Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Регресия

Специална техника за възпроизвеждане, която може да се използва професионално, в група, с партньор или приятел, е терапията с регресия. В регресия вие отивате назад във времето, докато не си спомните емоционално зареден инцидент. Професионално, тя може да бъде предизвикана чрез хипноза, но работи добре също и със самохипноза или просто внушения, дадени от приятел. Но, лицето, което води регреса, трябва да има известен опит в насочването на емоционално пострадали лица.

Предварително решете върху кой емоционален проблем искате да работите. Дори ако нямате конкретен проблем, може да сте забелязали, че понякога действате неадекватно в определени ситуации и това може да бъде избрано като тема. Легнете удобно по гръб, затворете очи и се отпуснете чрез ваше собствено упражнение за релакс или определени внушения. Сега вашият помощник ще ви помоли да си спомните за неотдавнашен емоционален инцидент и да говорите за него.

Умело той или тя ще ви посъветват да отидете по-дълбоко и по-дълбоко в чувствата си в тази ситуация, като през цялото време запазвате словесния контакт. Тогава помощникът ще ви предложи да се върнете обратно в спомените си, докато не срещнете подобна ситуация или усещане. След кратка пауза, ще бъдете помолени да опишете това, което сега чувате или виждате, според вашите вътрешни сетива.

Може също да ви попита, на колко години сте в ситуацията, която си спомняте, кой присъства и какво се случва. Въпросите трябва да бъдат формулирани в сегашно време. Когато спрете да говорите или реагирате за известно време, вашият помощник внимателно ще ви води назад във вашите чувства. Отпуснете чувствата си, колкото е възможно повече, докато преживявате отново инцидента от миналото. И накрая, помощникът ще ви предложи да преживеете ситуацията отново, но сега я променете по такъв начин, че да сте доволни от резултата. Вие сами си измислете своя собствена версия с щастлив край и се опитайте да я почувствате.

Друга отправна точка за регресията е намирането на необичайна фраза, която понякога използвате или фраза, която изразява ваши неправилни самовнушения, за предпочитане във връзка с емоционални проблеми. Може понякога да си казвате или мислите: “Аз съм твърде стар (или много грозен или много срамежлив), за да си намеря подходящ любовник” или “Аз се боя от тълпите (рак, затворени пространства и т.н.)”. Тогава, след релакс си повтаряйте на глас тази фраза отново и отново. Продължете, докато вашето видение или памет не свържат фразата с вашия помощник. Ще се използват подтикващи въпроси, както и при другите регресивни методи, които да ви водят все по-навътре във вашите емоции.

Още един метод, който ми е любим, е следващият. Предположете, че този път, вие сте помощник или терапевт за регресия на приятел или пациент. Вашият приятел, лежи спокойно по гръб, докато вие му давате указания с успокояващ глас. Първоначалната цел е да се предизвика дълбока релаксация, колкото е възможно.

Тогава можете да предложите: “Сега се чувстваш много лек и започваш да се издигаш нагоре. Повдигаш се все по-високо и по-високо в синьото небе”. След затвърждаване на това внушение за известно време, можете да предложите: “Ти гледаш надолу, но не можеш да видиш земята, защото е закрита от плътен облак. Продължаваш да летиш над облаците, за да търсиш място и време, които притежават важна следа, свързана с разбирането на твоето настоящо състояние. Когато намериш това място, гмурни се през облаците и се спусни към земята. След кацането, погледни наоколо и ми кажи какво виждаш, чуваш или чувстваш.”

След всяко предложение правете подходяща пауза. Ако приятелят ви остава тих, попитайте го след известно време какво се случва. Ако приятелят ви просто описва пейзаж, помолете го да намери дом или някакви хора и да ги наблюдава или говори с тях. Винаги запазвайте словесния контакт. Каквато и да съобщава приятелят ви, опитайте се да задълбочите опита. Някои може да описват ярки сцени, други просто неясни чувства. Свързаният инцидент може да бъде фактически забравен опит или да символизира проблема.

Един пациент с рак на устата и гърлото, например, мой близък, се спуснал на плажа. На известно разстояние недалеч, той видял група хора, приятелска компания, намираща се на друг плаж. Помолих го да се присъедини към групата, за да види какво се случва, но той разбра, че е невъзможно да отиде при тях. Тогава той осъзна, че се е чувствал като аутсайдер през целия си живот. Докато той е бил добър оратор, е говорил с хората, но не по откровен и личен начин и затова се е чувствал отделен и изключен от групата. Това е причинило намаляване на енергиите в устата и гърлото му и е позволило да се развие тумор в тази конкретна област.

Друг пациент е свързан с един истински инцидент. Той видял себе си като един млад мъж на рибарска лодка с приятели. Те пиели умерено. Докато всички останали просто се забавлявали, на пациента му станало доста зле и трябвало да повърне. Той казва, че обикновено това му се случва, когато пие алкохол. Това показва, че е наследил слаб черен дроб, който е увредил още повече, опитвайки се да е в крак с приятелите.

При друга регресия, една дама на осемдесет години си припомня, че като дете е била почти задушена от котка, легнала върху лицето и. През целия си живот тя се страхувала от котки, дори и когато просто ги гледала по телевизията. След като аз и предложих да си представи, че бебето с рязко движение на тялото си се прехвърля върху котката, тя веднага загуби страха си от котки. В много случаи спомените и сцените, които излизат наяве, са очевидно от предишен живот.

Най-често срещаща се причина за сериозни проблеми е преживяването на насилствена смърт. Някаква жена с болестта на Паркинсон толкова се страхувала от огъня, че се сковавала, само гледайки пожар във филм. В регресия тя отново преживяла усещането да бъде изгорена като вещица на клада. След предположението, че тя може да развърже въжетата и да избяга, се почувствала много по-добре. Но, след няколко седмици тя започнала да намирисва дим, какъвто всъщност нямало. Нова регресия и показала как е изгоряла до смърт в “голям пожар в Лондон” няколко века преди това. След това тя никога повече не изпитвала страх от огъня.

Вместо да предизвиквате регресия, както е посочено тук, можете да намерите други подходящи методи и да си измислите свой собствен. За да прекратите регресия, дайте някои позитивни предложения за връщане обратно в тук и сега. Ако спомените станат твърде тревожни и емоционални, сесията също може да бъде завършена с положителни предложения и повторена друг път.
Повторните регресии могат да изследват проблемите по-надълбоко в подсъзнанието или да изследват различни ситуации. Ако възникне силен негативен опит, винаги искайте от приятеля или пациента да възпроизведе този опит с щастлив или емоционално удовлетворяващ край. Може също така да продължите да работите по разкрити проблемни зони с утвърждаване и управляеми образи. При всички тези методи, е добре да започнете с молитва или утвърждаване, като посочвате целта си за сесията, потърсите Висшето Аз за защита и Вътрешното Аз за съдействие.
Автор: Walter Last

Продължава > > >

Свързани публикации