Глюкоза- основна захар

Глюкозата е сред най-известните и познати захари от осемте основни захари, необходими за оптимално здраве и функциониране на организма. Открита и в двете -растения и животни, глюкозата е изключително важен монозахарид и се използва като основен източник на енергия. Трапезната захар е съставена от глюкоза и фруктоза (да не се бърка с фукоза) и е преобладаваща като цяло в почти всички преработени хранителни продукти.

Бонбони, сладолед, сладкиши, безалкохолни напитки, тестени изделия, хляб и плодове, всички те съдържат глюкоза. Като бърз енергиен източник, глюкозата се пуска директно в кръвния поток. Глюкозата също е важна за комуникацията между клетките, усвояването на калция и функционирането на паметта.

За разлика от другите седем основни захариди, твърде голямото количество глюкоза може да създаде на организма множество проблеми. Диабетът и затлъстяването са само две от клопките на поглъщането на твърде много глюкоза. Твърде малкото глюкоза също може да бъде проблематично. Болест на Алцхаймер, депресия, анорексия, булимия, хипогликемия и биполярни нарушения, всички те са били свързани с необичайно ниски нива на глюкоза.

Глюкозата лесно се абсорбира в червата и бъбреците, и преминава кръвно-тъканните бариери чрез специфични мембранни протеинови транспортери. Усвояването на глюкозата в червата зависи от редица фактори, като например, скорост на изпразване на стомаха, тип на храната, чревни хормони и чревен кръвен поток.

Глюкозата се отделя чрез пикочния мехур, но в много нисък процент, тъй като по-голямата част от съдържанието и се филтрира и реабсорбира от бъбреците. Единственото изключение е при диабетиците, чиито нива на глюкоза изтощават бъбречната способност за повторно и усвояване.

Важно е да се отбележи, че останалите седем важни захари лесно се превръщат в глюкоза, когато е необходим бърз прилив на енергия, което е важно за атлетите, болните и много други състояния. Пушачите, както беше установено, също могат да се възползват от приемането на глюкоза, която от своя страна, намалява жаждата за пушене.

Индустриализираните нации нямат недостиг на глюкоза в ежедневната диета. Нещо повече, потребителите поглъщат 4-пъти по-висока от препоръчителната дневна доза, главно чрез преработени храни и безалкохолни напитки.

Още по темата:

Основни Захари

ТЕСТ ЗА ДИАБЕТ

Тест за нивото на кръвната захар

Преодолей Диабета

Диабет

Тест за недостиг на витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Здравословно хранене

Хранене на органите

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

kolbasi
Нутриенти

Серин

Не е основна аминокиселина, произвежда се от глицин или треонин в тялото. Концентрирани количества серин са открити при хората във всички клетъчни мембрани в специална

Прочетете още
cheese
Нутриенти

Пролин

Дозировка: от 500 mg до 1000 mg на ден (ако е необходимо) Не е основна аминокиселина, произвежда се в тялото от глутаминова киселина или орнитин.

Прочетете още
pizza
Нутриенти

Фенилаланин

Основна аминокиселина (предшественик на тирозина), не може да се произведе в организма, набавя се от храната. Дозировка: дозата варира, но приемането на 500 до 750

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност