Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Терапевтични и профилактични ефекти на суровия пчелен мед при хроничен себореен дерматит и пърхот

Суровият пчелен мед има антибактериално, противогъбично и антиоксиданто действие и има висока хранителна стойност.

В това проучване ние изследвахме потенциалното приложение с локална апликация на суров пчелен мед върху себореен дерматит и пърхот. Тридесет пациенти с хроничен себореен дерматит на скалпа, лицето и отпред на гърдите бяха включени в изследването. Двадесет пациенти мъже и 10 жени, на възраст между 15 и 60 години.

Пациентите имаха лющене, сърбеж и косопад. Лезиите бяха лющещи се петна, папули и сухи бели плаки с кора и пукнатини. Пациентите бяха помолени да прилагат разреден суров пчелен мед (90% мед, разреден в топла вода) всеки ден върху лезиите с леко втриване за 2-3 минути.

Медът оставаше в продължение на 3 часа преди внимателно да бъде измит с топла вода. Пациентите бяха наблюдавани основно за сърбеж, лющене, косопад, лезиите бяха проверявани. Лечението продължи 4 седмици. Подобряващите се пациенти бяха включени в профилактична фаза с продължителност шест месеца. Половината пациенти бяха лекувани локално с мед веднъж седмично, а другата половина бяха наблюдавани.

Всички пациенти видимо реагираха на прилагането на меда. Сърбежът бе успокоен и лющенето изчезна в рамките на една седмица. Кожните лезии бяха излекувани и изчезнаха напълно в рамките на 2 седмици. В допълнение, пациентите показаха индивидуално подобрение при косопада.

Нито един от пациентите (15 пациенти), лекувани с мед, прилаган веднъж седмично в продължение на шест месеца, не показа рецидив, докато 12/15 пациенти, които нямаха профилактично лечение с мед, имаха рецидив на лезиите 2/4 месеца след спиране на лечението.

От това може да се заключи, че суровият мед може да подобри значително себорейния дерматит и свързания косопад, и да предотврати рецидив при прилагането му веднъж седмично.

Източник: www.researchgate.net

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Дерматит от пелени

Прости рецепти със зехтин за красива кожа и коса

Чаено дърво (Tea tree)

Симптоматика по кожата

Хранене на кожата и косата

Алтернативно лечение на кожни микози

Изгаряне на кожата

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Йодна решетка

Свързани публикации