Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Киноа (Quinoa)

Наименование: Киноа (Quinoa)
Ботаническо име: Chenopodium Quinoa
Семейство Лободови (Chenopodiaceae)

Обърнете внимание: външната част на киноата е покрита със сапонини, лепкави и горчиви вещества, които я защитават в растежа й, но могат да предизвикат стомашно разстройство.

Изплакнете добре киноата в хладка вода преди да я готвите, за да премахнете сапонините!

История

Киноата не е истинско зърно, въпреки че се използва като такова. Тя е плодът на една трева от семейство Лободови и процъфтява в райони, където има много малко валежи, голяма надморска височина, студен въздух, горещо слънце или бедна почва. И въпреки, че расте при тези не много благоприятни климатични условия тя достига височина над 1.5 метра.

КиноаМестно растение за Перу, киноата някога е била ценна храна на инките, по-късно обаче отречена от дошлите испанци. Днес, киноата се отглежда в Канада и САЩ, но продължава да се отглежда в Перу, Боливия и Чили.

Обаче, площите постепенно се стопяват. Подобно на амаранта, киноата е от групата на псевдозърната, чиито семена могат да бъдат смлени на брашно или да се консумират цели в супи, докато листата се ядат като спанак. Киноата расте на много голяма надморска височина, където зърнените култури не могат да узреят и това я прави идеално основно зърно за Андите.

Ключови компоненти

Най-важното за киноата е хранителното й съдържание. Тя е много добър източник на желязо, витамини, витамин Е и фосфор. Това превъзходно зърно е с изключително високо съдържание на лизин, нещо, което не е намерено в другите зърна, което я прави много добра за комбиниране с тях.

Заедно с високото си протеиново съдържание (15%), мазнини и минерално съдържание, наречено “Майчино зърно” по основателни причини, киноата е много богата на калций, фибри, витамини и желязо. Тъй като киноата съдържа голямо количество масло, тя и всичките й търговски форми, трябва да се съхраняват на хладно и да се използват бързо след закупуването, т.е до един месец.

Използваните форми на киноа като храна са:Киноа

Цяло зърно: То се приготвя за около 15 минути и може да бъде използвано във всяка рецепта като гарнитура, за вкус и за хранителни вещества. Сгответе киноа и добавете портокалов сок, мед и препечени орехи, консумирайте като зърнена закуска.

Брашно: То е с много ниско съдържание на глутен и не може да се използва самостоятелно при правене на хляб, но е едно прекрасно допълнение към бързия хляб. Добавяйте малко брашно от киноа към печивата.

Макаронени изделия: Те обикновено включват други зърна, обикновено пшеница; но има различни търговски марки спагети с киноа- rotelle, shells, elbows и макарони. Повечето от тях сe предлагат в магазините за здравословни храни.

Хранително съдържание в 1 чаша (160 g)

• Калории: 636
• Протеини: 22,3 грама
• Въглехидрати: 117 грама
• Общо мазнини: 9,8 грама
• Фибри: 10 грама

* Отличен източник на: желязо (15.7мг), магнезий (357мг) и калий (1258 мг)
* Добър източник на: калций (102 мг)

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Амарант семена (Amaranth)

Аминокиселини

Чиа семена (Chia Seeds)

Конопен протеин

Спирулина (Spirulina)

Здравословно хранене

Конопът може да стане хранителен продукт

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още