Количка

Болезнената менструация променя структурата на мозъка

Болезнената менструация променя структурата на сивото вещество в мозъка, установили тайвански изследователи, съобщава EurekAlert!

В изследването, проведено в Националния Университет Янмин в Тайпе, взели участие 32 жени с първична дисменорея (ПМС; менструални болки, които не са свързани с друго заболяване) и същия брой здрави жени на съпоставима възраст, за контролна група. Всички участнички преминали през ядрено – магнитен резонанс със съставяне на карта, определяне размера на сивото вещество и отделните му участъци.

Тези от тях, които страдали от ПМС, провели изследването по време на болезнени пристъпи. Изяснило с е, че при ПМС обема на сивото вещество се променя значително: в отделите на мозъка, отговорни за предаване на болката, обработката на сензорната информация и регулирането на емоционалните реакции, намалява, а в отделите, участващи в модулацията на болката и регулацията на ендокринната система, се увеличава.

Както обяснява ръководителят на изследването Jen-Chuen Hsieh, получените резултати показват, че болезнената менструация предизвиква дългосрочни изменения в сивото вещество, неизчезващи при липса на болка.

За да се изясни дали тези промени са обратими, са необходими продължителни изследвания, включващи изследване на хормоналните взаимодействия в различните периоди на менструалния цикъл.

Още по темата

Добавки с витамин Е помагат на жените с ПМС

Омега-3 мастните киселини имат антидепресантен ефект при жените

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации