Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Любителите на „суши” са застрашени от проблеми с щитовидната жлеза

Учените предупреждават, че предозирането с йод от водораслите в “суши” може да бъде опасно! Асоциацията на диетолозите в Австралия, опитно установили: хората, които употребяват твърде много суши и ролца, могат да бъдат изправени пред здравословни проблеми, пише meddaily.ru с позоваване на MED India.

Всъщност, това твърдение касае щитовидната жлеза. Необходимият за нея йод, в твърде големи количества, може да изиграе лоша шега. А във водораслите, които често се използват в японската кухня, не само за приготвяне на суши, но и на супи, се съдържа много йод. Изследователите дори съветват да се намали консумацията на суши и ролца до 2-3 броя на седмица.

Според експертите, съгласно хранителните стандарти на Австралия и Нова Зеландия, една ролка може да съдържа до 92 микрограма йод. Междувременно, дневния прием на йод е 150 микрограма. Разбира се, имат се предвид рулцата, завити в морски водорасли. Другите- не са толкова опасни.

Излишъкът на йод може да доведе до главоболие, да се появи гноен обрив, отоци, болки в ставите и диария. Може да има гадене и дори повръщане, нарушения в съня, повишена раздразнителност. Освен това, може да доведе до неправилно функциониране на щитовидната жлеза.

Още по темата

Лечение с йод

Йодът – Възвръщане към универсалното лечение с храни

Йодът. Нужен като въздуха!

Разтвор на Лугол

Рецепти с разтвор на Лугол

Червени водорасли, „ирландски мъх” (Carrageen)

Кафяви водорасли (Bladderwrack)

Щитовидна жлеза

Рецепта с водорасли срещу целулит

Рецепти за хранене при рак

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации