Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Болезнената менструация променя структурата на мозъка

Болезнената менструация променя структурата на сивото вещество в мозъка, установили тайвански изследователи, съобщава EurekAlert!

В изследването, проведено в Националния Университет Янмин в Тайпе, взели участие 32 жени с първична дисменорея (ПМС; менструални болки, които не са свързани с друго заболяване) и същия брой здрави жени на съпоставима възраст, за контролна група. Всички участнички преминали през ядрено – магнитен резонанс със съставяне на карта, определяне размера на сивото вещество и отделните му участъци.

Тези от тях, които страдали от ПМС, провели изследването по време на болезнени пристъпи. Изяснило с е, че при ПМС обема на сивото вещество се променя значително: в отделите на мозъка, отговорни за предаване на болката, обработката на сензорната информация и регулирането на емоционалните реакции, намалява, а в отделите, участващи в модулацията на болката и регулацията на ендокринната система, се увеличава.

Както обяснява ръководителят на изследването Jen-Chuen Hsieh, получените резултати показват, че болезнената менструация предизвиква дългосрочни изменения в сивото вещество, неизчезващи при липса на болка.

За да се изясни дали тези промени са обратими, са необходими продължителни изследвания, включващи изследване на хормоналните взаимодействия в различните периоди на менструалния цикъл.

Още по темата

Добавки с витамин Е помагат на жените с ПМС

Омега-3 мастните киселини имат антидепресантен ефект при жените

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации