Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

ПАБК – Витаминът на Красотата

ПАБК (paraaminobenzoic acid)

ПАБК (Пара-амино-бензоена киселина, витамин В10).  Сред витамините от група В, има един, който може да замени почти всички козметични и разкрасяващи средства. Не бива да се изненадвате, нали учените вече отдавна знаят, че гладката, здрава кожа без бръчки, пищните, естествено боядисани коси и приятния външен вид водят началото си от метаболизма, а не се купуват в магазина. Доказателството за това са животните в природата.

Те си набавят ПАБК (парааминобензоена киселина) в излишък и до смъртта си остават с красива козина, пера или кожа. Животните не се нуждаят от хидратиращ дневен и нощен крем, бои и обезцветяващи състави за коса, лакове, гелове и други химикали. Естествената красота се постига без всякакви изкуствени средства. Дерматологът Чарли Макати от Университета в Калифорния твърди: “Нашата кожа не се нуждае от никакви средства за грижа и защита.

Дори, напротив, тя ни пази от студ и влага.” Неговият колега Робърт Кланч твърдо заявява по този повод: “По своята естествена структура нашата кожа е също толкова силна, колкото и козината на животните. Ние трябва само да поддържаме това нейно чудесно свойство с помощта на някои хранителни вещества. Специална роля в това играе ПАБК”.

Ще дадем думата и на още един калифорнийски биохимик Марк Уайт: “Ние можем да не се тревожим за гънките, бръчките и атрофията на кожата, ако в метаболизма участват необходимите продукти”. По този начин, съвсем не е трудно да бъдете красив през целия си живот, както елените, птиците или рибите в естествената им среда.

ПАБК е удивителен витамин, който съвсем наскоро привлече вниманието на учените. По-точно казано, той е “витамин във витамина”, защото непрекъснато се среща в комбинация с фолиева киселина. ПАБК се съдържа в суровия черен дроб, този гигантски склад на хранителни вещества, а също и в бирените дрожди, целите зърна и меласата – много ценен източник на биоактивни вещества, получавана при производството на захар и колкото и да е странно, хранеща почти цялото животновъдство. ПАБК има наистина невероятни свойства.

Този витамин активира цялата чревна флора, насърчавайки я да изработва фолиева киселина, която на свой ред произвежда голямо количество пантотенова киселина. ПАБК участва и в процеса на усвояване на протеините, а също и в производството на червени кръвни клетки, които доставят кислород и живот на нашите клетки. Но основната цел на този витамин е да поддържа здравето на кожата. Той и придава естествен цвят и се грижи за цвета на косата, независимо от това какъв цвят е тя. Ако косата е започнала да сивее преждевременно, то често причина за това е- недостиг на ПАБК.

Как действа Витаминът?

Витаминът се концентрира в клетките на кожата. Във външните слоеве на кожата, при интензивно слънчево излъчване, той реагира с определени защитни биологични вещества. Благодарение на тази реакция от ултравиолетовия спектър на слънчевата светлина се филтрират лъчите, причиняващи слънчево изгаряне, а също и рак на кожата. ПАБК може да лекува витилиго- заболяване, при което се появяват петна по кожата на лицето и ръцете, поради липса на пигмент, и непрекъснато се увеличават белите петна.

Като цяло ПАБК подпомага формирането на пигмента, включително и в косата. Що се отнася до това как се случва това, учените все още дебатират. Може би, ПАБК се произвежда, ако е необходимо, по време на метаболизма от аминокиселината фенилаланин, който е много подобен на витамин по своята химическа структура. Фенилаланинът е суровина за производството на тирозин, който заедно с медта оцветява кожата при загар в тъмен цвят за защита от слънчевото излъчване.

ПАБК напомня по структура на новокаина, който, вероятно, спира процесите на стареене, бръчките и побеляването на косата. Биохимиците през последните години предполагат, че по време на обмяната на веществата новокаина се разлага, образувайки ПАБК и именно по този начин проявява своите положителни свойства.

Симптоми за недостиг на витамина:

-Кожни заболявания
-Опадване на косата и ранно побеляване
-Повишена умора
-Раздразнителност
-Главоболие
-Нарушения в храносмилането
-Нервни разстройства

Колко му е нужен на човек от този витамин?

За ПАБК не съществуват официални препоръки за дози на употреба. Специалистите по обмяна на веществата изхождат от това, че при достатъчна доставка в организма на фолиева киселина се попълва и потребността от ПАБК.

Особено богати на витамина

Витаминът се съдържа основно в суровия черен дроб, както и в бирената мая, пълнозърнестата пшеница, меласата и киселото мляко. Той също така може да бъде произведен от бактериите в здравата чревна флора.

Какво трябва да се отчита!

ПАБК е най-доброто естествено средство за защита от слънчевите лъчи. Хората с ниска концентрация на ПАБК често и по-бързо получават слънчево изгаряне.

Източник: www.mednat.ru

Още по темата:

Рецепти с рициново масло за млада кожа и красива коса

Трици и маска за почистване и подхранване на лицето

Бръчките говорят за вашето здраве!

Преодолей Кандида

Розова вода

Карамфиловото масло – лек срещу акне и други кожни проблеми

Кожни проблеми

Направете си Тест

Лечебни картинки

Лечение на кожата – лечебна картинка

Здравословно хранене

Хранене на органите

Полезните минерали…

Свързани публикации