Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Емоционално ниво на изчистване

За повечето пътници в духовния път това ниво на емоционално изчистване ще бъде най-трудното. Може дори да бъде болезненo, но ще бъде най-удовлетворяващото.

Важни стъпки за лечение на нашите емоции са:

1. Премахване на емоционалните блокажи и травматични спомени на тялото.
2. Преодоляване на зависимости и неутолим глад.
3. Приучаване към свободно усещане и изразяване на емоциите ни, без да нараняваме другите.
4. Използване на медитация и управляеми образи, за развиване на по-висше емоционално тяло, което да ни обгръща с положителни и вдъхновяващи чувства и емоции.
5. Използване на подходящи вярвания и умствено осъзнаване, че трябва да се реагира положително на ежедневните събития.

1. Емоционално пречистване

Експериментирайте с методите, описани в Лечение на Ума, особено Релаксация (емоционално освобождаване), Регресия и Техника за Емоционална Свобода (ТЕС). Това са най-добрите практики. Също така може да се използва и Повторно раждане, ако имате възможност. Сравнително лесен начин за контакт и освобождаване от минали емоционални травми, е използването на настоящи емоционални разстройства.

Ако нещо ви действа силно емоционално, опитайте се да усетите себе си, чрез упражнения за релаксация и медитация, за да разберете, защо това ви разстройва. Най-вероятно някои стари забравени спомени може да са се появили около подобен инцидент в по- младите ви години. С който и да е метод, когато емоционалното събитие от миналото се осъзнае, то или престава с вредното си въздействие върху нас или вече може да се разглежда по рационален начин.

Някои от основните скрити емоции, които ние трябва да открием и да се освободим от тях са страх, вина и недоволство. Те блокират притока на жизнената енергия и ни правят податливи към липса на енергия, болести и стареене. Основните лечебни средства, след като се потисне осъзнато емоционалната памет, са безусловна любов, разбиране и прошка на себе си и всички останали. На това ниво трябва да изчистим всички скрити отрицателни емоционални спомени, което вероятно ще бъде невъзможно.

Обаче, трябва да имаме за цел да разкрием и премахнем всички тези фактори, които силно се намесват в потока на жизнената енергия в тялото ни, в емоционалното ни здраве и радост от живота, а също и в способността ни да вземаме ясни и безпристрастни решения. Най-важното емоционално събитие, което трябва да открием и освободим, обикновено е последният ни смъртен опит. Той често е в основата на сегашните ни здравни и социални проблеми. За да преодоляване на това, добра терапия е Регресията.

2. Преодоляване на наркомании и неутолим глад

За много хора, преодоляването на пристрастяванията и неутолимия глад, може да се окаже най-трудната задача в духовния им път. Зависимостите към определени храни, медикаменти и стимуланти, най-добре се преодоляват с комбинация от техники: Техника за Емоционална Свобода (ТЕС), Управляеми образи, Молитва, Афирмации (позитивни утвърждавания) и периоди на изчистване с много висок прием на течности. Също така хомеопатични дози от пристрастяващия агент могат да бъдат от полза.

Ние можем да сме пристрастени (или да имаме постоянен глад) към определени дейности или предмети, като секс, хазарт, забавления, скъпи рокли, бижута и антикварни предмети. Отново, дейността или предмета не са проблема, а по-скоро желанието за това, то ни контролира, вместо ние него. Най-важната стъпка е признаването, че имаме проблем. Освен молитва, медитация, управляеми образи и утвърждавания, най-полезен подход би бил да се живее достатъчно дълъг период по прост начин, в естествена среда.

3. Свободно изразяване на емоциите

Свободното изразяване на емоциите за повечето от нас противоречи на възпитанието или социалното ни положение. Първата стъпка е да се научим да усещаме своите емоции, когато се появят, вместо да ги потискаме, защото времето или ситуацията не са подходящи. Когато се появят можем да решим да ги изразим веднага по безобиден начин или да подновим ситуацията в по-късен момент.

Можем след това въображаемо да преживеем ситуацията. Ритайки или удряйки възглавница, да направим или кажем, може би и пред огледало, това, което сме чувствали и искали да направим преди това. Все пак за предпочитане е да се развиват умения за спокойна реакция по подходящ начин. Когато възникне такава ситуация, ние можем да бъдем пример за другите.

Бракове и други близки отношения са идеална възможност за изучаване на общуването. Ако свободата на изразяване не винаги е възможна, може да се определи фиксирано време в края на деня или веднъж седмично. Тогава всеки ще може свободно да изразява своите мисли и чувства. Важно е само едно, всеки да говори без прекъсване, докато каже всичко, което иска да каже, а след това другия да отговори, но без да го прекъсват.

4. Генериране на положителни чувства

След като се освободим от негативизма и се научим да признаваме и изразяваме своите чувства и емоции е важно и да се изпълним, обградим с положителни и вдъхновяващи чувства. В идеалния случай това ще дойде като естествен страничен продукт от обичайната ни медитация и фокусиране върху духовните усещания по време на нашите ежедневни дейности. По този начин се развива по-висше емоционално тяло, като предварително условие за втората инициация.

Освен това ще бъде от полза практикуването на упражнения, както е обяснено в Любовната медитация. Друга възможност, е да се търси по-красив, впечатляващ обект, като например дърво, цвете, облак или пейзаж и да се изпращат чувства на признателност, възхищение, радост и любов към него. Можете да направите същото с мисъл за някого, който ви харесва или обичате.

След достатъчна практика, ще можете да изпращате чувства на прошка, признателност и любов към всеки, който вие сте наранили или обратното, той ви е наранил. И накрая, научете се да се грижите за любовното чувство, което можете да произвеждате в специални ситуации по време на нормалните си ежедневие. Можете да го направите чрез самообучение. Носете тази любов или радостни чувства в сърцето си, където и да отидете, или каквото и да правите.

Всеки път, когато видите или срещнете някой, можете да го прегърнете с топло чувство в сърцето си. Това е особено важно и ефективно за подобряване на отношенията с хора, които като че ли не ви харесват или оценяват. Друго полезно упражнение, което може да опитате, е да заменяте едно чувство с друго. Можете да започнете с което и да е емоционално усещане, което може да се появи във времето. Можете просто да генерирате топло чувство, дишайки в корема, или да генерирате емоционално чувство, представяйки си подходяща ситуация.

Засилете чувството, доколкото е възможно, но след това си представете друга силна емоция, която може да почувствате. По този начин, можете да превръщате експериментално любов в гняв и след това обратно гняв в любов. Това ще ви покаже, че не е нужно да се оставяте на милостта на емоциите, възникващи като реакция от външни събития, че можете сами да решавате, как наистина искате да се чувствате.

5. Положителна реакция

След като се научите да оставате концентрирани в положителни чувства от своето сърце, ще трябва да се научите да реагирате позитивно и подходящо при много разочарования в своето ежедневие. Това може да се случи само като се оставите под ръководството на духовната ви система от вярвания. След приемането на определена духовна философия за живота, ще ви бъде много по-лесно да виждате всичко, което се случва с вас. Това е тест за напредъка ви по духовния път.

Всеки ден вие имате множество малки тестове. Възможно е да почувствате прилив на гняв, ако счупите нещо ценно. Възможно е също и да се посмеете за своята непохватност.  Или да потърсите вътрешна или външна причина, защо това се е случило. Няма голямо значение начина по който реагирате, толкова дълго, колкото е необходимо. Ако чувствате прилив на гняв, добре е да го почувствате и да не се опитвате да го отпращате,  и натрупвате някъде.

След като усетите гняв, не трябва да оставате в него! Използвайте ума си, за да се измъкнете от него или го вижте от смешната страна, ако ви е възможно. Опитайте се да се учите от него. Обаче, не е добре да потискате всеки изблик на гняв чрез бързо преминаване от една тоналност към друга. Подобно е и с нашите реакции в отношенията ни с другите.

Основното правило е да се чувства и изразява появяващата се емоция. Но, след това трябва да я промените в съответствие с вашето разбиране на ситуацията от духовна гледна точка. Нашите емоционални реакции са отражение на нашите убеждения и колкото по-духовни станат те, толкова по-положителна ще бъде реакцията ни. Идеалът е, че можем да изразим своите чувства естествено по начин, който да бъде положителен пример.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации