Алтернативна медицина и здраве

Вещество, съдържащо се в пластмасата, влияе върху качеството на спермата при мъжете

Известно е, че бисфенолът се използва при производството на различни битови пластмасови предмети, в които се съхранява храна, а също и за шишетата, с които хранят бебетата. Специалистите решили да изяснят, дали това веществото е безопасно за здравето.

В това изследване учените анализирали 190 проби от сперма на мъже, които са имали лечение за стерилитет. Всички тествани давали за анализ урина и сперма. Бисфенол А бил открит в урината на 89% от мъжете. След това учените измерили концентрацията на спермата, подвижността и формата на сперматозоидите, както и наличието на ДНК увреждане.

Оказало се, че при мъжете с най-голямо съдържание на бисфенол в урината, сперматозоидната концентрация е с 23% по-ниска, отколкото при тези, чието ниво на бисфенол е по-ниско. Освен това, при мъжете от първата група, с 10% по-често било наблюдавано изменение в ДНК на сперматозоидите.

Учените предлагат да се проведат допълнителни изследвания за по-прецизно изучаване въздействието на бисфенола върху организма, преди да се предприемат каквито и да е действия.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации