Опасни лекарствени взаимодействия!

Опасните лекарствени взаимодействия винаги ще бъдат проблем в медицината, особено, когато пациентите използват все по-голям брой от тях. В доклад, публикуван в списанието на Канадската медицинска асоциация се казва: “Обичайна е комбинацията на антибиотици с диуретици, а това може да удвои риска от внезапна смърт при по-възрастните пациенти”.

Триметоприм-сулфаметоксазол (TS) с марки като (Septra, Bactrim, Novo-Timel, Apo-Sulfatrim) се използват за лечение на бактериални инфекции на пикочните пътища. Спиронолактонът (Aldactone) се използва като диуретик при пациенти със сърдечна недостатъчност.

В изследването участвали 206 319 възрастни пациенти, които били лекувани със спиронолактон за период над 17 години. От тях 11 968 души починали внезапно, а 328 от тях починали в рамките на 14 дни, след като употребили TS, амоксицилин, ципрофлоксацин, нортфлоацин или нитрофурантион.

Триметоприм-сулфаметоксазолът може да повиши кръвния калий и да повиши риска, когато се приема заедно с лекарства, като например спиронолактон.

Изводът?

Едно лекарство може да бъде животоспасяващо, но в комбинация с други лекарства може да убие. Винаги вземайте предвид опасните лекарствени взаимодействия!

Източник: docgiff.com

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Витамин С

Тест за киселинност на тялото

Алкализиране на тялото

Рефлексология

Заболявания

Тест за паразити

Свързани публикации