Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

N-acetylneuraminic acid (сиалова киселина) – основна захар

N-acetylneuraminic acid (често нарича сиалова/слюнчена киселина) е една от осемте основни захари, необходими за доброто здраве и функциониране на човешкото тяло. Сиаловата киселина е важна за развитието на мозъка, обучението, паметта и познавателната ефективност. Широко разпространена във всички тъкани на тялото (мозък, надбъбречни жлези и сърце), сиаловата киселина е открита главно в гликопротеините и гликолипидите.

Тя също е намерена и в много телесни течности, включително слюнка, урина, гръбначномозъчна течност, околоплодна течност и кърма. По време на бременност, нивата на сиаловата киселина са повишени, което предполага нейното важно значение за имунната система, заедно с другите физически и умствени системи за развитие на бебетата.

Прекъснат метаболизъм на сиаловата киселина е наблюдаван при деца, които са със забавено развитие, имат груби лицеви черти, с уголемен черен дроб и/ или далак, и не успяват да произвеждат пигментация за кожата и косата. Подобно на други гликонутриенти, сиаловата киселина е важна за клетъчната комуникация и е имунномодулатор.

Като имунен модулатор, тя влияе върху вискозитета на слузта, което от своя страна отблъсква вируси, бактерии и други патогени. В лабораторни тестове, сиаловата киселина показва също така, че се бори с грипния вирус А & В много по-ефективно, отколкото повечето предписвани лекарства в момента на пазара. В действителност, сиаловата киселина беше показано, че е ефективна в защитата срещу вирусите, които причиняват хепатит, вирусна пневмония и обрив на устата/ херпес, както и обичайната настинка.

Изследователи от Япония, откриха, че сиаловата киселина блокира отделянето на хистамин. Това от своя страна намалява тежестта на астматичните бронхиални спазми и алергични реакции. Сиаловата киселина бързо се отделя от бъбреците и пикочния мехур. При лабораторни животни, 98-процента от сиаловата киселина е отделена в рамките на 6 часа от поглъщането и.

Изследвания при животни показват, че тя подобрява паметта, производителността и нивата на този захарид намаляват с възрастта. Сиаловата киселина също понижава нивата на LDL (лошия холестерол) и влияе на кръвосъсирването. Хората със синдром на Ларсон и алкохолна зависимост имат значително по-ниски нива на сиалова киселина. Това подсказва, че добавки съа сиалова киселина могат да бъдат от полза при тези болести, но са необходими повече изследвания, за да бъде проверено това предположение.

Сиаловата киселина е кисела аминозахар, която е била открита едновременно от няколко различни учени, които правели независими изследвания. Третият учен предложил правилната структура и име за сиаловата киселина (N-acetylneuraminic acid). Сиалова киселина идва от гръцката дума Sialos за слюнка. Сиалова киселина може да бъде намерена в суроватъчния протеин изолат или концентрат, и в концентрирани количества в яйцата.

Обърнете внимание: Основните захари не трябва да се приемат преди хранене. Те няма да навредят, но няма да направят и доброто, за което се вземат, защото захарите от храната ще отидат за гориво или съхранение. Когато тялото е вече задоволено, основните захари, взети след хранене, ще се използват по предназначение.

Още по темата:

Основни Захари

Тест за диабет

Тест за нивото на кръвната захар

Преодолей Диабета

Диабет

Тест за недостиг на витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Тест за паразити

Хранене на органите

Здравословно хранене

Свързани публикации