 мг калций с храната намаляват усвояването на желязо. От особен интерес в този случай е витамин C. Медицинската литература заявява, че витамин С добавките трябва да се избягват при заболявания с железни претоварвания.

Тъканно увреждане, поради прекисно окисление на мембранните липиди, е било открито след прием на добавка с ниска доза витамин С. Обаче, феритните железни съединения е известно, че разрушават витамин C и пациентите с желязно пренатоварване очевидно страдат от тежък недостиг на витамин С и други антиоксиданти.

Това може да бъде основната причина за тяхната предразположеност към чернодробна цироза, диабет, сърдечни заболявания и рак. Аз подозирам, че уврежданията на клетъчната мембрана се дължат не на прекалено многото, а на твърде малкото витамин C. Малкото количество витамин С от добавки би освободило известно количество желязо от неговите складове, но то ще бъде свързано с окисления витамин С и ще бъде като железен дехидроаскорбат, който след това причинява прекисните мембранни щети.

При достатъчно високи антиоксидантни нива, от друга страна, желязото, ще бъде освободено като полезния феро-аскорбат. Известно е, че желязото може да бъде освободено от феритиновите (тривалентна протеинова форма на желязо) складове, ако временно е превърнато във 2-валентно състояние. При тежък антиоксидантен дефицит това не е възможно.

Най-засегнат е черния дроб. Всеки ден около 25 мг желязо пристигат в него от разпада на остарели червени кръвни клетки в далака. Поради високите феритинови запаси, болният черен дроб е възможно да има по-голям антиоксидантен дефицит спрямо другите органи. Поради това, тялото ще вземе нужното му желязо, за да образува нови кръвни клетки, предимно от червата, което след това води до допълнително натоварване.

Резултати

Със стартирането на натуралната терапия, болният започва да се чувства добре, за първи път от три години. С бързо увеличаващи се сили и изчезване на всички симптоми на болестта на Мениер. Симптомите на заболяването на Мениер са прогресивна глухота, световъртеж, звънене в ушите, главоболие и гадене. Ниският преди това индекс на нормални червени кръвни телца става нормален. Хемоглобинът се подобрява към средата на нормалния диапазон. След 20 дни феритиновото ниво е 393ng/ml, в рамките на нормалния диапазон, за първи път след поставянето на диагнозата.

След това, диетата е смекчена, като са включени също така приготвени храни и месо. Витамин С приемът е намален до 5 грама на ден и витамин Е до 500 мг. Сега, 13 години-късно, здравето му все още е над средното за страната. Кръвните тестове в началото на всеки шест месеца и след това всяка година показват нормални феритинови нива. Всички останали лица с хемохроматоза, диагностицирани по същото време като моя пациент, третирани по конвенционален начин, са починали през това време от различни чернодробни заболявания.

Един скорошен епизод потвърждава решаващото значение на витамин C. След 6 месеца на зонотерапия с висок прием на животински протеини, той постепенно се влоши и изпита слабост и коремни проблеми. Кръвният тест показа повишено феритиново отчитане от 429 ng/ml. Връщането към диетата с ниско съдържание на животински протеини и удвояване на дневната доза натриев аскорбат от 5 грама на 10 грама, намали феритиновото ниво след около 6 седмици до 300 ng/ml, отново в рамките на нормалните граници.

Имаше два други случая, когато феритиновото ниво временно беше над 400 ng/ml. Tе бяха свързани, а най-вероятно и задействани от периоди на емоционален стрес. Всеки вид стрес изисква да се увеличи количеството на витамин C. Това е така, защото е по-малко наличен за защита на черния дроб от оксидативния стрес, поради феритина. Ето защо, аз препоръчвам да се вземат 10 грама натриев аскорбат в разделени дози преди хранене. А също, удвояване на това количество по време на стрес с друга доза аскорбат, преди лягане.

Между другото, ДНК тестовете потвърдиха, че хемохроматозата на моя пациент е генетична. Това потвърждава още веднъж това, което знаят всички натурални терапевти. А именно, че проявяването на такива заболявания, свързани с гените, е функция от фактори на околната среда, като цяло, и на вътрешното състояние на тялото, в частност. Този вид гени не причиняват болести, те само ни правят по-податливи. Друг натурален терапевт е имал подобен добър резултат с пациент с хемохроматоза.

Автор: Walter Last

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Витамини

Минерали

Аминокиселини

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Йодна решетка

Свързани публикации