Алтернативна медицина и здраве

Приемът на цинк помага срещу настинка

За да се избавите от настинка и предпазите от болести можете да приемате хранителни добавки с цинк, твърдят британски учени. Учените анализирали резултатите от 15 клинични изследвания, проведени от 1984 г. насам. По време на изследванията доброволците ежедневно получавали таблетки, съдържащи 30-160 мг цинк.

Оказало се, че при хората, които приемали цинк, се намалила продължителността на заболяването и намалила тежестта на симптомите. Приемащите сироп или таблетки с цинк на всеки два часа по време на заболяване, два пъти по-често оздравявали през първата седмица, за разлика от тези, които приемали плацебо.

А децата, които приемали таблетки с цинк веднъж дневно в продължение на поне пет месеца, имали 35% по-малък риск да се разболеят от настинки в сравнение с децата, приемащи плацебо. Препоръчваната дневна доза цинк е 15 милиграма.

Обаче, експертите отбелязват, че най-добрата доза към момента не е установена, а в някои случаи използването на цинк може да предизвика нежелани реакции, включително гадене и диария.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

 Упражнения

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации