Количка

Приемът на цинк помага срещу настинка

Приемът на цинк ще ви помогне срещу настинка и да се предпазите от болести, твърдят британски учени. Учените анализирали резултатите от 15 клинични изследвания, проведени от 1984 г. насам. По време на изследванията доброволците ежедневно получавали таблетки, съдържащи 30-160 мг цинк.

Оказало се, че при хората, които приемали цинк, се намалила продължителността на заболяването и намалила тежестта на симптомите. Приемащите сироп или таблетки с цинк на всеки два часа по време на заболяване, два пъти по-често оздравявали през първата седмица, за разлика от тези, които приемали плацебо.

А децата, които приемали таблетки с цинк веднъж дневно в продължение на поне пет месеца, имали 35% по-малък риск да се разболеят от настинка в сравнение с децата, приемащи плацебо. Препоръчваната дневна доза цинк е 15 милиграма и е добра помощ срещу настинка.

Обаче, експертите отбелязват, че най-добрата доза към момента не е установена, а в някои случаи използването на цинк може да предизвика нежелани реакции, включително гадене и диария.

Още по темата

Как да различим Грип от Настинка?

Как и с какво са опасни популярните средства за настинка?!

Внимание: настинка по устните!

Лечение на грип, настинка и слузни задръствания със захар

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Хрема, настинка

Най-добрите рецепти при първи симптоми на настинка!

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации