Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Нежеланото окосмяване при жените: 8 причини

Появата на нежелано окосмяване по лицето и тялото при жените може да е свързано с повишената консумация на тестени продукти. Това е заключението на експерти от Лондонската Университетска болница Уипс Крос. Онлайн проучване, в което участвали над 2000 жени, показало, че прекомерното окосмяване по лицето и тялото е втората най-честа причина за неудовлетвореност при жените, след напълняването.

Като цяло, проблемът с нежеланото окосмяване стои пред една на всеки десет жени, но каква е причината? Британските експерти излагат някои от най-популярните версии. Торти и бисквити – консумирането на храни, които съдържат големи количества захар и въглехидрати, може да доведе до прекомерно окосмяване по лицето и тялото.

Тези храни имат висок гликемичен индекс, което означава, че те отдават своята енергия твърде бързо, което води до инсулинова резистентност. В резултат, този хормон е по-малко ефективен за понижаване нивата на кръвната захар, а яйчниците започват да произвеждат повече мъжкия хормон тестостерон, поради активирането на растежния фактор.

Това и обяснява появата на окосмяване. Поликистозни яйчници – от тях страдат от 10% до 15% от жените. Поликистозният овариален синдром се характеризира с нарушена функцията на яйчниците, което води до липса или нередовна овулация, повишена секреция на андрогени и естрогени. Колкото по-голямо е количеството в тялото на мъжки хормони андрогени, толкова по-голям е риска от растеж на косми.

Екзема – при пациентите с екзема и псориазис често се появява прекомерно окосмяване по лицето и тялото. Тяхната болест е причинена от възпалителни процеси, които стимулират притока на кръв към кожата, което активира растежа на косми.

В допълнение, причините за прекомерно окосмяване при жените могат да бъдат и геловете с тестостерон, с които те влизат в контакт по време на интимност с мъже, както и анорексия, стероиди и менопауза.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации