Честото събуждане през нощта, недоспиването (по-малко от седем часа), както и опитите за заспиване, които продължават повече от час, водят до сериозни последици за женския организъм, твърдят изследователи от Университета Дюк (САЩ). Фактът, че здравия сън е залог за красота, знае всяка жена.

Но че недоспиването може да доведе до сериозни здравословни проблеми до скоро не се приемаше сериозно. Учени от САЩ доказали: безсънието активира възпалителни процеси при жените и води до повишаване на количеството инсулин, нарушения на сърдечния ритъм, а също развитие на симптоми на депресия и прекомерна враждебност.

Краткият и неспокоен сън води до сърдечно-съдови заболявания и повишен риск от развитие на диабет тип II. В експеримента на американските лекари участвали 210 здрави мъже и жени, техните кръвни проби били тествани за нивата на инсулин, глюкоза, белтъка на съсирването на кръвта фибриноген и два протеина: интерлевкин-6 и С-реактивен.

Учените все още не са успели да установят причината, поради която женското тяло се оказва по-чувствително към безсънието и липсата на сън. Те предполагат, че това може да се дължи на действието на много вещества в организма, такива като аминокиселината триптофан, хормоните серотонин и мелатонин.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

 Упражнения