Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Киселото мляко – новия антидепресант!

Учените установили, че пробиотичното кисело мляко може успешно да се бори с депресията подобно на антидепресант. Оказало се, че психичните разстройства може да се дължат на проблеми със стомаха. Ново изследване показало, че живеещите в стомаха бактерии имат пряко въздействие върху мозъка на мишките.

Учените смятат, че същата връзка може да се наблюдава и при хората. Ако това се потвърди и науката докаже “стомашния” произход на депресията, то медицината ще има на свое разположение нов мощен арсенал от антидепресанти. Едно от най-ефективните лекарства тогава може да стане обикновеното пробиотично кисело мляко, което ще се научи да се бори с бактериите Lactobacillus rhamnosus JB-1.

Експерименти върху мишки показали, че пробиотиците намаляват нивото на стрес и депресия при гризачите в сравнение с другите гризачи, хранени с обичайна храна. Учените предизвикали тези депресии, като подложили мишките на различни стресови ситуации. След това измервали кръвните нива на хормона на стреса- кортикостерон.

Опитите се провели в лабораториите на Университетския колеж Корк в Ирландия. Изследователите доказали, че въздействието върху бактериите, живеещи в стомашно-чревния тракт, по някакъв начин влияе на мозъчната химия и поведението.

Според автора за изследването невробиолога Джон Крейн, това ще даде възможност за нови терапии на психопатните нарушения с лекарства, насочени не към мозъка, а към стомаха. И съвсем скоро хората вместо антидепресант ще вземат пробиотично кисело млако. За сега това не е препоръчително, тъй като ефикасността на лечението ще зависи от типа на щама пробиотици, съдържащи се в киселото мляко.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации