Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

N-ацетилгалактозамин – основна захар

N-ацетилгалактозамин – една от осемте основни захари, необходими за доброто здраве и функциониране на човешкото тяло. N-ацетилгалактозаминът е може би най-малко известен и изследван от осемте основни захариди.

Известно е, че N-ацетилгалактозаминът е необходим за комуникацията между клетките; че потиска туморния растеж; че хората със сърдечни заболявания имат по-ниски от нормалните нива на този захарид. N-ацетилгалактозаминът също играе роля в болестните процеси на рака, възпаленията и имунитета в човешкото тяло. Той също е замесен в Мукополизахаридозата от тип VI (MPS VI; Maroteaux-Lamy syndrome), което представлява нарушено съхранение на лизозомите, повече информация, относно клиничните изпитания можете да намерите на ClinicalTrials.gov

По отношение рака на дебелото черво, на пациентите е измерено приблизително половината от обичайното количество N-ацетилгалактозамин. N-ацетилгалактозамин се съдържа в макрофагите и неутрофилите (имунни клетки), и е бил свързан със ставните възпаления при пациенти с ревматоиден артрит. N-ацетилгалактозаминът също присъства в зрителните области на тялото, като ретина, зрителен нерв, фоторецептори и очен пигмент, както при хората така и при животните.

А това предполага, че N-ацетилгалактозаминът е важен елемент за добре функциониращата зрителна острота. N-ацетилгалактозаминът присъства също и в други човешки тъкани като: бъбречни канали потни жлези кръвоносни съдове космени фоликули тестиси кожа.

Количеството N-ацетилгалактозамин намалява с възрастта и се предполага, че допълването му може би ще забави някои от ефектите на застаряване при хората. N-ацетилгалактозаминът се абсорбира в червата, но с различен транспортер от глюкозата. Необходими са още изследвания, за да се определи конкретния транспортер, с който тази захар се свързва.

Настоящите изследвания показват, че N-ацетилгалактозаминът се отделя чрез бъбреците и пикочния мехур като другите гликонутриенти на всеки приблизително осем часа.

При лабораторни животни, на които са давани изключително високи дози N-ацетилгалактозамин, се развива хепатит, така че за разлика от повечето други захариди, предозирането с този може да има нежелателни последици при хората. N-ацетилгалактозаминът се среща в червени водорасли, говежди хрущяли, хрущяли от акула, а също и в много добавки.

Обърнете внимание: Основните захари не трябва да се приемат преди хранене. Те няма да навредят, но няма да направят и доброто, за което се вземат, защото захарите от храната ще отидат за гориво или съхранение. Когато тялото е вече задоволено, основните захари, взети след хранене, ще се използват по предназначение.

Още по темата:

Основни Захари

Тест за диабет

Тест за нивото на кръвната захар

Преодолей Диабета

Диабет

Тест за недостиг на витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Тест за паразити

Хранене на органите

Здравословно хранене

Свързани публикации