Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Добавки с витамин Е помагат на жените с ПМС

Бразилски учени открили, че ежедневния прием на ненаситени мастни киселини с витамин Е значително облекчава симптомите на жените с предменструален синдром (ПМС), съобщава EurekAlert. От предменструален синдром страдат около 85 процента от жените. Между два и пет процента от тях изпитват значително влошаване до временна неработоспособност.

Учени от Федералния университет на Пернамбуко провели експериментално лечение на ПМС при 120 жени. 80 от тях получавали капсули, съдържащи един или два грама пречистена смес от олеинова, линолова, линоленова и други ненаситени мастни киселини, а също и витамин Е. Останалите 40 жени получавали плацебо като контролна група. Преди лечението, а също на третия и шестия месец след експерименталното лечение, жените с ПМС били помолени да оценят тежестта на проява на симптомите по степени в съответен въпросник.

Оказало се, че предложените добавки имали изразен ефект в сравнение с плацебото. Този ефект зависел от дозата и продължителността на приема. В групата, получаваща максимална доза от мастни киселини и витамин Е, тежестта на симптомите на ПМС намалели с повече от две трети. Съществени нежелани реакции не били отбелязани.

Предполага се, че това действие на ненаситените мастни киселини и витамин Е, е свързано с намалената чувствителност на органите – мишени към пролактина и естрогена. Това са хормоните, които играят ключова роля в развитието на ПМС. Ръководителят на изследването Едилберто Роха младши отбелязва също, че приемането на добавките не е предизвикало негативни изменения в липидния профил на кръвта.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Свързани публикации