Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Германий (Germanium)

Други често срещани имена (и): сескуиоксид германий, германий 132, органичен германий, витамин О, други форми на органичен и неорганичен германий.
Научно/медицинско име: bis-carboxyethyl germanium sesquioxide, Ge 132

Описание

Германий е минерал. Малки количества органичен се срещат в някои растителни храни. Неорганичният германий се добива и широко използва като полупроводник в производството на електроника. И органичната, и неорганичната форма са продавани като хранителни добавки, въпреки че органичните форми днес са по-често използвани. Ge-132 е синтетична форма на органичен германий.

История

Последен, д-р Казухико Асай от Япония започнал изследване на биологичните свойства на германия, след като прочел докладите от Русия, които заявявали, че минералът има огромен терапевтичен ефект. През 1969 г. д-р Асай основал Асай Германий Изследователски Институт.

Той съобщил, че е разработил начин за производство на германий, който е химически идентичен с германия, извлечен от растенията. Д-р Асай също така открил, че германия се срещал в много обичайни билкови средства като женшен, чесън, черен оман и алое. Д-р Ото Варбург, носител на Нобелова награда, биохимик, заявявал, че германия помага за увеличаване доставката на кислород до клетките. Той вярвал, че повишеното подаване на кислород към здравите клетки забавя растежа на туморите.

Общ преглед

Наличните научни доказателства не поддържат твърденията, че добавките с германий са ефективни за предпазване или лечение на рак при хората. Има и множество доклади, които показват, че те могат да бъдат вредни. Изследване, проведено от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) съобщава, че добавките, съдържащи германий представляват потенциална опасност за хората. В резултат на това FDA забрани вноса му като хранителна добавка.

Въпреки това, количеството германий, съдържащо се естествено в храните, не изглежда да е токсично. Германият е минерал, oпоменат като хранителна добавка, наричана понякога GE-132, но няма установена официално метаболитна роля за нейното използване. Въпреки че присъства в много храни, хранителните добавки бяха спрени от продажби преди много години, след като съпътстващите ги препоръки не донесоха обявените резултати.

Необратимото увреждане на бъбреците също бе приписано на германия. Обаче, токсичност във формата на германия – карбоксиетил сескуиоксид (carboxyethyl-sesquioxide) не бе открита. Това е формата, която предявява претенции за лечение на рак. Най-честата форма, и тази, която може да бъде токсична, е “германиев оксид”, открита в някои продукти. Това е формата, която е използвана в повечето изследвания и е причината всички форми на германий да бъдат забранени от FDA.

Какви са доказателствата?

Дори хората да имат нужда от този минерал, въз основа на изследвания върху животни, тя ще бъде в много незначителни количества и токсичността зависи от формата му на натрупване в костите, черния дроб, панкреаса и тестисите. Някои органични форми са по-малко токсични от неорганичните такива. Токсичността може да доведе до увреждане на бъбреците и беше съобщено за някои смъртни случаи, когато използваните органични добавки били замърсени с неорганичен германий.

Наличните научни доказателства не потвърждават твърденията, че добавките с него стимулират подобряването на здравето или увеличаване производството на интерферон от организма. Те също така не подкрепят твърдението, че германият е основно хранително вещество при животните и хората. Изследване, проведено от FDA открива най-малко тридесет и един случай на бъбречна недостатъчност, свързана с продукти с германий. Девет смъртни случаи също са били докладвани.

Повечето от тези ефекти са свързани с неорганичните му форми, но FDA също така открива тежко увреждане на бъбреците и при хора, използващи органична форма. Заради начина, по който се обработва, органичният германий лесно се замърсява с неорганичен германий, която изглежда е по-токсична от органичната форма. Не е ясно, дали увреждането на бъбреците и другите токсични реакции при хората, които са вземали органичен германий, са причинени от замърсяване на добавката с неорганичен германий.

Заради този проблем с чистотата, продуктите, съдържащи германий от всякакъв вид, могат да представляват опасност за човека. В началото на 1980-те, няколко малки изследвания са направени върху хора с различни видове рак. В първото изследване, дори и тези, които получавали най-ниски дози имали токсични ефекти и нито един от пациентите не се подобрил.

По-късно, на група от 25 пациента бил даван спирогерманий (форма на органичен германий) 3 пъти седмично в продължение на 2 седмици. Повечето пациенти се влошили и токсичните нежелани реакции били чести. Поради тези резултати – много токсични ефекти и малък ефект върху рака, изследванията със спирогерманий (spirogermanium) били спрени. По-нататъшни изследвания са очевидно необходими.

Някои симптоми за недостиг на германий са: нисък имунитет, намалено насищане на клетките с кислород и интерфероново производство, влошаване на костите и сърцето, повишено кръвно налягане.

За какво се препоръчва?

Поддръжниците твърдят, че германия може да се използва за лечение на левкемия и рак на белия дроб, пикочния мехур, ларинкса, рак на гърдата и матката. Те също така твърдят, че може да помогне при невроза, астма, диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, болест на Паркинсон, невралгия, хронична умора, хепатит и цироза на черния дроб. Те смятат, че германия стимулира производството на интерферон от тялото, естествено противораково средство, и помага на имунната система чрез стимулиране активността на естествените клетки убийци, вид бели кръвни клетки, които атакуват нахлуващите микроби.

Има ли някакви възможни проблеми или усложнения от приема му?

Този продукт се продава като хранителна добавка и затова за него не се изискват изследвания за безопасност и здравни ползи. Повечето такива добавки не са тествани, за да се уточни, дали те си взаимодействат с лекарства, храни или други билки и хранителни добавки. Поради това, всякаква информация за неблагоприятни ефекти и взаимодействия по-долу следва да се счита за непълна. Добавките с германий могат да бъдат опасни за хората.

Учените предупреждават, че неорганичният германий може да доведе до трайна бъбречна недостатъчност и дори отбелязват, че органичния германий в добавките може да бъде замърсен с неорганичен. Най-малко девет смъртни случая са докладвани. Въпреки че органичният германий изглежда проявява по-малко токсичност в сравнение с неорганичния германий, той е причинил увреждане на бъбреците и изменения в черния дроб.

Други съобщавани реакции включват анемия, лош апетит, загуба на тегло, гадене, повръщане, умора, мускулна слабост. А също кожни обриви и изтръпване на ръцете и краката, поради увреждане на нервите. Токсичните ефекти нарастват във времето и се влошават все повече при продължителен прием. Германият може да си взаимодейства с някои други лекарства и може да влоши състоянието. Лекарствата, чийто странични ефекти включват проблеми с бъбреците, могат да причинят вреда, ако се приемат с германий.

В малко изследване по време на бременност се съобщава, че една форма на германий е причинила неблагоприятни ефекти върху плода при опити върху животни. Жени, които са бременни или кърмачки не трябва да приемат германий. Германият не се препоръчва за всеки, поради неговия потенциал за сериозни рискове за здравето. Доверявайки се на този тип самолечение за рак и забавена медицинска помощ, той може да има сериозни последици за здравето.

Източник: www.cancer.org

Още по темата:

Цялостното решение за рака – Ново разбиране за причините и лечението на рака

Алтернативни методи за инхибиране (потискане) на метастазите

Приемате ли достатъчно Вода

Минерали

Книги за самолечение на Walter Last

Тест за недостиг на витамини и минерали

Натрий (Na) – основен минерал

Калий (К) – основен минерал

Калций (Ca) – основен минерал

Фосфор (Phosphorus)

Свързани публикации