Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Соя (Soy)

Наименование: Соя (Soy)
Ботаническо име: Glycine max или Glycine soja
Семейство Бобови (Leguminosae)

Предупреждения!

Соевите продукти и приготвените соеви зърна са безопасни. Но, има малък процент хора, които имат алергия към соята и затова те трябва да избягват соевите продукти. Беше съобщено, че соевите изофлавони намаляват функцията на щитовидната жлеза при някои хора. Предварителното изследване със соеви добавки сред здрави японци показало, че 30 грама на ден соеви зърна в продължение на три месеца довели до леко намаляване на хормона, който стимулира щитовидната жлеза.

Някои от участниците се оплаквали от неразположение, запек, сънливост, а дори и от гуша. Тези симптоми отзвучавали в едномесечен срок след спиране на соевите добавки. Въпреки това, разнообразието от соеви продукти е доказано, че или причинява увеличаване на функцията на щитовидната жлеза или не променя функцията й. Клиничното значение на взаимодействието между соята и функцията на щитовидната жлеза още не е ясно.

Соя (Soy)Въпреки това, при деца с вроден хипотироидизъм, соята не трябва нито да се добавя, нито да се отстранява от диетата, без консултация с лекар, тъй като приема на соя може да повлияе върху усвояването на лекарствата за щитовидната жлеза.

Повечето изследвания, включително и върху животни, съобщават за противораковите действия на соевите екстракти, макар че случайни изследвания върху животни са съобщили за раково- повишаващи ефекти.

Резултатите от няколко скорошни изследвания показват, че консумацията на соя може, при определени обстоятелства, да увеличи риска от рак на гърдата. Когато били отстранени яйчниците на животни, в ситуация подобна на жени с хистеректомия, при хранене с генистеин се съобщава за увеличаване разпространението на ракови клетки на млечната жлеза. При бременни плъхове, на които бил инжектиран генистеин се наблюдавал по-голям риск от рак на гърдата на женското потомство.

Въпреки че жените в предменопауза са показали намаление на нивата на естроген в отговор на соята, про-естрогенните ефекти също са наблюдавани. Когато жените в предменопауза получавали соеви изофлавони, увеличаването на секретирането от гърдите като резултантен ефект се смята, че е свързано с повишен риск от рак на гърдата. В друго изследване, здрави клетки от гърдите на жени, предварително получаващи соеви добавки, съдържащи изофлавони, показали увеличение на нивата на пролиферация, което би могло да повиши риска от рак на гърдата.

От 154 здрави жени след менопауза, които получавали 150 мг соеви изофлавони дневно в продължение на пет години, 3.9% са развили ненормална пролиферация в тъканите, която води до задебеляване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума). От друга страна, нито една от 144-те жени, които приемали плацебо не е развила хиперплазия на матката. Въпреки че нито един случай на рак на матката не е бил диагностициран по време на изследването, хиперплазията на ендометриума е потенциален предвестник на рак на матката.

Количеството изофлавони, използвани в това изследване, е от два до три пъти по-голямо спрямо много други изследвания. Въпреки това, съществува вероятност продължителната употреба на изофлавони да доведе до хиперплазия на матката и жените, приемащи изофлавони трябва да бъдат наблюдавани от своя лекар. Някои жени след менопауза, приемайки соевия изофлавон генистеин са имали стомашно-чревни проблеми (коремна болка, епигастрална болка, диспепсия, повръщане или запек). Соята съдържа съединение, наречено фитична киселина, което може да се намеси в усвояването на полезните минерали.

Обърнете внимание, ако приемате следните лекарства, тъй като са възможни лекарствени взаимодействия със соята:

• Естрогени (комбинирани)
• Ипратропиум бромид (Ipratropium bromide)
• Теофилин / аминофилин
• Хормони за щитовидната жлеза
• Варфарин

История

Соя (Soy)Соята е основна храна в много азиатски страни, съдържа ценни вещества, като протеини, изофлавони, сапонини, и фитостероли.

Соевият протеин осигурява незаменими аминокиселини. Когато се яде с ориз, соевият протеин е сравним с този в животинските продукти. Соята е с ниско съдържание на мазнини и холестерол.

Как се предлага?

Сравнително големи количества изофлавони са налице в цяла соя, печени соеви ядки, тофу, темпе, соево мляко, месни заместители, соево брашно и някои соеви протеинови изолати.

Освен това, изофлавоните в соята се предлагат и като добавки на капсули или таблетки.

Клинично изследвани полезни действия

• Високо кръвно налягане
• Високо ниво на холестерол
• Менопауза
• Остеопороза
• Предменструален синдром (ПМС)
• Вагинит

Как да се приема?

Идеалният прием на соя не е известен. Изследователите предполагат, че една доза соеви храни на ден поддържа добро здраве и ползите от повишения соев прием нарастват. Обществата, в които се консумират големи количества соя, приемат между 50 и 100 мг соеви изофлавони на ден.

Понижаващите холестерола ефекти на соята са били наблюдавани при много ниска доза, около 20 грама соев протеин на ден, ако тя заменя животинските протеини в храненето.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Недоспиването води до хипертония

Как витамин C намалява високото кръвно налягане?!

Рецепти за нормализиране на кръвното налягане

Червеният лук понижава холестерола

Селенът намалява холестерола

Холестеролът!

Рибата и Омега-3 мастните киселини намаляват холестерола

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още