Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Безсънието е по-опасно за здравето на жените

Честото събуждане през нощта, недоспиването (по-малко от седем часа), както и опитите за заспиване, които продължават повече от час, водят до сериозни последици за здравето на жените, твърдят изследователи от Университета Дюк (САЩ). Фактът, че здравия сън е залог за красота, знае всяка жена.

Но че недоспиването може да доведе до сериозни здравословни проблеми доскоро не се приемаше сериозно. Учени от САЩ доказали: безсънието активира възпалителни процеси при жените и води до повишаване на количеството инсулин, нарушения на сърдечния ритъм, а също развитие на симптоми на депресия и прекомерна враждебност.

Краткият и неспокоен сън води до сърдечносъдови заболявания и повишен риск от развитие на диабет тип II. В експеримента на американските лекари участвали 210 здрави мъже и жени, техните кръвни проби били тествани за нивата на инсулин, глюкоза, белтъка на съсирването на кръвта фибриноген и два протеина: интерлевкин-6 и С-реактивен.

Учените все още не са успели да установят причината, поради която здравето на жените се оказва по-чувствително към безсънието и липсата на сън. Те предполагат, че това може да се дължи на действието на много вещества в организма, такива като аминокиселината триптофан, хормоните серотонин и мелатонин.

Още по темата

Сериалите потискат либидото на жените!

Портокалите са опасни за здравето на жените

Нежеланото окосмяване при жените: 8 причини

Защо всъщност мъжете изневеряват, а защо – жените?

Редовният полов живот подобрява зрението на жените

Сред жените се разпространява епидемия от депресия

Книги за изчистване на организма

Омега-3 мастните киселини имат антидепресантен ефект при жените

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации