Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сърдечните заболявания и заплахата за жените

Докато настоящата пандемия здраво държи всеобщото внимание, друг убиец (болест на сърцето) може да затвърди по-силно позицията си и жените да продължават да плащат по-висока цена за това.

Исхемичната болест на сърцето вече е водещо заболяване за жени и мъже. Здравият разум подсказва, че ситуацията се влошава. Заседналият начин на живот, наложен и от карантината, придружен от наддаване на тегло и по-висока употреба на алкохол, не е начинът да се намали честотата на сърдечните заболявания.

Но как това влияе на жените по различен начин?

Доклад в списанието Circulation отбелязва, че сърдечните заболявания убиват десет пъти повече жени отколкото рака на гърдата. Една на всеки три жени умира от болест на сърцето, а това е повече от всички видове рак, хронични респираторни заболявания и злополуки взети заедно.

Доклад на Американската сърдечна асоциация потвърждава зашеметяващото повишение на смъртността и при двата пола от коронарна болест на сърцето от 1980 г. насам. Но жените не обръщат внимание на това.

Една от причините е, че повечето хора все още смятат инфаркта за мъжка болест, тъй като мъжете получават сърдечен удар в по-ранна възраст. След менопаузата обаче, рисковете при жените нарастват както при мъжете.

Какви са признаците за проблеми?

Болката в гърдите е най-честият симптом и при двата пола. Но при 1/3 от жените не се проявява този класически симптом по време на коронарна атака. По-скоро те се оплакват от задух, умора, гадене, сърцебиене, световъртеж, интензивно безпокойство или болка в челюстта, врата, горната част на гърба или ръката. Тези проблеми могат да бъдат объркани с паническа атака, а това е фатално забавяне на диагнозата.

Нека да предположим, че все пак е извикана спешна помощ? Дори в този случай изследванията показват, че незабавната електрокардиограма или стрес тест е малко вероятно да открият сърдечния удар.

Ако една жена има ранна диагноза на коронарна атака и я е преживяла, може да се наложи поставяне на байпас. И тук обаче жените имат 2 пъти повече риск да умрат по време на операцията или малко след това. Д-р Тироне Давид, световно известен сърдечен хирург от Торонто, обяснява една от причините за това. Коронарните артерии на жените са по-малки и операцията е технически по-сложна, тъй като съдовете са с размери на спагети.

Какво трябва да направят жените, за да намалят риска?

Първо, всяка жена, която все още пуши, трябва да се опита да се откаже. Рискът от инфаркт е седем пъти по-голям от този при непушачите.

Познаването на семейната история също е от ключово значение. Ако вашият баща или брат са имали сърдечен удар до 55-годишна възраст, а при майка ви или сестра ви до 65-годишна възраст, това значително увеличава риска. Това е червен флаг, който призовава за “удвояване на превантивните мерки”.

Ако е установено сърдечносъдово заболяване, дневният прием на 81 мг аспирин може да бъде полезен. Но тъй като аспиринът може да причини стомашно-чревно кървене, винаги се консултирайте с лекаря си.

Не забравяйте, че затлъстяването води до диабет тип 2, което от своя страна увеличава риска от инфаркт. Жените, които имат проблеми с отслабването, трябва да опитат още веднъж.

Проверявайте кръвното си налягане. Изчислено е, че 1/3 от инфарктите при жените могат да бъдат предотвратени чрез контрол на кръвното налягане.

Ако холестеролът в кръвта е повишен, кардиолозите и повечето други лекари ще препоръчат лекарства за понижаване на холестерола. Но знайте, че има алтернативи, включително високи дози витамин С и лизин, комбинация, която помогна на един от нас да живее повече от 20 години след тежък инфаркт.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Сърдечносъдовите заболявания са свързани с хипотиреоидизма

Сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдови рискови фактори и натурален пчелен мед

Странични ефекти на диетата с ниско съдържание на въглехидрати (кето диета)

Менопауза. Основни правила на хранене

7 важни продукти за жените над 40-те

Свързани публикации