Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Вещество, съдържащо се в пластмасата, влияе върху качеството на спермата при мъжете

Веществото, което е обект на това изследване за влияние върху спермата на мъжете и се използва в производството на пластмасата, е бисфенол.

Известно е, че бисфенол се използва при производството на различни битови пластмасови предмети, в които се съхранява храна, а също и за шишетата, с които хранят бебетата. Специалистите решили да изяснят, дали това веществото е безопасно за здравето, по- конкретно, пластмасата влияе ли и върху спермата на мъжете.

В това изследване учените анализирали 190 проби от сперма на мъже, които са имали лечение за стерилитет. Всички тествани давали за анализ урина и сперма. Бисфенол А бил открит в урината на 89% от мъжете. След това учените измерили концентрацията на спермата, подвижността и формата на сперматозоидите, както и наличието на ДНК увреждане.

Оказало се, че при мъжете с най-голямо съдържание на бисфенол в урината, сперматозоидната концентрация е с 23% по-ниска, отколкото при тези, чието ниво на бисфенол е по-ниско. Освен това, при мъжете от първата група, с 10% по-често било наблюдавано изменение в ДНК на сперматозоидите.

Учените предлагат да се проведат допълнителни изследвания за по-прецизно изучаване въздействието на бисфенола върху организма, преди да се предприемат каквито и да е действия.

Още по темата

Аспиринът води до импотентност при мъжете

Млякото влияе негативно върху здравето на мъжете

Брачните халки са опасни за сексуалното здраве на мъжете

Все повече мъже в развитите страни стават безплодни

Тест за хормонален баланс при мъже

Отказът от пушене подобрява сексуалните отношения

Билка събужда мъжкото либидо

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации